Ρώσοι αλεξιπτωτιστές κρατούνται στην Ουκρανία

Ρώσοι αλεξιπτωτιστές κρατούνται στην Ουκρανία

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δέκα Ρώσοι αλεξιπτωτιστές συνελήφθησαν στην Ανατολική Ουκρανία τη Δευτέρα, όπως ανακοίνωσε η υπηρεσία ασφαλείας της Ουκρανίας. Η υπηρεσία ασφαλείας της Ουκρανίας (SBU) διευκρίνισε ότι οι αλεξιπτωτιστές της 98ης αερομεταφερόμενης μεραρχίας, που έχει την έδρα της στην Κεντρική Ρωσία, συνελήφθησαν κοντά στο ουκρανικό χωριό Ντζερκάλνε, περίπου 50 χλμ. ΝΑ του Ντονέτσκ. Οι αλεξιπτωτιστές κρατούνται μαζί με όλα τα προσωπικά τους έγγραφα και τον εξοπλισμό τους κοντά στην πόλη Αμβροσιγίβκα στην περιοχή του Ντονέτσκ.

Σύμφωνα με τη SBU, οι Ρώσοι στρατιώτες δήλωσαν ότι εστάλησαν στη ρωσική περιοχή του Ροστόφ, στα σύνορα της Ρωσίας με τις περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ. Η Μόσχα έχει αρνηθεί ότι στέλνει στρατιώτες της, προκειμένου να βοηθήσουν τους αποσχιστές της Ανατολικής Ουκρανίας. Πηγή του ρωσικού υπουργείου Αμυνας έκανε λόγο για «λάθος». «Δεν ήταν λάθος, βρίσκονταν σε ειδική αποστολή», τόνισε ο εκπρόσωπος του ουκρανικού στρατού, Αντρίγ Λισένκο.

Ο Λισένκο ανέφερε πως ρωσικά ελικόπτερα Mi-24 επιτέθηκαν χθες εναντίον συνοριακού φυλακίου στην περιοχή του Λουγκάνσκ, σκοτώνοντας τέσσερις συνοριοφύλακες, ενώ τρεις ακόμη τραυματίστηκαν. Ακόμη, ο Λισένκο πρόσθεσε ότι οι αυτονομιστές και οι «Ρώσοι μισθοφόροι» επιτίθενται στη νοτιοανατολική ουκρανική πόλη Νοβοαζόφσκ. Συνολικά δώδεκα άνδρες των ουκρανικών δυνάμεων σκοτώθηκαν τις τελευταίες δύο ημέρες. «Απαράδεκτες» χαρακτήρισε, στο μεταξύ, τις «στρατιωτικές επιδρομές» της Ρωσίας στην Ουκρανία ο Λευκός Οίκος, τονίζοντας ότι συνιστούν μια «σημαντική κλιμάκωση».

Ενώ οι συγκρούσεις συνεχίζονται στην Ανατολική Ουκρανία, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Ουκρανός ομόλογός του Πέτρο Ποροσένκο έδωσαν τα χέρια πριν από την έναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών στο Μινσκ, της Λευκορωσίας, όπου παρευρέθησαν ανώτατοι αξιωματούχοι της Ε.Ε. και οι ηγέτες του Καζαχστάν και της Λευκορωσίας. Ο Ουκρανός πρόεδρος δήλωσε ότι ο μόνος αποτελεσματικός τρόπος για να παύσει η αιματοχυσία στην Ανατολική Ουκρανία είναι ο διεξοδικός έλεγχος των συνόρων με τη Ρωσία, η διακοπή εξοπλισμού των ανταρτών και η απελευθέρωση των κρατουμένων πολέμου. «Σε αυτή τη συνάντηση κρίνεται το μέλλον του κόσμου και της Ευρώπης», υπογράμμισε ο Ποροσένκο, ο οποίος αναμένεται να μεταβεί στις Βρυξέλλες για να συνομιλήσει την Παρασκευή με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, και το Σάββατο με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρομπέι.

Η απάντηση Πούτιν

Ο Πούτιν υποστήριξε πως η κρίση στην Ουκρανία δεν μπορεί να επιλυθεί με περαιτέρω στρατιωτικές συγκρούσεις ή χωρίς διάλογο με τους ρωσόφωνους Ουκρανούς των ανατολικών ουκρανικών περιοχών. Επίσης, σχετικά με τη συμφωνία σύνδεσης της Ουκρανίας με την Ε.Ε., ο Ρώσος πρόεδρος ανέφερε ότι «πάντοτε σεβόταν και σέβεται τις επιλογές των εθνών», αν και αυτές δεν πρέπει να γίνονται εις βάρος των υπολοίπων. Ο Πούτιν διευκρίνισε ότι εάν τα ευρωπαϊκά προϊόντα εισαχθούν στη ρωσική αγορά μέσω της Ουκρανίας, η Ρωσία θα έχει απώλειες ύψους εκατό δισ. ρουβλίων, ενώ θα επηρεαστούν αμφότερα τα κράτη Λευκορωσία και Καζαχστάν.

Η εκπρόσωπος της Ε.Ε. για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Κάθριν Αστον, δήλωσε ότι θα προσπαθήσει να υποστηρίξει τον ουκρανικό λαό, ώστε να βρει την ειρήνη και την ασφάλεια και να διασφαλίσει την εδαφική του ακεραιότητα σε ένα οικονομικά βιώσιμο μέλλον.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή