Διεθνή διάσκεψη για την αντιμετώπιση του Ισλαμικού Κράτους προτείνει ο Ολάντ

Διεθνή διάσκεψη για την αντιμετώπιση του Ισλαμικού Κράτους προτείνει ο Ολάντ

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκκληση για την πραγματοποίηση μιας διεθνούς διάσκεψης για να συζητηθούν τρόποι για την αντιμετώπιση των εξεγερμένων του Ισλαμικού Κράτους οι οποίοι έχουν καταλάβει και ελέγχουν εδάφη στο Ιράκ και τη Συρία, απηύθυνε σήμερα ο Πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ.

Ο Ολάντ δεν είπε πότε θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί μια τέτοια συνάντηση ούτε ποιος θα προσκληθεί σ' αυτήν, αλλά δήλωσε πως χρειάζεται μια συνολική στρατηγική για να καταπολεμηθούν οι εξεγερμένοι, σύμφωνα με τα σχόλιά του τα οποία δημοσιεύονται σήμερα από τη γαλλική εφημερίδα «Le Monde».

«Δεν μπορούμε πια να παραμένουμε στην παραδοσιακή συζήτηση περί επέμβασης ή μη επέμβασης», δήλωσε ο Ολάντ προς τη «Le Monde».

«Πρέπει να εκπονήσουμε μια συνολική στρατηγική για να πολεμήσουμε αυτή την οργάνωση, η οποία είναι δομημένη, έχει σημαντική χρηματοδότηση, πολύ εξελιγμένα όπλα και απειλεί χώρες όπως το Ιράκ, η Συρία και ο Λίβανος», πρόσθεσε ο γάλλος πρόεδρος.

Η Γαλλία, η οποία διατηρεί στενές σχέσεις με την περιφερειακή κυβέρνηση των Κούρδων του Ιράκ, άρχισε την Παρασκευή να παραδίδει όπλα στους κούρδους μαχητές για να τους βοηθήσει να σταματήσουν την προέλαση του Ισλαμικού Κράτους στην περιφέρεια των Κούρδων.

«Πιστεύω πως η διεθνής κατάσταση είναι η χειρότερη που έχουμε δει από το 2001», δήλωσε ακόμη ο Ολάντ. «Δεν έχουμε να κάνουμε με μια τρομοκρατική οργάνωση όπως η αλ-Κάιντα, αλλά με ένα οιονεί τρομοκρατικό κράτος, το Ισλαμικό Κράτος».

Μιλώντας χθες, Τρίτη, στο γαλλικό ραδιόφωνο, ένας κούρδος στρατηγός είπε πως τα γαλλικά όπλα που έχουν παραδοθεί ως τώρα δεν είναι αρκετά εξελιγμένα και ζήτησε από το Παρίσι να προμηθεύσει αντιαρματικούς πυραύλους.

Ο Ολάντ δήλωσε πως οι παραδόσεις όπλων από τη Γαλλία πραγματοποιούνται σε συμφωνία με την κεντρική κυβέρνηση στη Βαγδάτη ώστε να εξασφαλισθεί πως το Ιράκ θα παραμείνει ενωμένο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή