Προηγείται το «ναι» στη Σκωτία

Προηγείται το «ναι» στη Σκωτία

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΕΔΙΜΒΟΥΡΓΟ. Παραμονή της Σκωτίας στο Ηνωμένο Βασίλειο προβλέπει νέα δημοσκόπηση της εταιρείας Survation, που δόθηκε στη δημοσιότητα χθες, ανατρέποντας τα αποτελέσματα δημοσκόπησης της Κυριακής που έδινε προβάδισμα στους οπαδούς της απόσχισης. Η εικόνα που προκύπτει μία εβδομάδα πριν από το δημοψήφισμα της 18ης Σεπτεμβρίου είναι ότι πρόκειται για μάχη στήθος με στήθος.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση για λογαριασμό της εφημερίδας Daily Record, οι οπαδοί της παραμονής στο Ηνωμένο Βασίλειο επικρατούν με ποσοστό 53% αντί 47% των οπαδών της απόσχισης. «Η δημοσκόπηση αυτή προσφέρει μια πολύ χρήσιμη ώθηση στη μάχη για τη διατήρηση της ενότητας του Ηνωμένου Βασιλείου», παρατήρησε η εφημερίδα. Η δημοσκόπηση της εταιρείας YouGov, που είχε σημάνει συναγερμό στο Λονδίνο την Κυριακή, κατέγραφε δυναμική άνοδο των οπαδών της ανεξαρτησίας και επικράτησή τους με ποσοστό 51%-49%.

Σε μια ομιλία με έντονη συναισθηματική φόρτιση σε ακροατήριο τραπεζιτών, ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον υπενθύμισε στους Σκωτσέζους ότι οι εκλογές της ερχόμενης εβδομάδας δεν είναι βουλευτικές. «Δεν αποφασίζουμε για κάτι που αν δεν μας αρέσει σε πέντε χρόνια το αλλάζουμε. Αποφασίζουμε για έναν αιώνα», είπε ο Κάμερον. Ο Βρετανός πρωθυπουργός δεν περπάτησε στους δρόμους της Σκωτίας, εν γνώσει του πόσο αντιδημοφιλής είναι. Από τους 59 Σκωτσέζους συντηρητικούς βουλευτές που βρίσκονταν στη βρετανική Βουλή πριν από το 2010, στην τωρινή κοινοβουλευτική περίοδο «επιβίωσε» ένας. Η απέχθεια των Σκωτσέζων προς τις υφεσιακές πολιτικές των συντηρητικών, οι οποίοι τους κυβερνούν παρότι εκείνοι δεν τους ψηφίζουν, τροφοδοτεί το αποσχιστικό ρεύμα.

«Η ψήφος υπέρ της ανεξαρτησίας είναι η μεγαλύτερη ευκαιρία που θα έχει ποτέ ο λαός της Σκωτίας να αποκτήσει εξουσίες που θα του επιτρέψουν να δημιουργήσει θέσεις εργασίας και να προστατεύσει το εθνικό μας σύστημα υγείας από τη ζημία που επιφέρουν οι ιδιωτικοποιήσεις και οι περικοπές που επιβάλλει το Γουέστμινστερ», ανακοίνωσε η εκστρατεία υπέρ της απόσχισης.

Το εθνικό σύστημα υγείας επικαλέστηκε και η εκστρατεία «Καλύτερα μαζί», υπέρ της παραμονής της Σκωτίας στο Ηνωμένο Βασίλειο. «Οι τελευταίες ημέρες έδειξαν ότι οι κίνδυνοι είναι υπαρκτοί. Ο χωρισμός θα κοστίσει θέσεις εργασίας και θα αυξήσει τα έξοδα των σκωτσέζικων οικογενειών. Η υπόθεση είναι υπερβολικά σημαντική για να θεωρηθεί ψήφος διαμαρτυρίας. Δεν θα υπάρχει επιστροφή».

Στην ομιλία του ο Κάμερον παραδέχθηκε ότι το κόμμα του δεν είναι αγαπητό στη Σκωτία, κίνηση που σύμφωνα με κάποιους σχολιαστές πρόσθεσε ρεαλισμό στον λόγο του, ενώ σύμφωνα με κάποιους άλλους θύμισε στους Σκωτσέζους ότι η κυβέρνησή τους δεν τους εκπροσωπεί.

Το δημοψήφισμα έχει προξενήσει μεγάλο ενδιαφέρον στη Σκωτία, με θερμές συζητήσεις και διαμάχες υπέρ και κατά της ανεξαρτησίας. Αλλά και νοτίως των συνόρων, οι σκωτσέζικες αποσχιστικές τάσεις οδηγούν σε συζητήσεις περί εθνικής ταυτότητας.

«Η βρετανική αυτοκρατορία, οι υπαρξιακές απειλές από την ευρωπαϊκή ήπειρο, ο προτεσταντισμός, οι ένοπλες δυνάμεις – οι πρώτες δύο σημαντικές συγκολλητικές ουσίες έχουν εκλείψει, ενώ οι τελευταίες δεν είναι αυτό που ήταν. Από το 1945 και μετά, η ένωση χάνει όλο και περισσότερο το ουσιαστικό περιεχόμενό της», σημείωσε ο Τζανάν Γκανές στους Financial Times. «Το Ηνωμένο Βασίλειο δεν είναι ένα αναπόδραστο φυσικό φαινόμενο. Είναι προϊόν ανθρώπινου σχεδιασμού που μπορεί να εκλείψει αν εκλείψουν οι συνθήκες που το γέννησαν», προσθέτει, κατηγορώντας για «δειλία» όσους εθελοτυφλούν μπροστά στις βαθύτερες τάσεις των τελευταίων δεκαετιών και εστιάζουν στις λεπτομέρειες των προεκλογικών εκστρατειών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή