Συλλήψεις διασημοτήτων στην Κίνα για ναρκωτικά

Συλλήψεις διασημοτήτων στην Κίνα για ναρκωτικά

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΕΚΙΝΟ. Εκστρατεία κατά των διασημοτήτων που κάνουν χρήση ναρκωτικών εξαπέλυσε η Κίνα, η αστυνομία της οποίας συνέλαβε χθες τον γιο του γνωστού ηθοποιού ταινιών πολεμικών τεχνών, Τσάκι Τσαν, για κατοχή κάνναβης.

Το κύμα συλλήψεων εντάσσεται στο πλαίσιο πολυδιαφημισμένης πρωτοβουλίας του προέδρου Σι Τζινπίνγκ, με στόχο την καταπολέμηση των «υπερβολών» και της «παρακμής» τις τάξεις της κινεζικής ελίτ. Ο Κινέζος πρόεδρος έχει δεσμευθεί να πατάξει τη διαφθορά και την «υπερβολή» μεταξύ της άρχουσας τάξης, ικανοποιώντας με τον τρόπο αυτό πάγιο αίτημα της κινεζικής κοινωνίας.

Ο 32χρονος ηθοποιός και τραγουδιστής Τζέισι Τσαν, γιος του αστέρα των πολεμικών τεχνών Τσάκι Τσαν, συνελήφθη κατά τη διάρκεια ελέγχου για χρήση ναρκωτικών από την αστυνομία του Πεκίνου.

Συνήθως, οι έλεγχοι αυτοί πραγματοποιούνται σε πολυσύχναστα σημεία των κινεζικών πόλεων, όπως σιδηροδρομικούς σταθμούς ή αεροδρόμια, με τους ελεγχόμενους να υποχρεούνται να φυσήξουν σε ειδική συσκευή ανίχνευσης ναρκωτικών.

Αν έτσι ο ελεγχόμενος έχει κάνει χρήση κάποιας απαγορευμένης ουσίας πριν από λίγες ώρες, η συσκευή προσφέρει την πληροφορία αυτή στον χειριστή-αστυνομικό, ο οποίος οφείλει να προβεί στη σύλληψη του χρήστη.

Στην περίπτωση του 32χρονου Τζέισι Τσαν, η αστυνομία του Πεκίνου έλαβε τηλεφωνική κλήση από γείτονα του τραγουδιστή, ο οποίος κατήγγειλε ότι στην κατοικία του Τσαν γινόταν χρήση ναρκωτικών. Σε κατ’ οίκον έρευνα που πραγματοποίησαν, οι αστυνομικοί εντόπισαν 100 γραμμάρια κάνναβης στο σπίτι του Τσαν.

Ο 60χρονος πατέρας του Τζέισι, Τσάκι Τσαν, είχε αναλάβει τον ρόλο εκπροσώπου για λογαριασμό της Εθνικής Επιτροπής Καταπολέμησης των Ναρκωτικών το 2009.

Η αστυνομία συνέλαβε επίσης τον 23χρονο κινηματογραφικό αστέρα από την Ταϊβάν, Κο Τσεν Τουνγκ, για χρήση μαριχουάνας.

Σε κρίσιμη ομιλία του στις αρχές Ιουνίου, ο πρόεδρος Σι είχε κάνει λόγο για ξεκαθάρισμα των «τεσσάρων πρακτικών» του φορμαλισμού, της γραφειοκρατίας, του ηδονισμού και της υπερβολής, υποσχόμενος ότι η χώρα του θα «καταπολεμήσει με πάθος» τα ναρκωτικά.

Η εκστρατεία αφορά και τους Δυτικούς επισκέπτες στην Κίνα, όπως έδειξε και η έφοδος που πραγματοποίησαν αστυνομικοί στο δημοφιλές μπαρ «Ντος Κολέγκας» του Πεκίνου νωρίτερα αυτόν τον μήνα, με δεκάδες συλλήψεις χρηστών, Κινέζων και ξένων.

Την περασμένη εβδομάδα, 42 κινεζικές εταιρείες του θεάματος υπέγραψαν δέσμευση, με την οποία υπόσχονται να μη συνεργάζονται με διασημότητες, χρήστες ναρκωτικών.

Νωρίτερα φέτος, οι κινεζικές Αρχές προχώρησαν σε δεκάδες συλλήψεις λιγότερο γνωστών καλλιτεχνών, τα ονόματα των οποίων δημοσιοποιήθηκαν από τα ΜΜΕ, σε μια προσπάθεια σπίλωσής τους στα μάτια του κοινού.

Την περασμένη εβδομάδα, δύο Νοτιοκορεάτες υπήκοοι, καταδικασθέντες για διακίνηση μεγάλων ποσοτήτων μεθαμφεταμίνης, εκτελέσθηκαν δημόσια σε στάδιο της ΝΔ Κίνας, ενώπιον εκατοντάδων θεατών.

Η κυβερνητική εκστρατεία, εκτός από τα ναρκωτικά, έχει στο στόχαστρό της τα παράνομα τυχερά παιχνίδια και την πορνεία.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή