Εκκένωσαν πλοίο από Σύρους πρόσφυγες

Εκκένωσαν πλοίο από Σύρους πρόσφυγες

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 ΛΕΜΕΣΟΣ. Την εκκένωση του κρουαζιερόπλοιου «Σαλαμίς Φιλοξενία» από τους 300 και πλέον Σύρους πρόσφυγες, οι οποίοι αρνούνταν να αποβιβασθούν από αυτό, πέτυχε χθες τα ξημερώματα η αστυνομία της Λεμεσού.

Οι 345 πρόσφυγες, στην πλειονότητά τους γυναίκες και παιδιά, διασώθηκαν από το πλοίο μετά τον εντοπισμό τους σε ακυβέρνητο αλιευτικό ανοιχτά των ακτών της Κύπρου. Οι 700 Ρώσοι επιβάτες του «Σαλαμίς Φιλοξενία», που πραγματοποίησαν κρουαζιέρα από τη Σύρο με προορισμό την Κύπρο και το Ισραήλ, εγκατέλειψαν τα σχέδιά τους και πρόκειται να αποζημιωθούν από την εταιρεία.

Μετά τον κατάπλου του πλοίου στη Λεμεσό, οι πρόσφυγες αρνήθηκαν να αποβιβασθούν, απαιτώντας να μεταφερθούν σε άλλη τοποθεσία και συγκεκριμένα στην Ιταλία. Οι αστυνομικές δυνάμεις εισήλθαν χθες τα ξημερώματα στο πλοίο, έχοντας προηγουμένως διαπραγματευθεί με τους καταληψίες. Οι Σύροι πρόσφυγες μεταφέρθηκαν σε κοντινό στρατόπεδο, όπου θα εξασφαλίσουν ιατρική περίθαλψη.

Πολλές έγκυοι, 20 μωρά

Επιβάτις του «Σαλαμίς» είπε ότι Σύρος πρόσφυγας της αποκάλυψε ότι η ομάδα είχε εγκαταλείψει τα συριακά παράλια πριν από τρεις ημέρες και ότι ο κυβερνήτης του αλιευτικού τούς είχε εγκαταλείψει εν πλω. «Ο καπετάνιος του ψαράδικου πήρε κάποιον τηλέφωνο, προτού εμφανισθεί φουσκωτό σκάφος και τον πάρει μαζί του. Μεταξύ των προσφύγων βρίσκονται πολλές έγκυοι γυναίκες και είκοσι μωρά», είπε η 66χρονη επιβάτις.

Η Μεσόγειος Θάλασσα έχει γίνει πρόσφατα υγρός τάφος για περισσότερους από 2.500 πρόσφυγες, στην προσπάθειά τους να φθάσουν στην Ευρώπη από την Αφρική και τη Μέση Ανατολή.

Σε ένα από τα πλέον πολύνεκρα τέτοια ναυάγια, πλοιάριο που μετέφερε 500 πρόσφυγες από Συρία, Λιβύη και Παλαιστίνη βυθίστηκε ανοιχτά της Μάλτας στις αρχές Σεπτεμβρίου, με 490 θύματα. Στην περίπτωση αυτή, οι διακινητές των προσφύγων βύθισαν οι ίδιοι το σκάφος, σε μια προσπάθεια να διαφύγουν από ακταιωρό της μαλτέζικης ακτοφυλακής. Τον Μάρτιο, η Διεθνής Αμνηστία κατέκρινε έντονα την Κύπρο για την πολύμηνη κράτηση προσφύγων και αιτουμένων άσυλο, ενόψει της απέλασής τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή