«Οδικός χάρτης» για ειρήνευση στην Ουκρανία

«Οδικός χάρτης» για ειρήνευση στην Ουκρανία

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ενας οδικός χάρτης θα προετοιμαστεί για να επιτευχθεί το συντομότερο δυνατό ένα καθεστώς κατάπαυσης του πυρός με διμερή χαρακτήρα», σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο, ο οποίος προχώρησε σε δηλώσεις μετά τη συνάντησή του με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν στο Μινσκ της Λευκορωσίας. Οι δύο ηγέτες συζήτησαν σχετικά με την αναγκαιότητα να δοθεί ένα τέλος στην αιματοχυσία της Ανατολικής Ουκρανίας. Η Ρωσία, ωστόσο, υποστήριξε ότι είναι θέμα του Κιέβου να επεξεργαστεί τους όρους για μια συμφωνία με τους αυτονομιστές φιλορώσους αντάρτες.

Πιο συγκεκριμένα, ο Βλ. Πούτιν δήλωσε κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Π. Ποροσένκο ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να δράσει εάν ξεκινήσει μία διαδικασία για να σταματήσουν οι εχθροπραξίες. Σχετικά με το ζήτημα των Ρώσων στρατιωτών τους οποίους συνέλαβε το Κίεβο σε ουκρανικό έδαφος και υποστηρίζει ότι βρίσκονταν σε «ειδική αποστολή», ο Πούτιν ανέφερε ότι δεν έχει λάβει συγκεκριμένες πληροφορίες από το υπουργείο Αμυνας της Ρωσίας. «Απ’ όσο άκουσα περιπολούσαν στα σύνορα και θα μπορούσαν να είναι σε ουκρανικό έδαφος», πρόσθεσε.

Οι δύο πρόεδροι συμφώνησαν κατά τη διάρκεια των δίωρων συνομιλιών να συζητήσουν το ζήτημα της προμήθειας φυσικού αερίου από τη Μόσχα προς το Κίεβο. Ο Ποροσένκο, από την πλευρά του, επίσης ανέφερε ότι οι πολυμερείς συνομιλίες με τη συμμετοχή της επικεφαλής για την εξωτερική πολιτική της Ε.Ε., Κάθριν Αστον και τους ηγέτες του Καζαχστάν και της Λευκορωσίας ήταν «σκληρές και περίπλοκες». Ο εκπρόσωπος των ουκρανικών δυνάμεων, Λισένκο, είπε ότι οι μάχες στις πόλεις Χορλίβκα και Ιλοβάγκσκ κόστισαν τη ζωή σε διακόσιους φιλορώσους αποσχιστές και σε δεκατρείς Ουκρανούς στρατιώτες. Τα ουκρανικά στρατεύματα κατέστρεψαν άρματα μάχης και συστήματα πυραύλων.

Ο εκπρόσωπος της Γερμανίδας καγκελαρίου, Αγκελα Μέρκελ, Στέφεν Σάιμπερτ, δήλωσε ότι αν και η συνάντηση στο Μινσκ ήταν ένα καλό πρώτο βήμα, η Μόσχα πρέπει να διασφαλίσει ότι θα πάψει η διαρροή Ρώσων στρατιωτών και όπλων στην Ουκρανία. Ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ, ανακοίνωσε χθες ότι η Μόσχα μπορεί να αποστείλει και δεύτερη αυτοκινητοπομπή ανθρωπιστικής βοήθειας στην Ουκρανία στο άμεσο μέλλον.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή