Στο ναδίρ η δημοτικότητα του Φρανσουά Ολάντ

Στο ναδίρ η δημοτικότητα του Φρανσουά Ολάντ

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Με νέα, καταστροφική δημοσκόπηση άρχισε χθες την ημέρα του ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, διαβάζοντας στη Figaro ότι 62% των Γάλλων θα επιθυμούσαν να παραιτηθεί πριν από την ολοκλήρωση της πενταετούς θητείας του, το 2017.

Στη σφυγμομέτρηση της εταιρείας IFOP, 25% των ψηφοφόρων του Σοσιαλιστικού Κόμματος συμφωνούν με την παραπάνω απαίτηση. Ο Ολάντ είναι με διαφορά ο λιγότερο δημοφιλής πρόεδρος της 5ης Δημοκρατίας, με μόλις 13% θετικές γνώμες, κυρίως λόγω των προβλημάτων στην οικονομία, αλλά και των αποκαλύψεων για την ιδιωτική ζωή του προέδρου.

Ο υπουργός Οικονομικών, Μισέλ Σαπέν, ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα ότι η ανεργία βρίσκεται στο 10%, με την ανάπτυξη να παραμένει στάσιμη. Την Τετάρτη, η κυβέρνηση παρουσίασε σειρά απογοητευτικών οικονομικών στοιχείων, μειώνοντας δραστικά τις αναπτυξιακές της προβλέψεις για φέτος και του χρόνου και ομολογώντας ότι θα παραβιάσει τις ευρωπαϊκές δημοσιονομικές της δεσμεύσεις.

Δηλώσεις Βαλς

Από τη μεριά του, ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς επιτέθηκε χθες στους επικριτές της κυβέρνησης, καταγγέλλοντας αυτό που ονόμασε «ανεπίτρεπτο αντιγαλλικό σφυροκόπημα». Ο κ. Βαλς κάλεσε τα μέλη της Εθνοσυνέλευσης, που καλούνται να προσφέρουν ψήφο εμπιστοσύνης στη νέα του κυβέρνηση την Τρίτη, να αποφύγουν την απαισιοδοξία.

Βγαίνοντας χθες από κυβερνητική σύσκεψη στο ανάκτορο Ματινιόν, ο κ. Βαλς αποκάλυψε πως οι πολυαναμενόμενες προγραμματικές του δηλώσεις ενώπιον της Εθνοσυνέλευσης, την Τρίτη, θα περιέχουν μήνυμα ενότητας, εμπιστοσύνης ακόμη και αισιοδοξίας. «Δεν είναι δυνατόν να μιλάμε έτσι για τη Γαλλία. Η Γαλλία –δεν παύω να το επαναλαμβάνω– είναι ένα πολύ μεγάλο έθνος. Αυτού του είδους το αντιγαλλικό σφυροκόπημα είναι αφόρητο», είπε ο πρωθυπουργός.

Την ίδια ώρα, σκαμπρόζικες λεπτομέρειες για τους παραιτηθέντες υπουργούς Οικονομίας Αρνό Μοντεμπούρ και Πολιτισμού Ορελί Φιλιπετί αποκάλυψε το πάντα καλά πληροφορημένο περιοδικό Paris-Match.

«Ρομαντική απόδραση»

Οι δύο τέως υπουργοί, που μοιράζονταν τη διαφωνία τους για τη «δεξιά στροφή» της κυβέρνησης του προέδρου Ολάντ και έχασαν έτσι τα χαρτοφυλάκιά τους, εθεάθησαν μαζί στη Δυτική Ακτή των ΗΠΑ. «Love Story στο Σαν Φρανσίσκο», τιτλοφόρησε το εξώφυλλό του το εβδομαδιαίο περιοδικό, που εμφάνιζε το ζεύγος να ποζάρει για φωτογραφική αυτοπροσωπογραφία «selfie». Μετά τον ανασχηματισμό, οι δύο τέως υπουργοί επέλεξαν την Καλιφόρνια για μια ρομαντική απόδραση, γράφει το συνοδευτικό άρθρο.

Οι αποκαλύψεις για την ιδιωτική ερωτική ζωή των δημόσιων προσώπων στη Γαλλία αποτελούσε κάποτε ταμπού για τα ΜΜΕ. Τα τελευταία χρόνια, όμως, η τάση αυτή έχει αναστραφεί, με τα πολιτικά πρόσωπα να βρίσκονται συχνά στο στόχαστρο των παπαράτσι.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή