ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: «Όχι» σε συνεργασία με Ασαντ κατά του Ισλαμικού Κράτους

vretania-ochi-se-synergasia-me-asant-kata-toy-islamikoy-kratoys-2040514

Ο επικεφαλής της διπλωματίας της Βρετανίας Φίλιπ Χάμοντ απέκλεισε σήμερα το ενδεχόμενο να υπάρξει διαπραγμάτευση με τον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ για να συστρατευτεί στη μάχη εναντίον του σκληροπυρηνικού Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ), το οποίο έχει βάσεις στη βόρεια Συρία καθώς και στο ένα τρίτο και πλέον του εδάφους του Ιράκ.

Παρά το ότι η πίεση για να αναληφθεί δράση εναντίον της οργάνωσης η οποία αποκεφάλισε έναν Αμερικανό δημοσιογράφο αυτήν την εβδομάδα κλιμακώνεται, ο Βρετανός ΥΠΕΞ Χάμοντ επέμεινε πως ο μόνος τρόπος να αντιμετωπιστεί η απειλή την οποία εγείρει το ΙΚ είναι η συνεργασία με τις ιρακινές αρχές, που έχουν αναπτύξει στρατεύματα επί του πεδίου. Ο διάλογος με τον Άσαντ, πρόσθεσε, δεν θα προωθούσε το σκοπό της αντιμετώπισης των τζιχαντιστών.

«Μπορεί κάλλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις να ανακαλύψουμε ότι πολεμάμε τους ίδιους ανθρώπους με εκείνον, αλλά το γεγονός αυτό δεν τον μετατρέπει σε σύμμαχό μας. . . δεν θα ήταν πρακτικό, λογικό ή ωφέλιμο ακόμη και το να σκεφτούμε να πάρουμε αυτόν τον δρόμο», είπε ο Χάμοντ σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στο BBC Radio, τη βρετανική δημόσια ραδιοφωνία.