Αναγνωριστικές πτήσεις Αμερικανών στη Συρία

Αναγνωριστικές πτήσεις Αμερικανών στη Συρία

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε αναγνωριστικές πτήσεις πάνω από τη Συρία, ώστε να αποκτήσουν καλύτερη και πιο πλήρη εικόνα των θέσεων των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους, θα προχωρήσουν οι ΗΠΑ με στόχο να προετοιμάσουν το έδαφος για μία πιθανή αεροπορική επιδρομή, δήλωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι. Οι εναέριες μονάδες θα είναι υπεύθυνες για την παροχή βοήθειας στο Πεντάγωνο. Η Wall Street Journal ήταν η πρώτη που δημοσίευσε σχετικές πληροφορίες τη Δευτέρα, αναφέροντας ότι οι πτήσεις θα ξεκινήσουν «σύντομα».

Μια στρατιωτική επέμβαση ενάντια στους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους είναι ένα σενάριο που δεν έχει αποκλειστεί. Οπως σχολίασε ο στρατηγός Μάρτιν Ντέμπσεϊ την περασμένη εβδομάδα, οι ισλαμιστές αντάρτες θα αναγκαστούν κάποια στιγμή να αντιμετωπίσουν και τις δύο πλευρές των ανύπαρκτων ουσιαστικά συνόρων ανάμεσα στη Συρία και στο Ιράκ. Ο εκπρόσωπος του Ντέμπσεϊ επιβεβαίωσε τη Δευτέρα ότι οι επιλογές ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος βρίσκονται υπό εξέταση.

Κανείς Αμερικανός αξιωματούχος, ωστόσο, δεν έχει υπονοήσει ότι θα πραγματοποιηθεί άμεσα μια στρατιωτική επέμβαση. «Δεν έχουμε φτάσει ακόμη σε αυτό το σημείο», δήλωσε ανώνυμος αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Αμυνας. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου, Τζος Ερνεστ, ο Ομπάμα σχεδιάζει να συμβουλευθεί το Κογκρέσο πριν ληφθούν οι αποφάσεις για τη Συρία, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα αναζητήσει και την έγκρισή του. Ο ίδιος πρόσθεσε πως αν και ο Αμερικανός πρόεδρος είχε ζητήσει την έγκριση του Κογκρέσου για αεροπορική επιδρομή ενάντια στο καθεστώς του Σύρου προέδρου, ώστε να εμποδίσει τη χρήση χημικών όπλων, η περίπτωση του Ισλαμικού Κράτους διαφέρει. Ο Ερνεστ διευκρίνισε ότι ο Ομπάμα δεν έχει λάβει καμία απόφαση. Ο Ομπάμα συναντήθηκε τη Δευτέρα με τον υπουργό Αμυνας των ΗΠΑ, Τσακ Χέιγκελ.

Οι ΗΠΑ έχουν ήδη πραγματοποιήσει εκατοντάδες αεροπορικές επιδρομές κατά των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους στο βόρειο Ιράκ από τις 8 Αυγούστου σε μια προσπάθεια να αναχαιτίσουν την προέλασή τους. Τα σενάρια για μια πιθανή αμερικανική επιδρομή στη Συρία ενισχύθηκαν ύστερα από την εκτέλεση του Αμερικανού δημοσιογράφου Τζέιμς Φόλεϊ.

Δώδεκα επιδρομές

Η κυβέρνηση Ασαντ, από την πλευρά της, έχει τονίσει ότι θα συνεργαστεί με τις ΗΠΑ σε μία πιθανή επιχείρηση ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος. Ο Σύρος ΥΠΕΞ Ουαλίντ Μουαλέμ τόνισε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι οποιαδήποτε επίθεση σε συριακό έδαφος πρέπει να συντονιστεί από τη συριακή κυβέρνηση. «Η Συρία είναι έτοιμη να συνεργαστεί σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας», δήλωσε. Εξάλλου, η πολεμική αεροπορία της Συρίας πραγματοποίησε χθες δώδεκα επιδρομές ενάντια σε θέσεις των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους στην επαρχία Ντέιρ αλ Ζορ, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή