Ξεκινούν διεργασίες για ουδέτερη ζώνη στην αν. Ουκρανία

Ξεκινούν διεργασίες για ουδέτερη ζώνη στην αν. Ουκρανία

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συζητήσεις ξεκίνησαν σήμερα για τον καθορισμό μιας ουδέτερης ζώνης 30 χιλιομέτρων στην ανατολική Ουκρανία από την οποία οι κυβερνητικές δυνάμεις και οι φιλορώσοι αυτονομιστές θα αποσύρουν τον βαρύ οπλισμό τους. Ανακοίνωση του στρατού της Ουκρανίας αναφέρει ότι μια ουκρανική αποστολή συναντήθηκε με μια 76μελή ομάδα ρώσων αξιωματικών βόρεια της πόλης Ντονέτσκ για να εξετάσουν τον καθορισμό μιας ουδέτερης ζώνης. «Σήμερα στις 08:00 μια ομάδα εργασίας (…) ξεκίνησε την εργασία της. Σε αυτή συμμετέχουν εκπρόσωποι από την ουκρανική πλευρά, μια ομάδα εποπτείας από τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) και 76 ρώσοι αξιωματικοί», ανέφερε η ανακοίνωση.

 Ένας εκπρόσωπος του ΟΑΣΕ από το Κίεβο, ο Μάικλ Μποτσιούρκιβ, δήλωσε ότι ελεγκτές του οργανισμού ήταν παρόντες στην προκαταρκτική συνάντηση μεταξύ ουκρανών και ρώσων αξιωματικών στην πόλη Σόλενταρ. «Βρισκόμασταν εκεί στο πλαίσιο της αποστολής μας. Στόχος ήταν να ακούσουμε όλες τις πλευρές, να εξετάσουμε την πιθανή συνεισφορά της Ειδικής Αποστολής Εποπτείας και για να φανούμε χρήσιμοι στην αποτελεσματική εφαρμογή μιας εκεχειρίας», σημείωσε ο Μποτσιούρκιβ. Πάντως το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών αρνήθηκε ότι αξιωματικοί της χώρας συναντήθηκαν με την ουκρανική ομάδα.

 «Όλα τα ζητήματα που σχετίζονται με την εφαρμογή της εκεχειρίας θα συζητηθούν μεταξύ εκπροσώπων της ουκρανικής πλευράς και εκπροσώπων των επαρχιών του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ», ανέφερε σε ανακοίνωσή του. «Ο ρόλος της ρωσικής πλευράς (…) είναι, μαζί με την αποστολή του ΟΑΣΕ, να προσφέρει στη διαδικασία αυτή κάθε απαραίτητη υποστήριξη», επισημαίνεται στην ανακοίνωση. Παράλληλα ένας εκπρόσωπος του υπουργείου διέψευσε την παρουσία ρώσων αξιωματικών λέγοντας: «Δεν υπάρχει δικό μας προσωπικό εκεί. Η ανακοίνωση (του ουκρανικού στρατού) δεν αντιστοιχεί στην πραγματικότητα».  Πάντως στην ανακοίνωση του Κιέβου δεν γίνεται αναφορά στη συμμετοχή εκπροσώπων των αυτονομιστών στη σημερινή συνάντηση. 

Στόχος της συνάντησης είναι να οριστεί η γραμμή και τα όρια της ουδέτερης ζώνης από την οποία θα πρέπει να απομακρυνθούν το πυροβολικό και τα βαρέα όπλα όλων των πλευρών. Απεσταλμένοι της Ουκρανίας, της Ρωσίας και του ΟΑΣΕ συμφώνησαν, σε συνομιλίες που είχαν στην πρωτεύουσα της Λευκορωσίας, το Μινσκ, στις 19 Σεπτεμβρίου, στη δημιουργία «ουδέτερης ζώνης» 30 χιλιομέτρων και στην ενίσχυση της εύθραυστης εκεχειρίας που συνήφθη στις 5 Σεπτεμβρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή