Δύο πόλεις στο στόχαστρο του Κιέβου

Δύο πόλεις στο στόχαστρο του Κιέβου

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε νεκρό σημείο βρίσκονται οι προσπάθειες της Γερμανίας να πετύχει μια διπλωματική επίλυση της ουκρανικής κρίσης, ενώ τα στρατεύματα του Κιέβου σφίγγουν ολοένα και περισσότερο τον κλοιό γύρω από τις πόλεις του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, τα κυριότερα οχυρά της φιλορωσικής εξέγερσης στις ανατολικές περιοχές της Ουκρανίας.

Η ουκρανική σημαία υψώθηκε στο αστυνομικό τμήμα της συνοικίας Ζοβτέβι, στο Λουγκάνσκ, όπου οι ένοπλες δυνάμεις του Κιέβου κατάφεραν να διεισδύσουν, στην προσπάθειά τους να εκπορθήσουν τους αυτονομιστές από τη στρατηγικής σημασίας πόλη των 500.000 κατοίκων, βασική πύλη ανεφοδιασμού των ανταρτών από τη Ρωσία. Ωστόσο, αξιωματούχοι ασφαλείας του Κιέβου έσπευδαν να προσθέσουν ότι οι αυτονομιστές δίνουν σκληρή μάχη για να κρατήσουν υπό τον έλεγχό τους το Λουγκάνσκ.

Παράλληλα, οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις ανακατέλαβαν χωριά γύρω από την Γκορλίβκα, σφίγγοντας τον κλοιό της πολιορκίας γύρω από αυτή την πόλη που ελέγχει τη βασική οδική αρτηρία ανάμεσα στο Λουγκάνσκ και το Ντονέτσκ. Εκπρόσωπος του ουκρανικού υπουργείου Αμυνας δήλωσε ότι οι περικυκλωμένοι αντάρτες απάντησαν κάνοντας για πρώτη φορά χρήση ισχυρού πυραυλικού συστήματος, ρωσικής κατασκευής. Την Κυριακή, οι αυτονομιστές κατέρριψαν ουκρανικό πολεμικό αεροσκάφος.

Με την προοπτική μιας συντριπτικής ήττας της αυτονομιστικής εξέγερσης να διαγράφεται στον ορίζοντα, η Μόσχα επανέλαβε χθες την αξίωσή της από τον Ουκρανό

Ο Ρώσος ΥΠΕΞ, πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο να προχωρήσει σε συμφωνία κατάπαυσης του πυρός με τους αντάρτες. Το ζήτημα αυτό έθεσε επιτακτικά ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, στη διάρκεια των διαβουλεύσεων που είχε στο Βερολίνο με τον Γερμανό, τον Γάλλο και τον Ουκρανό ομόλογό του.

Ωστόσο οι τετραμερείς συνομιλίες, που έγιναν με πρωτοβουλία της Γερμανίας, δεν είχαν καταλήξει, μέχρι χθες βράδυ, σε καμία πρόοδο για μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός. «Υπάρχουν πράγματα που χρήζουν παρεμβάσεων από τους Δυτικούς εταίρους μας, οι οποίοι ασκούν άμεση επιρροή στο Κίεβο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Λαβρόφ, υπονοώντας τις ΗΠΑ, οι οποίες δεν συμμετείχαν στις διαβουλεύσεις του Βερολίνου.

Αντιθέτως, πρόοδος σημειώθηκε, πάντα σύμφωνα με τον κ. Λαβρόφ, αναφορικά με το κονβόι των 280 ρωσικών φορτηγών που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια στην Ανατολική Ουκρανία και έχει καθηλωθεί στα ουκρανικά σύνορα. Ωστόσο, μέχρι χθες το βράδυ το κονβόι παρέμενε ακινητοποιημένο και τίποτα δεν έδειχνε ότι το Κίεβο ήταν έτοιμο να άρει τις αντιρρήσεις του – ενδεχομένως, γιατί η μεταφορά της ανθρωπιστικής βοήθειας, υπό την αιγίδα του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού, θα προκαλούσε αναγκαστικά ύφεση στο μέτωπο των επιχειρήσεων, προσφέροντας πολύτιμες «ανάσες» στους πολιορκημένους αυτονομιστές.

Εν μέσω των κλιμακούμενων συγκρούσεων, δεκάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους όταν ρουκέτες και οβίδες έπληξαν αυτοκινητοπομπή που μετέφερε πρόσφυγες από το Λουγκάνσκ. Ο εκπρόσωπος των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, συνταγματάρχης Αντρέι Λισένκο, υποστήριξε ότι «οι τρομοκράτες (αυτονομιστές) πραγματοποίησαν ένα αιματηρό έγκλημα» εξαπολύοντας πύραυλο Γκραντ εναντίον της αυτοκινητοπομπής. Αντιθέτως, ο εκπρόσωπος της αυτόκλητης «Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ» Αντρέι Πούργκιν έριξε τις ευθύνες στο πυροβολικό και την αεροπορία του Κιέβου.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή