ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Χίλια μέτρα χαμηλότερα του προβλεπόμενου πετούσε το μοιραίο Boeing

oykrania-chilia-metra-chamilotera-toy-provlepomenoy-petoyse-to-moiraio-boeing-2041665

Το Μπόινγκ 777 της Malaysia Airlines που συνετρίβη στα μέσα Ιουλίου στην Ουκρανία, πιθανότατα αφού χτυπήθηκε από πύραυλο, πετούσε 1.000 μέτρα χαμηλότερα απ' ό,τι προέβλεπε το σχέδιο πτήσης του, ανέφερε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Ολλανδίας.

"Η πτήση ΜΗ17 έπρεπε, με βάση το σχέδιο πτήσης, να βρίσκεται σε ύψος 11.000 μέτρων όμως έλαβε εκ μέρους των ουκρανικών αρχών την εντολή να πετά σε ύψος 10.000 μέτρων", αποκάλυψε ο υπουργός Φρανς Τίμερμανς, απαντώντας σε επερωτήσεις στο κοινοβούλιο.

Η αλλαγή αυτή ενδέχεται να έγινε "ώστε να εξασφαλιστεί αρκετή απόσταση μεταξύ της πτήσης MH17 και ενός άλλου αεροσκάφους που πετούσε στα 11.000 μέτρα", πρόσθεσε.

Εκτός από την αλλαγή του ύψους, το σχέδιο πτήσης δεν είχε τροποποιηθεί, διαβεβαίωσε ο Τίμερμανς.

Σύμφωνα με το ολλανδικό ειδησεογραφικό πρακτορείο ANP το σχέδιο πτήσης είχε εγκριθεί από τον Eurocontrol (Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια της Αεροναυτιλίας) και προέβλεπε ότι το ελάχιστο όριο ύψους για την περιοχή αυτή ήταν τα 9,7 χιλιόμετρα.

Το Μπόινγκ που εκτελούσε το δρομολόγιο από το Άμστερνταμ στην Κουάλα Λουμπούρ συνετρίβη στις 17 Ιουλίου με αποτέλεσμα να σκοτωθούν και οι 298 επιβαίνοντες σε αυτό. Μεταξύ των θυμάτων ήταν 193 Ολλανδοί. Ορισμένα από τα θύματα ενδέχεται να μην αναγνωριστούν ποτέ, καθώς η έρευνα για τον εντοπισμό των θυμάτων στην περιοχή της συντριβής διακόπηκε λόγω των συγκρούσεων μεταξύ του ουκρανικού στρατού και των φιλορώσων αυτονομιστών ανταρτών.