Η Μέρκελ αγνόησε γκάλοπ σε θέματα για την Ελλάδα

Η Μέρκελ αγνόησε γκάλοπ σε θέματα για την Ελλάδα

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια από τις λιγοστές φορές που η Αγκελα Μέρκελ αγνόησε τις ενδείξεις του «πιεσόμετρου» των δημοσκοπήσεων ήταν όταν αποφάσισε πώς θα χειριστεί την Ελλάδα και τις υπόλοιπες χώρες που βρίσκονται σε κρίση. Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγουν συντάκτες του περιοδικού Spiegel, οι οποίοι απέκτησαν πρόσβαση σε πληθώρα μυστικών δημοσκοπήσεων που διενεργήθηκαν τα τελευταία χρόνια για λογαριασμό της καγκελαρίας.

Επειτα από δικαστική προσφυγή, ο βουλευτής των Πρασίνων Μάλτε Σπιτς έλαβε αντίγραφα των μυστικών δημοσκοπήσεων της προηγούμενης κοινοβουλευτικής περιόδου. Στο διάστημα 2009-2013 η καγκελαρία ξόδεψε οκτώ εκατομμύρια ευρώ για 600 δημοσκοπήσεις – συμβουλευόταν δηλαδή κατά μέσο όρο μία μυστική δημοσκόπηση κάθε τρεις ημέρες.

«Ενώ στη Νότια Ευρώπη οι πολίτες κατέβαιναν στους δρόμους ενάντια στις “εντολές της Μέρκελ για λιτότητα”, η μία δημοσκόπηση μετά την άλλη έλεγε ότι οι Γερμανοί θέλουν αυστηρότητα και πειθαρχία», αναφέρει το περιοδικό. «Να λάβουν οι Ελληνες περισσότερη βοήθεια; Να δοθεί στις χώρες που μαστίζονται από την κρίση περισσότερος χρόνος για μεταρρυθμίσεις; Να υποστηρίξει η Γερμανία την Ιταλία ώστε να κρατηθεί στην Ευρωζώνη; Με μεγάλη πλειοψηφία οι Γερμανοί απέρριπταν κάθε πρόταση που θα οδηγούσε σε αμοιβαιοποίηση του χρέους, απαιτώντας αυστηρότερη επιτήρηση των οφειλετών και εν ανάγκη αποκλεισμό τους από τη νομισματική ένωση. Η Μέρκελ πέρασε παρ’ όλα αυτά στη Βουλή τα πακέτα διάσωσης, γιατί αλλιώς σήμερα δεν θα υπήρχε ευρώ. Η καγκελάριος τοποθετήθηκε αντίθετα με την άποψη της πλειοψηφίας και στο ερώτημα αν η Ελλάδα πρέπει να μείνει στην Ευρωζώνη», σημειώνει το περιοδικό.

«Επί χρόνια έλεγαν στους Γερμανούς ότι οι χρηματοδοτικές ενέσεις και ο ήπιος πληθωρισμός θα ωφελήσει τους δήθεν τεμπέληδες Νότιους», παρατήρησε ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Ρομάνο Πρόντι. «Τώρα έχει γίνει πολιτικό πρόβλημα να τους αλλάξουν άποψη, παρότι αυτό θα ήταν και προς το συμφέρον των ίδιων των Γερμανών».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή