Δεκάδες νεκροί στη Χομς της Συρίας

Δεκάδες νεκροί στη Χομς της Συρίας

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΔΑΜΑΣΚΟΣ. Τουλάχιστον 50 νεκροί στη διάρκεια των δύο τελευταίων ημερών είναι ο απολογισμός από τους συριακούς βομβαρδισμούς της πολιορκημένης Χομς, στην καρδιά της χώρας. Η πολύπαθη επαρχία, που ελέγχεται από τους αντάρτες, θρήνησε την Τρίτη 25 νεκρούς, εκ των οποίων επτά γυναίκες κι ένα παιδί. Αυτό ανέφερε χθες το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, συμπληρώνοντας ότι ένας διοικητής των ανταρτών ήταν μεταξύ των νεκρών. Την προηγούμενη μέρα, άλλοι 23 άνθρωποι σκοτώθηκαν από τις επιδρομές εναντίον της πόλης Ταλμπισέχ, που πολιορκείται από τον κυβερνητικό στρατό εδώ και δύο χρόνια, όταν δηλαδή έπεσε στα χέρια της αντιπολίτευσης. Η πόλη βρίσκεται βόρεια της Χομς, επί της εθνικής οδού Βορρά-Νότου. Τον περασμένο Μάιο, οι Σύροι αντάρτες εγκατέλειψαν το κέντρο της Χομς, που υπήρξε μία από τις εστίες της συριακής εξέγερσης που εξελίχθηκε σε εμφύλιο πόλεμο. Ο απολογισμός από τον βομβαρδισμό της Ταλμπισέχ δεν είναι παρά προσωρινός, καθώς δεκάδες τραυματίες, ανάμεσά τους πολλά παιδιά, βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Εκκλήσεις για φάρμακα

Ακτιβιστές απηύθυναν χθες εκκλήσεις για βοήθεια, μέσω Facebook. «Το νοσοκομείο της πόλης έχει δεχθεί μεγάλο αριθμό τραυματιών. Εχει ξεμείνει από φάρμακα και επιδέσμους», πόσταρε ένας υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Στη Δαμασκό, πηγή του υπουργείου Αμυνας επιβεβαίωσε ότι πραγματοποιήθηκαν βομβαρδισμοί. «Υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός ένοπλων τρομοκρατικών οργανώσεων. Την Τρίτη σκοτώθηκε ένας από τους σημαντικότερους τρομοκράτες στην περιοχή, καθώς και ο αδελφός του», εξήγησε ο αξιωματούχος, που χρησιμοποίησε τον καθιερωμένο χαρακτηρισμό «τρομοκράτης» για να περιγράψει το στέλεχος της αντιπολίτευσης.

Μετά την απόσυρση από την πόλη Χομς στις αρχές του χρόνου, οι αντάρτες ελέγχουν έναν μικρό αριθμό πόλεων στην ομώνυμη επαρχία. Παράλληλα, στο κέντρο της Δαμασκού σκοτώθηκε χθες από πυρά ανταρτών ένας άνθρωπος. Συνολικά έχουν χάσει τη ζωή τους από τον Μάρτιο του 2011 περίπου 191.000 άνθρωποι.

Νεκρά παιδιά από εμβόλιο

Σε μία άλλη εξέλιξη, η συριακή αντιπολίτευση άρχισε χθες έρευνα για να διαλευκάνει τα αίτια θανάτου τουλάχιστον 15 παιδιών, που είχαν εμβολιαστεί κατά της ιλαράς στη βορειοδυτική επαρχία Ιντλίμπ. Το πρόγραμμα εμβολιασμού πραγματοποιήθηκε σε περιοχές που ελέγχονται από τους αντάρτες κοντά στα τουρκικά σύνορα, αλλά ανεστάλη μετά τις αναφορές για θανάτους. Πάνω από 100 παιδιά πιστεύεται ότι παρουσίασαν παρενέργειες.

Η αντιπολίτευση ανέφερε ότι συνέστησε ομάδα αποτελούμενη από ανακριτές και γιατρούς «για να διαπιστώσει τις συνθήκες αυτής της ανθρώπινης τραγωδίας».

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εκτίμησε ότι, σύμφωνα με ιατρικές πηγές, τα εμβόλια αλλοιώθηκαν είτε επειδή είχαν λήξει είτε επειδή δεν είχαν αποθηκευτεί ασφαλώς. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της αντιπολίτευσης, τα παιδιά άρχισαν να παρουσιάζουν συμπτώματα διάρροιας, αλλεργικών αντιδράσεων και αναπνευστικών προβλημάτων μισή ώρα μετά τον εμβολιασμό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή