Ομπάμα – Κάμερον: «Δεν μάς φοβίζουν οι βάρβαροι δολοφόνοι»

Ομπάμα – Κάμερον: «Δεν μάς φοβίζουν οι βάρβαροι δολοφόνοι»

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κοινό μέτωπο απέναντι στους τρομοκράτες σχηματίζουν ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα και ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, δύο ημέρες μετά τον αποκεφαλισμό του δεύτερου Αμερικανού δημοσιογράφου Στίβεν Σοτλόφ από το Ισλαμικό Κράτος.

Σε άρθρο που συνυπογράφουν στην εφημερίδα «The Times», με τον τίτλο «δεν μάς φοβίζουν οι βάρβαροι δολοφόνοι» οι δύο άνδρες αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο περαιτέρω στρατιωτικής δράσης ενάντια στην οργάνωση.

«Αν οι τρομοκράτες νομίζουν ότι θα λυγίσουμε απέναντι στις απειλές τους, τότε δεν θα μπορούσαν να κάνουν μεγαλύτερο λάθος. Χώρες όπως η Βρετανία και οι ΗΠΑ δεν θα φοβηθούν βάρβαρους δολοφόνους», αναφέρουν στο δημοσίευμα και προσθέτουν ότι «θα υπερασπιστούν τις αξίες τους, καθώς ένας κόσμος με μεγαλύτερη ελευθερία είναι καθοριστικής σημασίας για την ασφάλεια των λαών».

Το άρθρο, στο οποίο Ομπάμα και Κάμερον κατηγορούν το Ισλαμικό Κράτος για «βάρβαρο και δηλητηριώδη εξτρεμισμό», δημοσιεύτηκε ενόψει της συνόδου κορυφής του Νάτο που αρχίζει εντός της ημέρας στο Νιούπορτ προκειμένου να αποφασιστούν οι επόμενες κινήσεις της διεθνούς κοινότητας απέναντι στις απειλές της Μέσης Ανατολής και της Ρωσίας.

Εξάλλου, ο Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε σήμερα στο τηλεοπτικό δίκτυο ITV ότι η Βρετανία εξετάζει το ενδεχόμενο να εξοπλίσει και να εκπαιδεύσει τις κουρδικές δυνάμεις για την αντιμετώπιση των τζιχαντιστών.

Η Βρετανία έχει μέχρι στιγμής πραγματοποιήσει ρίψεις ανθρωπιστικής βοήθειας και έχει παράσχει υπηρεσίες παρακολούθησης στις περιφερειακές κουρδικές δυνάμεις – συμμάχους της κεντρικής κυβέρνησης της Βαγδάτης, ενώ έχει μεταφέρει και στρατιωτικές προμήθειες σε περιοχές του Ιράκ.

Άλλες ευρωπαϊκές χώρες, περιλαμβανομένης της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας έχουν ήδη συμφωνήσει στην αποστολή ελαφρών όπλων στις κουρδικές δυνάμεις προς χρήση εναντίον των τζιχαντιστών οι οποίοι προελαύνουν στο βόρειο Ιράκ.

«Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε περισσότερα και εξετάζουμε ενεργά αν θα τους εξοπλίσουμε εμείς οι ίδιοι και αν μπορούμε πιο άμεσα να εκπαιδεύσουμε τους κούρδους πολιτοφύλακες, ήδη έχουμε έναν ρόλο εκεί αλλά μπορούμε να κάνουμε πιο πολλά», είπε ο Κάμερον στο τηλεοπτικό δίκτυο ITV.

O βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον προειδοποίησε επίσης ότι θα αυξηθεί η πίεση προς τη Ρωσία αν δεν σταματήσει η επιθετικότητα από την πλευρά της Μόσχας, την οποία χαρακτήρισε απαράδεκτη.

Παράλληλα, μιλώντας στην τηλεόραση του BBC δήλωσε στην ότι οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί εναντίον της Ρωσίας έχουν ήδη επιφέρει αποτέλεσμα.

«Πρέπει να είμαστε απολύτως σαφείς για το ότι αυτό που συμβαίνει εδώ είναι απαράδεκτο, ρωσικά στρατεύματα στο ουκρανικό έδαφος. Και η Βρετανία, μαζί με άλλες χώρες, έχει πιέσει και έχει καταφέρει την επιβολή μίας σειράς κυρώσεων. Αυτό που χρειάζεται να καταλάβει η Ρωσία είναι ότι αν συνεχίσει αυτή την τακτική στην Ουκρανία η πίεσή μας θα αυξηθεί», είπε ο Κάμερον.

Ράσμουσεν: Η Ρωσία επιτίθεται στην Ουκρανία

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Αντερς Φογκ Ράσμουσεν δήλωσε ότι η Ρωσία επιτίθεται στην Ουκρανία.

"Είμαστε αντιμέτωποι με ένα δραματικά αλλαγμένο περιβάλλον όσον αφορά την ασφάλεια. Στα ανατολικά, η Ρωσία επιτίθεται στην Ουκρανία", είπε στους δημοσιογράφους ο Ράσμουσεν προσερχόμενος στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ που ξεκίνησε νωρίτερα σήμερα στο Νιούπορτ της Ουαλίας.

Ερωτηθείς σχετικά με τα σχέδια του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν για μια εκεχειρία στην ανατολική Ουκρανία, ο Ράσμουσεν δήλωσε ότι το ΝΑΤΟ χαιρετίζει κάθε προσπάθεια εξεύρεσης ειρηνικής λύσης, αλλά αυτό που μετράει είναι τι συμβαίνει επί του πεδίου στην Ουκρανία.

Η Μόσχα αρνείται ότι έχει στρατεύματα στην Ουκρανία, αλλά το ΝΑΤΟ υποστηρίζει ότι στη χώρα βρίσκονται περισσότεροι από 1.000 ρώσοι στρατιώτες.

Ο Ράσμουσεν δήλωσε εξάλλου βέβαιος ότι οι νατοϊκοί σύμμαχοι θα εξετάσουν σοβαρά τυχόν αίτημα της ιρακινής κυβέρνησης για παροχή βοήθειας.

Η σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ ξεκίνησε το πρωί παρουσία περίπου 60 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων. Αναμένεται να κυριαρχήσουν η ουκρανική κρίση και η κατάσταση στο Ιράκ και τη Συρία όπου προελαύνουν οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή