ΚΟΣΜΟΣ

Ιράκ: Υπό τον έλεγχο των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας η Αμερλί

Ιράκ: Υπό τον έλεγχο των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας η Αμερλί

Oι ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας, με τη στήριξη χιλιάδων σιιτών πολιτοφυλάκων, έσπασαν σήμερα τη δίμηνη πολιορκία της πόλης Αμερλί από τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους και εισήλθαν στην πόλη του βορείου Ιράκ, πετυχαίνοντας μια σπάνια νίκη στη μάχη εναντίον των τζιχαντιστών, δήλωσαν αξιωματούχοι.

Ο δήμαρχος του Αμερλί και αξιωματικοί του στρατού είπαν ότι στρατεύματα, με τη στήριξη των πολιτοφυλάκων, νίκησαν τους εξτρεμιστές του Ισλαμικού Κράτους στα ανατολικά της πόλης. Οι μάχες συνεχίζονται στα βόρειο της Αμερλί.

«Δυνάμεις ασφαλείας και πολιτοφύλακες μαχητές βρίσκονται εντός του Αμερλί τώρα αφού έσπασαν την πολιορκία και το γεγονός αυτό σίγουρα θα ανακουφίσει τον πόνο των κατοίκων» δήλωσε Άντελ αλ Μπαγιάτι, δήμαρχος του Αμερλί.

«Οι δυνάμεις μας εισήλθαν στο Αμερλί και έσπασαν την πολιορκία» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο στρατηγός Κάσεμ Άτα, εκπρόσωπος τύπου των δυνάμεων ασφαλείας.

Η προέλαση των ιρακινών δυνάμεων ακολουθεί τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς που εξαπέλυσε κατά τη διάρκεια της νύχτας ο αμερικανικός στρατός εναντίον θέσεων του Ισλαμικού Κράτους κοντά στην πόλη και τη ρίψη ανθρωπιστικής βοήθειας στους εγκλωβισμένους κατοίκους του Αμερλί. Φορτία με βοήθεια έριξαν βρετανικά, γαλλικά και αυστραλιανά αεροσκάφη.

«Μπορώ να δω τα άρματα μάχης του ιρακινού στρατού να περιπολούν τους δρόμους του Αμερλί τώρα. Είμαι πολύ ευτυχισμένος που ξεφορτωθήκαμε τους τρομοκράτες του Ισλαμικού Κράτους που απειλούσαν να μας σφαγιάσουν» δήλωσε ο Άμιρ Ίσμαελ, ένας κάτοικος του Αμερλί, σε τηλεφωνική επικοινωνία με το πρακτορείο Ρόιτερς.

Οι ένοπλοι κάτοικοι της πόλης είχαν καταφέρει να αποκρούσουν τις επιθέσεις των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους, που είχαν περικυκλώσει την πόλη και θεωρούσαν τους σιίτες Τουρκομάνους που ζουν εκεί κατά πλειονότητα, αποστάτες. Περισσότεροι από 15000 άνθρωποι είχαν παγιδευτεί μέσα στην πόλη και ήταν αντιμέτωποι με την έλλειψη νερού, τροφίμων και φαρμάκων.