ΚΟΣΜΟΣ

Μετά τις εκλογές του 2015 οι μεταρρυθμίσεις στην Πορτογαλία

meta-tis-ekloges-toy-2015-oi-metarrythmiseis-stin-portogalia-2039694

Ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Πέδρο Πάσος Κοέλιο δεν θα προχωρήσει σε περαιτέρω μέτρα στον τομέα των συντάξεων μέχρι το τέλος της θητείας της κυβέρνησής του, όπως ανέφερε ο ίδιος το βράδυ της Παρασκευής, μετά την απόρριψη από το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας του ειδικού φόρου που επέβαλε στις συντάξεις. «Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι ως πρωθυπουργός δεν θα κάνω καμία πρόταση για τη μεταρρύθμιση της κοινωνικής ασφάλισης έως τις εκλογές του 2015» είπε ο ηγέτης της κεντροδεξιάς, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο νότο της Πορτογαλίας.

Ο Κοέλιο τονίζοντας ότι το συγκεκριμένο ζήτημα αποτελεί ένα «εθνικό πρόβλημα», απηύθυνε κάλεσμα προς τους αντιπολιτευόμενους σοσιαλιστές λέγοντας ότι είναι έτοιμος να διαπραγματευτεί μια μεταρρύθμιση που θα εφαρμοστεί από τον νικητή των εκλογών οι οποίες έχουν προγραμματιστεί για το φθινόπωρο του 2015.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Πορτογαλίας απέρριψε την Πέμπτη το μέτρο της φορολόγησης στις συντάξεις που επρόκειτο να τεθεί σε ισχύ το 2015, αλλά διατήρησε τις περικοπές στις συντάξεις που έχουν ήδη τεθεί σε εφαρμογή ως μέρος της συμφωνίας με τους διεθνείς δανειστές της για το πρόγραμμα διάσωσης της οικονομίας.

Οι περικοπές στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων είναι για ποσά άνω των 1.500 ευρώ, και με αυτό το μέτρο η κυβέρνηση εκτιμά ότι η χώρα θα τηρήσει εφέτος το στόχο να μειωθεί το δημόσιο έλλειμμα στο 4% του ΑΕΠ. Όσον αφορά το μέτρο της φορολόγησης στις συντάξεις από 2% σε 3,5% για ποσά πάνω από 1.000 ευρώ θα απέφερε στα κρατικά ταμεία περίπου 372 εκατομμύρια ευρώ για το επόμενο έτος.