Tο Βατικανό ετοιμάζει τη δίκη για παιδεραστία

Tο Βατικανό ετοιμάζει τη δίκη για παιδεραστία

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Aρχισαν στο Βατικανό οι προετοιμασίες για τη δίκη-σταθμό ενός πρώην αρχιεπισκόπου, που βρίσκεται στο επίκεντρο παιδεραστικού σκανδάλου. Σε μια πρωτοφανή κίνηση, με τη σύμφωνη γνώμη του ίδιου του Προκαθήμενου της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας Πάπα Φραγκίσκου, τέθηκε σε κατ’ οίκον περιορισμό ο Πολωνός αποσχηματισθείς κληρικός Γιόζεφ Ουεζολόφσκι. Θα παραμείνει κρατούμενος σε διαμέρισμα του Βατικανού μέχρις ότου βγει η ετυμηγορία για την υπόθεση που τον βαρύνει. Ο Ουεζολόφσκι αποσχηματίστηκε τον Ιούνιο, όταν το εκκλησιαστικό δικαστήριο διαπίστωσε ότι είχε κακοποιήσει σεξουαλικώς ανηλίκους κατά την περίοδο 2008-2013 υπηρετώντας ως πρέσβης του Βατικανού στη Δομινικανή Δημοκρατία. Αν η υπόθεση παραπεμφθεί σε δίκη θα είναι η πρώτη φορά που ένα τέτοιο έγκλημα θα εκδικαστεί εντός των τειχών της Αγίας Εδρας. Ο εκπρόσωπος του Βατικανού, Φεντερίκο Λομπάρντι, δήλωσε ότι κατά πάσα πιθανότητα θα γίνει η δίκη, επισημαίνοντας ότι υπάρχει προηγούμενο, αυτό της δίκης του Πάολο Γκαμπριέλε, θαλαμηπόλου του τέως Πάπα Βενέδικτου ΙΣΤ΄, ο οποίος και καταδικάστηκε για το σκάνδαλο Vatileaks, την υποκλοπή παπικών εγγράφων και τη διαρροή τους σε δημοσιογράφους.

Ομως τα πράγματα και στην υπόθεση Ουεζολόφσκι δεν είναι τόσο καθαρά, καθώς το Βατικανό κατηγορείται ότι τον ανακάλεσε στην Αγία Εδρα όταν ξέσπασε το σκάνδαλο και αρνήθηκε να συμφωνήσει στο αίτημα έκδοσής του που είχε καταθέσει η κυβέρνηση της Δομινικανής Δημοκρατίας, όπως εξάλλου και το σχετικό αίτημα της πολωνικής κυβέρνησης.

Ο Λομπάρντι, εξάλλου, τόνισε πως η απόφαση να γίνουν ενέργειες εναντίον του Ουεζολόφσκι υποδεικνύουν πόσο σοβαρά λαμβάνει τόσο το Βατικανό, όσο και ο ίδιος ο Πάπας, το ζήτημα.

Ο νομικός αναλυτής και γνώστης των νομικών και θεσμικών δομών της Αγίας Εδρας, Φρανσέσκο Κλεμέντι, θεωρεί ότι η κίνηση του Βατικανού υποδεικνύει ότι επιθυμεί να επωμισθεί τις ευθύνες του έναντι των θυμάτων των παιδεραστικών σκανδάλων. «Πρόκειται για μία σαφή και ισχυρή μεταβολή κατεύθυνσης που έχει ισχυρούς συμβολισμούς», τόνισε ο Κλεμέντι στην ιταλική εφημερίδα La Stampa. «Ο Πάπας Φραγκίσκος έκανε μία πολύ σαφή επιλογή, που υποδηλώνει ότι στο κράτος όπου είναι ποντίφικας δεν υπάρχει θέση για κληρικούς ή λαϊκούς, οι οποίοι είναι ύποπτοι για σεξουαλική κακοποίηση και ιδιαίτερα παιδεραστία».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή