Αθώοι 2 Αφροαμερικανοί για φόνο το 1983

Αθώοι 2 Αφροαμερικανοί για φόνο το 1983

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Β. ΚΑΡΟΛΙΝΑ. Ελεύθεροι είναι από χθες Αφροαμερικανός θαταποινίτης και ο ισοβίτης ετεροθαλής αδελφός του, που καταδικάσθηκαν αδίκως για τον βιασμό και τη δολοφονία κοριτσιού το 1983 στην αμερικανική πολιτεία της Βόρειας Καρολίνας.

Υστερα από αναψηλάφηση της υπόθεσης, το δικαστήριο αποφάσισε ότι ο 50χρονος Χένρι Μακόλουμ και ο 46χρονος ετεροθαλής αδελφός του, Λίον Μπράουν, δεν είναι ένοχοι για τον βιασμό και τη δολοφονία της Σαμπρίνα Μπούι. Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε η Δικαιοσύνη μετά την εξέταση του DNA που βρέθηκε σε αποτσίγαρο και κουτάκι μπίρας στο σημείο της δολοφονίας το 1983.

Το γενετικό υλικό στα δύο αυτά αντικείμενα δεν ταιριάζει σε κανένα από τα δύο αδέλφια. Η απουσία αυτοπτών μαρτύρων σημαίνει ότι κανένα στοιχείο δεν συνδέει τους δύο Αφροαμερικανούς, που, σημειωτέον, πάσχουν από νοητική υστέρηση, με το ειδεχθές έγκλημα. Στην πρώτη δίκη, τα δύο αδέλφια καταδικάσθηκαν στην εσχάτη των ποινών, ενώ στο εφετείο η ποινή του μικρού αδελφού μετατράπηκε σε ισόβια.

Οι συνήγοροι υπεράσπισης των δύο αδελφών κατέθεσαν την τελευταία τους αίτηση αναψηλάφησης μετά την ολοκλήρωση γενετικών τεστ στο αποτσίγαρο. Οι εξετάσεις αυτές έδειξαν ότι το τσιγάρο είχε καπνίσει άλλος άνδρας που ζούσε κοντά στον αγρό σόγιας όπου εντοπίσθηκε η σορός της Μπούι. Ο νέος ύποπτος εκτίει ήδη ποινή ισόβιας κάθειρξης για άλλο βιασμό και ανθρωποκτονία που διέπραξε λίγες εβδομάδες μετά τη δολοφονία της Μπούι.

Αμφιλεγόμενες μέθοδοι

Η υπόθεση ρίχνει φως στις αμφιλεγόμενες μεθόδους των εισαγγελικών αρχών σε πολιτείες του αμερικανικού Νότου, ιδιαίτερα στη διερεύνηση εγκλημάτων με υπόπτους Αφροαμερικανούς.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες των συνηγόρων των δύο μαύρων, οι προανακριτικές και εισαγγελικές αρχές εκμεταλλεύθηκαν τη νοητική στέρηση των υπόπτων, πείθοντάς τους να ομολογήσουν πράξεις τις οποίες δεν είχαν διαπράξει, με στόχο να εμφανίσουν καλά ποσοστά διαλεύκανσης ανθρωποκτονιών και να προσφέρουν στην οργισμένη τοπική κοινή γνώμη κατάλληλα εξιλαστήρια θύματα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή