Μητροπολιτικό Μουσείο Ν. Υόρκης: Νέα πλάζα, αξιοθαύμαστη και ανατρεπτική

Μητροπολιτικό Μουσείο Ν. Υόρκης: Νέα πλάζα, αξιοθαύμαστη και ανατρεπτική

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΟΛΕΙΣ. Από χθες, όλος ο περιβάλλων χώρος του Μητροπολιτικού Μουσείου της Νέας Υόρκης, μεγάλος σαν τρία γήπεδα ποδοσφαίρου, είναι ένα νέο αξιοθέατο της πόλης, εντυπωσιακό ως προς την έκταση και την εμφάνιση, αξιοθαύμαστο ως προς την πορεία της ολοκλήρωσής του. Η νέα πλάζα είναι ένα πρότυπο ανάπτυξης δημόσιου χώρου με συνδυασμό προηγμένης τεχνολογίας, υψηλής ποιότητας υλικών, αστικής γεωπονίας και αρχιτεκτονικής σύλληψης. Επιπλέον, και ίσως πάνω απ’ όλα, είναι μία σύγχρονη έκφραση ευποιίας και κοινωνικής ανταπόδοσης καθώς το σύνολο του έργου υλοποιήθηκε χάρη στη δωρεά 65 εκατομμυρίων δολαρίων, τα οποία προσέφερε ο Ντέιβιντ Κοχ, ένας εκ των επιτρόπων του Μουσείου. Γι’ αυτό ο νέος αυτός χώρος της Νέας Υόρκης μπήκε στον χάρτη με το όνομα David H. Koch Plaza.

H βασική φιλοσοφία ήταν να προσφερθεί στους κατοίκους και στα έξι εκατομμύρια τον χρόνο επισκέπτες του μουσείου, ένας δημόσιος χώρος που θα έφερνε την ωραία αυτή περιοχή της Νέας Υόρκης στην 5η Λεωφόρο ανάμεσα στους 81 και 83 δρόμους, αναβαπτισμένη στο πνεύμα του 21ου αιώνα.

Τα πάντα άλλαξαν. Τίποτε δεν θυμίζει την τελευταία αναμόρφωση πριν από 40 χρόνια. Δύο νέα σιντριβάνια πλαισιώνουν την ιστορική πρόσοψη του μουσείου, το έδαφος έχει επιστρωθεί με γρανίτη που ήρθε από τον Καναδά, νέος φωτισμός LED δημιουργεί μία νυχτερινή φαντασμαγορία, νέα κηποτεχνική διαμόρφωση με φύτευση 106 νέων δέντρων, ειδικά επιλεγμένων και με πρόβλεψη μακροζωίας.

Ολα αυτά, για τα οποία εργάστηκε πλήθος ειδικοτήτων υπό την επίβλεψη του γραφείου OLIN, έγιναν δοξάζοντας την έννοια της συνέργειας των εμπλεκόμενων υπηρεσιών του μουσείου και του δήμου. Ενας ολόκληρος μηχανισμός κινήθηκε επί δύο χρόνια ούτως ώστε να αξιοποιηθεί κάθε νέα δυνατότητα. Ενδεικτικό είναι ότι τα παλιά δέντρα μεταφέρθηκαν σε άλλα σημεία της πόλης, αφού πρώτα η αρμόδια υπηρεσία του δήμου επέλεξε τα σημεία εκείνα που θα διασφάλιζαν την ομαλή μεταφύτευσή τους.

Τα 106 νέα δέντρα, πλατάνια και φιλύρες, εξασφαλίζουν σκιά το καλοκαίρι και φως τον χειμώνα, αυξάνοντας θεαματικά τα τετραγωνικά περιπάτου κάτω από δέντρα. Το 40% της νέας παρέμβασης θα σκιάζεται από δέντρα.

«Πάνω από έναν αιώνα μετά την ολοκλήρωση της πρόσοψης του μουσείου και πάνω από 40 χρόνια μετά την τελευταία ανακαίνιση της πλάζας, το μουσείο δημιούργησε μία πραγματικά φιλόξενη πύλη», δήλωσε ο Τόμας Κάμπελ, διευθυντής του Μητροπολιτικού Μουσείου. «Αντί να αποθαρρυνθεί από την πολυπλοκότητα του εγχειρήματος, από την εξόρυξη και μεταφορά του γρανίτη ώς τη φύτευση μεγάλων δέντρων και την εγκατάσταση νέου φωτισμού, ο David Koch κατάλαβε τη σημασία του και το έκανε πραγματικότητα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή