«Θα μάθουμε τι έκαναν στις μητέρες μας»

«Θα μάθουμε τι έκαναν στις μητέρες μας»

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΠΟΥΕΝΟΣ ΑΪΡΕΣ. Δύο ιατροί και μία μαία, όλοι άνω των 80, παραπέμπονται σε δίκη ως συνένοχοι στην κλοπή βρεφών πολιτικών κρατουμένων από τη χούντα της Αργεντινής. Περίπου 500 νεογνά εκλάπησαν από τις μητέρες τους, οι οποίες εν συνεχεία εξαφανίστηκαν. «Είναι μια δίκη πολύ σημαντική, γιατί θα αποφασίσει σχετικά με τη συνενοχή ιατρών και μαιών σε αυτά τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας», είπε ο 36χρονος Φρανσίσκο Μανταριάγκα, ο οποίος γεννήθηκε σε μυστικό θάλαμο τοκετών στο στρατιωτικό νοσοκομείο Κάμπο ντε Μάγιο του Μπουένος Αϊρες. Το κατηγορητήριο υποστηρίζει πως η μαία Λουίζα Γιολάντα Αρότσε και οι ιατροί Νορμπέρτο Μπιάνκο και Ραούλ Μαρτίν «προσέφεραν καίρια βοήθεια» προκειμένου να πλαστογραφηθούν τα χαρτιά των νεογνών, ώστε αυτά να δοθούν σε οικογένειες φιλοκαθεστωτικών, που τα μεγάλωσαν σαν δικά τους.

«Μέσα από αυτή τη δίκη θα μάθουμε τι έκαναν στις μητέρες μας την ημέρα που γεννηθήκαμε, ξέρουμε ότι θα υπάρξει τιμωρία και ότι η Δικαιοσύνη θα θριαμβεύσει, γιατί είμαστε η ζωντανή απόδειξη ενός εγκλήματος», είπε ο Μανταριάγκα, που πληροφορήθηκε την πραγματική του ταυτότητα το 2010 και κατόρθωσε να εντοπίσει τον βιολογικό του πατέρα.

Η μητέρα του, η αριστερή Σίλβια Κιντέλα, ήταν επτά μηνών έγκυος όταν φυλακίστηκε από τη χούντα, σε ηλικία 24 ετών. Οπως και πολλά άλλα θύματα του καθεστώτος, η Κιντέλα ανήκει στις «desaparecidas», σε αυτούς που η χούντα σκότωσε και εν συνεχεία εξαφάνισε. Στην επταετή δικτατορία, που διήρκεσε από το 1976 έως το 1983, το καθεστώς της Αργεντινής εξαφάνισε περίπου 30.000 αντιφρονούντες.

Οργανώσεις συγγενών αναζητούν τώρα τα παιδιά των εξαφανισμένων, καλώντας όσους έχουν αμφιβολίες για την πραγματική ταυτότητά τους να υποβληθούν σε έλεγχο DNA. Από τα 500 κλεμμένα παιδιά έχουν εντοπιστεί μέχρι στιγμής τα 115.

Η κλοπή βρεφών από το καθεστώς οδήγησε, με μεγάλη καθυστέρηση, στην καταδίκη των δικτατόρων Μπινιόνε και Βιντέλα το 2012 σε κάθειρξη 15 και 50 ετών αντίστοιχα. O Βιντέλα είχε καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη το 1985 για βασανισμούς και δολοφονίες αντιφρονούντων, είχε λάβει χάρη από τον πρόεδρο Μένεμ το 1990, ενώ 22 χρόνια αργότερα, η υπόθεση των κλεμμένων βρεφών οδήγησε στη φυλάκισή του εκ νέου. Ο εγκέφαλος του «βρώμικου πολέμου» της Αργεντινής πέθανε στη φυλακή το 2013 σε ηλικία 87 ετών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή