ΚΟΣΜΟΣ

Ε.Ε – Κατάρ: Καταδικάζουν την εκτέλεση του Φόλεϊ

e-e-amp-8211-katar-katadikazoyn-tin-ektelesi-toy-folei-2040312

Η Ευρωπαϊκή Ένωση χαρακτήρισε σήμερα τη "μορφή τρομοκρατίας" που ασκεί το Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και τη Συρία ως "μια από τις σοβαρότερες απειλές" σε διεθνές επίπεδο, καταδικάζοντας με τον εντονότερο τρόπο την αποτρόπαιη δολοφονία του Αμερικανού δημοσιογράφου Τζέιμς Φόλεϊ.

"Αυτή η βάρβαρη ενέργεια, όπως και πολλές άλλες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εκ μέρους του Ισλαμικού Κράτους, καταπατά όλες τις καθολικά αναγνωρισμένες αξίες και δικαιώματα", δήλωσε ο Σεμπαστιάν Μπραμπάν, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου της Ύπατης Εκπροσώπου τη ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας, Κάθριν Άστον.

"Αυτή η μορφή τρομοκρατίας συνιστά μια από τις σοβαρότερες απειλές για την ειρήνη και τη διεθνή ασφάλεια", συνέχισε ο Μπραμπάν σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

"Η ΕΕ είναι περισσότερο αποφασισμένη από ποτέ να στηρίξει τις διεθνείς προσπάθειες για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και να αποκαταστήσει την ενότητα, την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα του Ιράκ και της Συρίας", πρόσθεσε.

Την εκτέλεση του Φόλεϊ καταδίκασε και το Κατάρ, χαρακτηρίζοντάς την ένα "έγκλημα ενάντια στις αρχές του Ισλάμ".

ΥΠΕΞ Κατάρ: Αντίθετο με τις αρχές του Ισλάμ, το ειδεχθές έγκλημα. 

Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εξωτερικών του Κατάρ "καταδικάζει με τον εντονότερο τρόπο τη δολοφονία, από μια εγκληματική οργάνωση" του Τζέιμς Φόλεϊ, ο οποίος είχε απαχθεί από τους τζιχαντιστές ενώ κάλυπτε τις εξελίξεις στη Συρία, τον Νοέμβριο του 2012.

"Αυτό το ειδεχθές έγκλημα είναι αντίθετο στις αρχές του Ισλάμ, στις ανθρώπινες αξίες και στο διεθνές δίκαιο", συνεχίζει η ανακοίνωση με την οποία εκφράζεται η θλίψη της κυβέρνησης για την απώλεια ενός δημοσιογράφου "γνωστού για το θάρρος του", ιδίως όταν έκανε ρεπορτάζ για τον πόλεμο στη Συρία.

Η ανακοίνωση αυτή από την Ντόχα έγινε μία μέρα μετά τη μετάδοση από την τηλεόραση μιας συνέντευξης του Γερμανού υπουργού Αναπτυξιακής Βοήθειας Γκερτ Μίλερ, ο οποίος κατηγόρησε ευθέως το Κατάρ ότι χρηματοδότησε τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους.