Ο ουκρανικός στρατός αποχωρεί από την πρώτη γραμμή

Ο ουκρανικός στρατός αποχωρεί από την πρώτη γραμμή

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

KIEBO. Ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε χθες ότι ετοιμάζεται να αποχωρήσει από την πρώτη γραμμή στην Ανατολική Ουκρανία, καθώς τίθεται σε εφαρμογή η συμφωνία του Σαββάτου. Οι επικεφαλής των αυτονομιστών ανακοίνωσαν επίσης ότι ενδιαφέρονται για την τήρηση της εκεχειρίας, στο πλαίσιο της οποίας ο έλεγχος των περιοχών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ παραμένει στα χέρια τους.

Μικροεστίες έντασης παραμένουν, με τελευταίο περιστατικό τον θάνατο δύο Ουκρανών στρατιωτών τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα. Οι θάνατοι αυτοί ανεβάζουν στους 39 τους νεκρούς, και από τις δύο πλευρές, μετά την υπογραφή της εκεχειρίας της 5ης Σεπτεμβρίου. Η συμφωνία αυτή ενισχύθηκε με την υπογραφή, το Σάββατο, στο Μινσκ της Λευκορωσίας συμφωνίας για την απόσυρση των ενόπλων προκειμένου να δημιουργηθεί αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη πλάτους 30 χιλιομέτρων. «Προετοιμαζόμαστε να μετακινήσουμε τον βαρύ οπλισμό μας 15 χιλιόμετρα μακριά από την πρώτη γραμμή», ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του ουκρανικού συμβουλίου εθνικής ασφαλείας Αντρί Λισένκο. Ο «αντιπρόεδρος» της αυτοαποκαλούμενης Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ, Αντρέι Πουρτζίν, είπε ότι οι αντάρτες είναι έτοιμοι να τηρήσουν τη δική τους πλευρά της συμφωνίας, αν και «με μεγάλη δυσκολία». «Υπάρχει μία ευκαιρία. Πρέπει να την εκμεταλλευτούμε, ώστε να δημιουργηθεί μία ακόμη μεγαλύτερη ευκαιρία».

Το βράδυ της Κυριακής, ο Ουκρανός πρόεδρος Ποροσένκο αναφέρθηκε στην ανάγκη αποκλιμάκωσης, τονίζοντας ότι ο αντίπαλος των ουκρανικών δυνάμεων δεν είναι οι αυτονομιστές αλλά τα ρωσικά στρατεύματα.

«Δεν μπορούμε να νικήσουμε μόνο με στρατιωτικά μέσα», είπε ο Ποροσένκο. «Οσο περισσότερα ουκρανικά τάγματα ή ταξιαρχίες παρατάσσουμε, τόσο περισσότεροι στρατιώτες έρχονται από τη Ρωσική Ομοσπονδία». Ο Ουκρανός πρόεδρος τόνισε ότι είναι επιβεβλημένη η έξοδος των ρωσικών στρατευμάτων από τη χώρα. «Αυτό θα το παρακολουθήσουμε. Θα ανακοινώσουμε την αναχώρηση του τελευταίου Ρώσου στρατιώτη», υπογράμμισε.

Η αλλαγή του κλίματος ήταν εμφανής στα σχόλια του εκπροσώπου του ουκρανικού στρατού, Λισένκο. «Σημειώσαμε ότι έχει μειωθεί η ένταση των βομβαρδισμών. Δεν παρατηρήσαμε παραβίαση των συνόρων. Δεν δεχθήκαμε πυρά από το έδαφος της Ρωσικής Ομοσπoνδίας. Ολα αυτά δείχνουν την πρακτική εφαρμογή όλων των σημείων του ειρηνευτικού σχεδίου».

Το σχέδιο του Ουκρανού προέδρου Ποροσένκο είναι να χορηγηθεί περιορισμένη αυτονομία στους αντάρτες για περίοδο τριετίας. Ο Ποροσένκο επεδίωξε πάση θυσία να εκτονώσει τις εντάσεις πριν από τις βουλευτικές εκλογές της 26ης Οκτωβρίου, καθώς αποσκοπεί στην ανάδειξη ισχυρής προεδρικής πλειοψηφίας. Οι επικριτές του υποστηρίζουν ότι η ψήφιση του σχεδίου για περιορισμένη αυτονομία με συνοπτικές διαδικασίες από το ουκρανικό Κοινοβούλιο θέτει τις βάσεις για τη μετατροπή της Ανατολικής Ουκρανίας σε μία ακόμη περιοχή «ανεπίλυτης σύγκρουσης» (frozen conflict).

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή