ΚΟΣΜΟΣ

Ομπάμα: Δύσκολη αλλά εφικτή η νίκη κατά του Εμπολα

Ομπάμα: Δύσκολη αλλά εφικτή η νίκη κατά του Εμπολα

«Ο Έμπολα μπορεί να νικηθεί, αλλά δεν θα είναι εύκολο να σταματήσουμε την εξάπλωσή του», τόνισε ο Μπαράκ Ομπάμα, μιλώντας την Τρίτη σε βίντεο που αναρτήθηκε στην επίσημη σελίδα του Λευκού Οίκου, αναφορικά με την «επέλαση» του ιού στη Δυτική Αφρική.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ υπογράμμισε τη σημασία των μέτρων προστασίας όσων έρχονται σε επαφή με τους μολυσμένους από τον ιό, αλλά και της ταφής των νεκρών, ώστε να μην υπάρχουν περαιτέρω μολύνσεις.

«Το να σταματήσουμε τον Εμπολα δεν θα είναι εύκολο. Αλλά ξέρουμε πώς να το κάνουμε», ανέφερε ο Ομπάμα, ενώ απευθυνόμενος στον δοκιμαζόμενο πληθυσμό της Δυτικής Αφρικής, τόνισε:

«Δεν είστε μόνοι. Μαζί μπορούμε να θεραπεύσουμε τους αρρώστους με σεβασμό και αξιοπρέπεια. Μπορούμε να σώσουμε ζωές και οι χώρες μας πρέπει να δουλέψουν μαζί για να βελτιώσουν τη δημόσια υγεία, ώστε να μην αντιμετωπίσουμε ανάλογα προβλήματα στο μέλλον».

Το βίντεο με την ομιλία του Αμερικανού προέδρου ανέβηκε στην επίσημη ιστοσελίδα του Λευκού Οίκου, και είχε σαν αποδέκτες τις χώρες που δοκιμάζονται περισσότερο από την επιδημία: τη Λιβερία, τη Σιέρα Λεόνε, τη Νιγηρία και την Γουϊνέα.

ΓΧΣ: Ο κόσμος «χάνει τη μάχη» για τον περιορισμό του Έμπολα

Ο κόσμος «χάνει τη μάχη» για τον περιορισμό της εξάπλωσης της επιδημίας του ιού Έμπολα που πλήττει τη δυτική Αφρική, είχε δηλώσει νωρίτερα η πρόεδρος των Γιατρών χωρίς Σύνορα (MSF) Τζοάν Λιου.

«Έξι μήνες μετά το ξέσπασμα της χειρότερης επιδημίας του ιού Έμπολα στην ιστορία, ο κόσμος χάνει τη μάχη για τον περιορισμό της. Οι ηγέτες δεν έχουν καταφέρει να εμποδίσουν αυτή τη διεθνή απειλή», επεσήμανε η Λιου σε ομιλία της στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη σήμερα, σύμφωνα με ανακοίνωση των MSF.

«Η ανακοίνωση που έγινε στις 8 Αυγούστου (από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας) ότι η επιδημία αποτελεί “μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία σε παγκόσμια κλίμακα” δεν ακολουθήθηκε από αποφασιστική δράση και τα κράτη γενικά περιορίστηκαν να συμμετάσχουν σε μια παγκόσμια συμμαχία αδράνειας», υπογράμμισε η Λιου.

Η πρόεδρος των MSF ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα να χρηματοδοτήσει περισσότερα κρεβάτια ώστε να δημιουργηθεί ένα δίκτυο νοσοκομείων εκστρατείας, να στείλει εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό και να αναπτύξει κινητά εργαστήρια στη Γουινέα, τη Σιέρα Λεόνε και τη Λιβερία.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσαν την ίδια ώρα οι MSF υπογραμμίζουν την οξύτητα της κρίσης στη λιβεριανή πρωτεύουσα Μονρόβια, όπου «είναι απαραίτητα επιπλέον 800 κρεβάτια», σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους. «Κάθε ημέρα πρέπει να διώχνουμε ασθενείς επειδή το κέντρο μας είναι γεμάτο», κατήγγειλε ο Στέφαν Λιλγέγκρεν, συντονιστής της ΜΚΟ στην Μονρόβια.

Εξαιτίας της έλλειψης κρεβατιών στα ιατρικά κέντρα της Λιβερίας και της Σιέρα Λεόνε, οι ασθενείς αναγκάζονται να πεθαίνουν στο σπίτι τους αυξάνοντας τον κίνδυνο μόλυνσης, υπογραμμίζουν οι MSF. «Στη Σιέρα Λεόνε τα πτώματα, που είναι ιδιαίτερα μολυσματικά, στοιβάζονται στους δρόμους», υπογραμμίζει η οργάνωση.

Ο ιός Έμπολα, για τον οποίο δεν υπάρχει καμία θεραπεία ή εμβόλιο, έχει προκαλέσει τον θάνατο περισσότερων από 1.550 ανθρώπων σε σύνολο 3.069 κρουσμάτων, βάσει του απολογισμού της 26ης Αυγούστου του ΠΟΥ. Με τον τρέχοντα ρυθμό εξάπλωσης θα χρειαστούν έξι με εννέα μήνες και το λιγότερο 373 εκατομμύρια ευρώ για να αντιμετωπιστεί η επιδημία, που κινδυνεύει να προσβάλει 20.000 ανθρώπους, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.