Το Πρίνστον στην πρώτη θέση των πανεπιστημίων

Το Πρίνστον στην πρώτη θέση των πανεπιστημίων

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Το Πανεπιστήμιο Πρίνστον στο Νιου Τζέρσεϊ διατήρησε την πρώτη θέση του στην κατάταξη των καλύτερων αμερικανικών πανεπιστημίων, που δημοσίευσε χθες για τριακοστή συνεχόμενη χρονιά το περιοδικό US News and World Report.

Από τα 1.800 πανεπιστημιακά ιδρύματα που συμμετείχαν στην ετήσια έρευνα, δεύτερο αναδείχθηκε το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ και το Γέιλ στην τρίτη θέση. Παρακάτω ακολουθούν, κατά σειρά, το Κολούμπια, το Στάνφορντ, το Πανεπιστήμιο του Σικάγου, το ΜΙΤ και το Ντιουκ. Στην πρώτη δεκάδα, καμία ουσιαστική μεταβολή δεν σημειώθηκε από πέρυσι, με εξαίρεση την υποχώρηση του Πανεπιστημίου Ντάρτμουθ, από τη δέκατη θέση το 2013 στην 11η φέτος.

Δεκαέξι δείκτες

Η κατάταξη του έγκριτου περιοδικού στηρίχθηκε σε 16 δείκτες, που περιλαμβάνουν τα ποσοστά αποφοίτησης και τον αριθμό πρωτοετών που συνεχίζουν στο δεύτερο έτος.

Ενδιαφέρουσα κατάταξη, βασισμένη στην εισοδηματική ποικιλία των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων δημοσιεύει η εφημερίδα New York Times. Σύμφωνα με τον κατάλογο αυτό, πρώτο στις προσπάθειες ένταξης φοιτητών από χαμηλά εισοδηματικά στρώματα στη φοιτητική του κοινότητα έρχεται το Κολέγιο Βάσαρ.

Το Βάσαρ, που φιλοξενεί αποκλειστικά γυναίκες, προσφέρει οικονομική βοήθεια σε ποσοστό 23% των πρωτοετών του, από 12% το 2007. Αν συνυπολογίσουμε τις υποτροφίες, μία φοιτήτρια από χαμηλόμισθη οικογένεια θα μπορεί να φοιτήσει στο διάσημο ίδρυμα (όπου σπούδασε και η Χίλαρι Κλίντον) δαπανώντας μόλις 6.000 δολάρια (4.600 ευρώ) ετησίως. Οι φοιτήτριες μπορούν να καλύψουν το σύνολο της δαπάνης αυτής εργαζόμενες εντός του πανεπιστημίου.

Μεγάλη σημασία στην ένταξη φοιτητών από χαμηλά εισοδηματικά στρώματα άρχισαν να δίνουν τα αμερικανικά πανεπιστήμια πριν από περίπου δέκα χρόνια.

Το 2004, σε έρευνα του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ διαπιστώθηκε ότι περισσότεροι από τους πρωτοετείς στα καλύτερα πανεπιστήμια είχαν γονείς ιατρούς, παρά ωρομίσθιους εργάτες, καθηγητές μέσης εκπαίδευσης, αγρότες ή στρατιωτικούς.

Διεύρυνση δωρεών

Σε μια προσπάθεια να ανατρέψει την εικόνα αυτή, ο τότε πρόεδρος του Χάρβαρντ, Λόρενς Σάμερς, οδήγησε σε ριζική αλλαγή της πολιτικής χορήγησης οικονομικής βοήθειας, επεκτείνοντας σημαντικά τους αποδέκτες της. Δεδομένου του κύρους του Χάρβαρντ, τα περισσότερα αμερικανικά πανεπιστημιακά ιδρύματα ακολούθησαν το παράδειγμα του Σάμερς.

Το 2010, υπό την πίεση της Γερουσίας, ο πρόεδρος Ομπάμα διεύρυνε σημαντικά τη χορήγηση των Pell grants (δωρεές Πελ), ομοσπονδιακά κεφάλαια για πληρωμή διδάκτρων φτωχών φοιτητών, τα οποία ο δικαιούχος δεν οφείλει να επιστρέψει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή