Οπλα από Γαλλία, στρατιώτες από ΗΠΑ

Οπλα από Γαλλία, στρατιώτες από ΗΠΑ

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μία ημέρα μετά την επίσημη γνωστοποίηση ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες εξοπλίζουν απευθείας τους Κούρδους του Ιράκ για να αναχαιτίσουν τους φανατικούς τζιχαντιστές της οργάνωσης «Ισλαμικό Κράτος», η Γαλλία έσπευσε να ακολουθήσει το παράδειγμα του μεγάλου συμμάχου της.

Οπως ανακοινώθηκε από το γραφείο του Φρανσουά Ολάντ, ο Γάλλος πρόεδρος αποφάσισε, σε συνεννόηση με την κεντρική κυβέρνηση της Βαγδάτης, «να στείλει όπλα τις αμέσως προσεχείς ώρες στις περιφερειακές αρχές του ιρακινού Κουρδιστάν, ανταποκρινόμενος στις εκκλήσεις τους». Η ασυνήθιστη αναγγελία περί αποστολής όπλων εντός ολίγων μόνο ωρών υπογραμμίζει τον δραματικό χαρακτήρα των εξελίξεων στο βόρειο Ιράκ και τον επείγοντα χαρακτήρα της δυτικής βοήθειας.

Την ίδια περίπου ώρα, άλλοι 130 Αμερικανοί «στρατιωτικοί σύμβουλοι» έφταναν στην πρωτεύουσα του ιρακινού Κουρδιστάν, Αρμπίλ. Οπως έγινε γνωστό, πρόκειται για πεζοναύτες και άνδρες των ειδικών δυνάμεων, οι οποίοι ανεβάζουν σε περίπου 1.000 τους Αμερικανούς στρατιωτικούς που βρίσκονται στο Ιράκ.

Ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Τσακ Χέιγκελ έσπευσε να διευκρινίσει ότι «δεν πρόκειται για μάχιμες δυνάμεις χερσαίων επιχειρήσεων» και ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες «δεν επιστρέφουν στο Ιράκ για να λάβουν μέρος σε εχθροπραξίες ανάλογες με εκείνες του πρόσφατου παρελθόντος» – μια σαφής αναφορά στην περίοδο από την έναρξη του πολέμου, το 2003, μέχρι την αποχώρηση των μάχιμων αμερικανικών στρατευμάτων, το 2011, στη διάρκεια της οποίας περισσότεροι από 4.400 Αμερικανοί στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση Ομπάμα, βασικός στόχος των αμερικανικών στρατευμάτων στο ιρακινό Κουρδιστάν είναι η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης που έχει ξεσπάσει με τον διωγμό θρησκευτικών μειονοτήτων, κυρίως χριστιανών και Γιαζίντι, από τους φανατικούς μαχητές του «Ισλαμικού Κράτους». Η ανησυχία επικεντρώνεται στις τύχες χιλιάδων Γιαζίντι που έχουν εγκλωβιστεί στο όρος Σιντζάρ, βορειοδυτικά του Αρμπίλ, κοντά στα σύνορα με τη Συρία.

Αεροπλάνα και ελικόπτερα της Αμερικής, της Γαλλίας και της Βρετανίας ρίχνουν τις τελευταίες ημέρες φορτία ανθρωπιστικής βοήθειας –νερό, τρόφιμα, φάρμακα, ηλιακούς λαμπτήρες– στους εγκλωβισμένους πρόσφυγες, αλλά δεν έχουν κατορθώσει να λύσουν το πρόβλημα της ασφαλούς μεταφοράς τους. Οπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ των New York Times, το Πεντάγωνο έχει καταστρώσει σχέδια που προβλέπουν την εμπλοκή χερσαίων δυνάμεων για τη διάνοιξη ανθρωπιστικού διαδρόμου. Επείγουσα έκκληση για την αντιμετώπιση «της ανθρωπιστικής τραγωδίας που βρίσκεται σε εξέλιξη» με θύματα τις θρησκευτικές μειονότητες του Ιράκ απηύθυνε, με επιστολή του στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, ο Πάπας Φραγκίσκος.

Τη στρατιωτική της εμπλοκή στην ιρακινή κρίση ενισχύει και η Βρετανία, αν και με πιο διστακτικό τρόπο από τις ΗΠΑ και τη Γαλλία. Ανταποκρινόμενη σε σχετική έκκληση του προέδρου του ιρακινού Κουρδιστάν, Μασούντ Μπαρζανί, η βρετανική κυβέρνηση αποφάσισε να στείλει αεροπορικά στους Κούρδους πολεμικό υλικό που προέρχεται από την Ιορδανία. Εξ άλλου, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φραν-Βάλτερ Σταϊνμάγερ απηύθυνε έκκληση στους Ευρωπαίους ομολόγους του να συσκεφθούν το συντομότερο δυνατόν με αντικείμενο την αντιμετώπιση της κρίσης στο Ιράκ. Σήμερα αναμένεται να συνεδριάσουν επ’ αυτού οι υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε. υπό την προεδρία της υπεύθυνης Εξωτερικής Πολιτικής της Ενωσης, Κάθριν Aστον.

Τέλος, ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, επιβεβαίωσε την υποστήριξή του στον νέο εντολοδόχο πρωθυπουργό του Ιράκ, Χάιντερ αλ Αμπάντι, «αδειάζοντας» τον Νούρι αλ Μαλικί, σε μια σπάνια εκδήλωση σύμπραξης με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Δύση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή