Ολοκληρώθηκε η καταστροφή χημικών της Συρίας

Ολοκληρώθηκε η καταστροφή χημικών της Συρίας

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Την επιτυχή εξουδετέρωση των πιο επικίνδυνων χημικών του συριακού οπλοστασίου στις εγκαταστάσεις του σκάφους «MV Cape Ray» ανακοίνωσε χθες το Πεντάγωνο. Η περίπλοκη επιχείρηση, που έγινε για πρώτη φορά εν πλω, είχε προκαλέσει έντονες ανησυχίες για ενδεχόμενες επιπτώσεις ατυχήματος στην κλειστή θάλασσα της Μεσογείου.

Ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Τσακ Χέιγκελ συνεχάρη τον καπετάνιο Ριτς Ντρόμερχαουζερ για την ολοκλήρωση της αποστολής «με αυστηρή προσήλωση στην ασφάλεια και χωρίς επιπτώσεις στο περιβάλλον». H εξουδετέρωση των χημικών DF και ΗD, που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή αερίου σαρίν και αερίου μουστάρδας αντίστοιχα, ανατέθηκε στο αμερικανικό ναυτικό από τον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Οπλων.

Στις 13 Αυγούστου ανακοινώθηκε ότι επετεύχθη η υδρόλυση 581,5 τόνων DF, ενώ χθες ανακοινώθηκε η υδρόλυση 19,8 τόνων HD. Εντός του επόμενου δεκαπενθημέρου, το «Cape Ray» θα φύγει από τη Μεσόγειο και θα κατευθυνθεί προς τη Γερμανία και τη Φινλανδία, όπου τα προϊόντα της υδρόλυσης θα τύχουν επεξεργασίας ως βιομηχανικά απόβλητα.

Το Πεντάγωνο τόνισε ότι ήταν η πρώτη φορά που επιχειρήθηκε εν πλω υδρόλυση χημικών ουσιών που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή χημικών όπλων. Οι θανατηφόρες ουσίες αναμείχθηκαν με νερό και ειδικά αντιδραστήρια και θερμάνθηκαν σε δεξαμενές τιτανίου, ώστε να μειωθεί η τοξικότητά τους κατά 99,9%.

«Η επιχείρηση ολοκληρώθηκε με επιτυχία μερικές εβδομάδες πριν από το χρονοδιάγραμμα των 60 ημερών που είχαν αρχικά καταρτίσει οι ΗΠΑ, ενώ οι επιθεωρητές του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Οπλων που βρίσκονται στο σκάφος επιβεβαίωσαν ότι δεν διέφυγαν κανενός είδους χημικά στη θάλασσα ή στο περιβάλλον», ανακοίνωσε ο γενικός διευθυντής του οργανισμού, Αχμέτ Ουζουμτσού.

Ακτιβιστές με επίκεντρο την Κρήτη είχαν χαρακτηρίσει την επιχείρηση «επικίνδυνο προηγούμενο» για την καθιέρωση της καταστροφής ουσιών μεγάλης τοξικότητας εν πλω και όχι στην ξηρά, ενώ επεσήμαναν την έλλειψη παρατηρητών προερχόμενων από την κοινωνία των πολιτών στο «MV Cape Ray».

«Σήμερα γιορτάζουμε ένα σημαντικό επίτευγμα στη συνεχιζόμενη προσπάθειά μας να αντιμετωπίσουμε τη διασπορά όπλων μαζικής καταστροφής, εξαλείφοντας το χημικό οπλοστάσιο της Συρίας», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Ομπάμα. Η Συρία συμφώνησε να παραδώσει το χημικό της οπλοστάσιο πέρυσι το φθινόπωρο, μετά τις απειλές του Λευκού Οίκου για βομβαρδισμούς ως αντίποινα για επίθεση με χημικά όπλα σε προάστιο της Δαμασκού, η οποία είχε αποδοθεί στη συριακή κυβέρνηση. Τα χημικά συγκεντρώθηκαν από διάφορες τοποθεσίες του εσωτερικού της Συρίας στο λιμάνι της Λαττάκειας και από εκεί διαχωρίστηκαν σε κατηγορίες. Τα λιγότερο τοξικά μεταφέρθηκαν σε εγκαταστάσεις επεξεργασίας βιομηχανικών αποβλήτων, ενώ τα χημικά «Κατηγορίας 1» μεταφέρθηκαν σε λιμάνι της Νότιας Ιταλίας, όπου φορτώθηκαν στο 648 ποδών «Cape Ray» στα τέλη Ιουνίου. Η διαδικασία της υδρόλυσης ξεκίνησε στις 7 Ιουλίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή