Βουλευτής των Τόρις «αυτομόλησε» στο ευρωσκεπτικιστικό κόμμα του Φάρατζ

Βουλευτής των Τόρις «αυτομόλησε» στο ευρωσκεπτικιστικό κόμμα του Φάρατζ

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Τον πρώτο του βουλευτή στο βρετανικό Κοινοβούλιο απέκτησε χθες το ευρωσκεπτικιστικό Ukip του Νάιτζελ Φάρατζ, μετά την παραίτηση του Ντάγκλας Κάρσουελ από το Συντηρητικό Κόμμα και την προσχώρησή του στο Ukip.

Ο γνωστός για τις ευρωσκεπτικιστικές του θέσεις Κάρσουελ δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα στην κυβέρνηση Κάμερον, οκτώ μήνες πριν από τις εκλογές, στις οποίες το Ukip αναμένεται να πραγματοποιήσει καλή εμφάνιση. Τον Μάιο, το Ukip αναδείχθηκε πρώτο στις ευρωεκλογές, στερώντας σημαντικό ποσοστό ψήφων από τους Συντηρητικούς.

Ο 43χρονος Κάρσουελ ανέφερε ότι παραιτείται από το κυβερνών κόμμα καθώς έχει πάψει να εμπιστεύεται τον πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον και τις δεσμεύσεις του για επαναδιαπραγμάτευση της θέσης της Βρετανίας εντός της Ε.E. Ο Κάμερον έχει δεσμευθεί ότι θα προκηρύξει δημοψήφισμα για το εάν η Βρετανία πρέπει να παραμείνει μέλος της Ενωσης, το 2017.

Το Ukip, που ζητεί την άμεση αποχώρηση της Βρετανίας από την Ε.Ε. και την επιβολή αυστηρής μεταναστευτικής νομοθεσίας, δεν διέθετε -μέχρι χθες- καμία έδρα στη Βουλή των Κοινοτήτων. Το κόμμα εξέλεξε, όμως, 24 ευρωβουλευτές, επί συνόλου 73 για τη Βρετανία.

«Εγκαταλειμμένη περιφέρεια»

Την ανησυχία του πρωθυπουργού προκαλεί το γεγονός ότι ο Κάρσουελ είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στην εκλογική του περιφέρεια, το Κλάκτον στη Νότια Αγγλία, στην οποία αναμένεται να θριαμβεύσει στις επερχόμενες γενικές εκλογές. «Τα δημογραφικά δεδομένα του Κλάκτον είναι ιδανικά για μια υποψηφιότητα Ukip. Πρόκειται για μια υποβαθμισμένη παραθαλάσσια κοινότητα, με μεγάλο ποσοστό συνταξιούχων και ελάχιστα μέλη μειονοτήτων. Είναι μια κλασική “εγκαταλειμμένη” περιφέρεια», λέει ο καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Νότινχαμ, Μάθιου Γκούντγουιν.

Ο ηγέτης του Ukip Νάιτζελ Φάρατζ εξέφρασε χθες την ελπίδα ότι το παράδειγμα του Κάρσουελ θα ακολουθήσουν κι άλλοι συνάδελφοί του από το Συντηρητικό Κόμμα.

Σε χθεσινές του δηλώσεις, ο «αυτομολήσας» κατήγγειλε την ύπαρξη παρασκηνιακών συντεχνιών που νέμονται την εξουσία χάρη στην πρόσβαση που διαθέτουν στην Ντάουνινγκ Στριτ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή