Ραβδισμοί, φυλάκιση με αναστολή σε «χαρούμενους» Ιρανούς

Ραβδισμοί, φυλάκιση με αναστολή σε «χαρούμενους» Ιρανούς

1' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΕΧΕΡΑΝΗ. Σε 91 ραβδισμούς και ένα χρόνο φυλάκιση με αναστολή καταδικάστηκαν επτά νεαροί Ιρανοί, που δημοσίευσαν χορευτικό βίντεο στο YouTube. Στο μαγνητοσκοπημένο απόσπασμα, που κυκλοφόρησε τον Μάιο και δημιούργησε παγκόσμια αίσθηση χάρη στη ζωντάνια και στο κέφι των πρωταγωνιστών, τρία κορίτσια –που δεν φορούν μαντίλες– εμφανίζονται να χορεύουν σε ταράτσα, σε δωμάτιο και σε έρημα στενά της Τεχεράνης, με τρία αγόρια, στον ρυθμό του δημοφιλούς τραγουδιού «Happy» (ευτυχισμένος) του Αμερικανού μουσικοσυνθέτη Φαρέλ Ουίλιαμς.

Οι έξι νέοι και η σκηνοθέτις συνελήφθησαν τον Μάιο, για να αφεθούν ελεύθεροι μετά την καταβολή χρηματικής εγγύησης και την εμφάνισή τους στην τηλεόραση, όπου ζήτησαν συγγνώμη και εξέφρασαν την ειλικρινή τους μεταμέλεια για την «πρόστυχη αυτή προσβολή των αξιών της Ισλαμικής Δημοκρατίας». Η αρχική απόφαση του δικαστηρίου προέβλεπε ποινή 91 ραβδισμών και ενός χρόνου φυλάκιση στη θεωρούμενη ως «σκηνοθέτιδα» του βίντεο και 91 ραβδισμών και έξι μηνών φυλάκιση για τους υπόλοιπους έξι συντελεστές. Σε δεύτερο χρόνο, όμως, το δικαστήριο αποφάσισε οι ποινές να έχουν ανασταλτικό χαρακτήρα.

Εμπλοκή του Ρουχανί

Στην υπόθεση ενεπλάκη και ο μεταρρυθμιστής πρόεδρος Χασάν Ρουχανί, ο οποίος ανέφερε σε μήνυμά του στην ιστοσελίδα του Twitter: «Η ευτυχία είναι δικαίωμα του λαού μας. Δεν πρέπει να είμαστε υπερβολικά αυστηροί με συμπεριφορές που πηγάζουν από την ευτυχία».

Την απόφαση καταδίκασε η Διεθνής Αμνηστία με την παρακάτω ανακοίνωσή της: «Με τέτοιες ποινές, ο παραλογισμός συναντά την αδικία».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή