Βίντεο-πρόκληση προς ΗΠΑ από το «Ισλαμικό Κράτος»

Βίντεο-πρόκληση προς ΗΠΑ από το «Ισλαμικό Κράτος»

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 Βίντεο-απάντηση στην πρόσφατη αντιτρομοκρατική διακήρυξη του προέδρου Ομπάμα δημοσιοποίησε χθες το «Ισλαμικό Κράτος», απειλώντας με θάνατο όσους Αμερικανούς στρατιώτες υπακούσουν σε ενδεχόμενη διαταγή του Πενταγώνου να αναπτυχθούν στο Ιράκ ή τη Συρία.

Tο σύντομο μαγνητοσκοπημένο μήνυμα εξέπληξε τους πάντες χάρη στην πολύ υψηλή ποιότητα παραγωγής του. Στα 52 δευτερόλεπτα του βίντεο, ο αφηγητής εξηγεί ότι το μήνυμα αποτελεί προοίμιο επόμενου, μακροσκελέστερου βίντεο. Η συρραφή εικόνων διακρίνεται από τη χρήση αργής κίνησης (slow motion), από τη γρήγορη εναλλαγή πλάνων και τα στιγμιότυπα από δημοφιλή ηλεκτρονικά παιχνίδια. Το σύντομο βίντεο θυμίζει έτσι περισσότερο τρέιλερ για κινηματογραφική ταινία του Χόλιγουντ, όπως αυτά που παρακολουθούμε στους κινηματογράφους.

Το βίντεο ξεκινάει με εικόνες αμερικανικών αρμάτων μάχης και στρατιωτών που δέχονται πυκνά πυρά. Σε επόμενη σκηνή, Αμερικανοί στρατιώτες μεταφέρουν, με τη βοήθεια κουβέρτας, εμφανώς βαρύτατα τραυματισμένο σύντροφό τους, τον οποίο ξαπλώνουν στο εσωτερικό τεθωρακισμένου οχήματος μεταφοράς προσωπικού.

Ανάμεσα στις εικόνες, που διαδέχονται η μία την άλλη, ξεχωρίζει στιγμιότυπο από την ομιλία του προέδρου Τζορτζ Μπους στο κατάστρωμα αεροπλανοφόρου, έξι εβδομάδες μετά την αμερικανική εισβολή στο Ιράκ το 2003. Το αεροπανό πίσω από τον κ. Μπους γράφει: «Αποστολή Εξετελέσθη». Την εικόνα αυτή διαδέχεται άλλη, του σημερινού προέδρου Ομπάμα, αλλά και του Λευκού Οίκου, φωταγωγημένου τη νύχτα.

Τη στιγμή που οι εικόνες αυτές περνούν από την οθόνη, ακούμε τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα να λέει: «Οι Αμερικανοί στρατιώτες δεν πρόκειται να επιστρέψουν στο Ιράκ για να πολεμήσουν». Η οθόνη σκοτεινιάζει αμέσως μετά, για να φωτιστεί εκ νέου με την εικόνα μαχητή του «Ισλαμικού Κράτους» καθώς ετοιμάζεται να εκτελέσει γονυπετή θύματα.

Οι λέξεις «Φλόγες του πολέμου», μαζί με τη φράση «Οι μάχες άρχισαν», κλείνουν το βιντεοσκοπημένο μήνυμα.

Στο βίντεο, η οργάνωση δεν προσφέρει κανένα στοιχείο που να εξηγεί γιατί επέλεξε να το κοινοποιήσει λίγες ώρες μετά το διάγγελμα του προέδρου Ομπάμα.

Ο αναλυτής της εταιρείας συμβούλων Flashpoint Global Partners στη Νέα Υόρκη, Λάιθ Αλχουρί, ειδικός στις τρομοκρατικές οργανώσεις, εκτιμά ότι το «Ισλαμικό Κράτος» εμφανίζεται «πιο αδίστακτο από ποτέ. Οχι μόνο επεκτείνει εδαφικά την επιρροή του, αλλά ανεβάζει επίσης τον πήχυ για κάθε τρομοκρατική οργάνωση, προκαλώντας ευθέως τη μεγαλύτερη υπερδύναμη του πλανήτη».

Ο κ. Αλχουρί συνεχίζει: «Η οργάνωση προσπαθεί με κάθε τρόπο να αποδείξει στους οπαδούς του τζιχάντ ότι αν και η Αλ Κάιντα αγνοείται από το πεδίο της μάχης, το “Ισλαμικό Κράτος” είναι έτοιμο να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων. Αποδεικνύει τις πραγματικές προθέσεις της οργάνωσης, που αφορούν τη δραστηριοποίησή της σε παγκόσμιο επίπεδο».

Το τέταρτο βίντεο

Το χθεσινό βίντεο είναι το τέταρτο που δημοσιοποιεί η οργάνωση, στο πλαίσιο της εκστρατείας της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τον τελευταίο μήνα, το «Ισλαμικό Κράτος» ανέβασε τρία βίντεο στο Διαδίκτυο, που εμφάνιζαν τον αποκεφαλισμό ισάριθμων ομήρων, οι δύο από αυτούς Αμερικανοί και ο τρίτος Βρετανός.

Σε άλλα, παλαιότερα μαγνητοσκοπημένα της μηνύματα, η οργάνωση είχε απευθύνει μήνυμα σε κατοίκους δυτικών χωρών που επιθυμούν να πολεμήσουν στο πλευρό των μαχητών του ιερού πολέμου, ενώ ιδιαίτερα δημοφιλή μεταξύ των σουνιτών του Ιράκ φέρονται να είναι τα τιμητικά, αναμνηστικά βίντεο «μαρτύρων» του τζιχάντ, που σκοτώθηκαν σε μάχες εναντίον «απίστων» ή «αιρετικών».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή