3.000 Ευρωπαίοι πολίτες στο πλευρό των τζιχαντιστών

3.000 Ευρωπαίοι πολίτες στο πλευρό των τζιχαντιστών

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 ΛΟΝΔΙΝΟ. Περίπου 3.000 Ευρωπαίοι πολίτες έχουν μεταβεί στο Ιράκ και στη Συρία προκειμένου να πολεμήσουν στο πλευρό του «Ισλαμικού Κράτους», εκτίμησε ο υπεύθυνος αντιτρομοκρατίας της Ε.Ε., Ζιλ ντε Κερχόβε, μιλώντας στο BBC. Ο Ντε Κερχόβε προειδοποίησε επίσης ότι οι δυτικές αεροπορικές επιδρομές αυξάνουν τον κίνδυνο επιθέσεων εν είδει αντιποίνων εναντίον ευρωπαϊκών στόχων.

Στον αριθμό των 3.000 περιλαμβάνονται όσοι βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο Ιράκ και στη Συρία, όσοι έχουν στο μεταξύ επιστρέψει στην Ευρώπη και όσοι σκοτώθηκαν στις μάχες. Οι Αρχές αντιμετωπίζουν με ιδιαίτερο σκεπτικισμό τους Ευρωπαίους που επιστρέφουν, λόγω της ανησυχίας ότι μπορεί να χρησιμοποιήσουν την πολεμική εμπειρία τους για επιθέσεις στην Ευρώπη.

Μέχρι στιγμής το «Ισλαμικό Κράτος» στέλνει τα μηνύματά του προς τη Δύση αποκεφαλίζοντας δυτικούς πολίτες στις περιοχές τις οποίες ελέγχει ή, όπως έγινε στην περίπτωση της Αλγερίας, σε χώρες του αραβικού κόσμου.

«Αυτό ήταν σαφές με τους Γάλλους, γιατί τρεις ημέρες νωρίτερα, το Ισλαμικό Κράτος εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία ανέφερε ότι θα υπάρξουν αντίποινα εναντίον του συνασπισμού. Ενας Γάλλος πολίτης απήχθη στην Αλγερία και αποκεφαλίστηκε. Αρα έκαναν αυτό που ανακοίνωσαν», δήλωσε ο Ντε Κερχόβε.

Σε εκτίμηση αναφορικά με πιθανές επιθέσεις στο έδαφος των ΗΠΑ προχώρησε ο επικεφαλής του FBI, Τζέιμς Κόμι . «Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία», είπε ο διευθυντής των αμερικανικών διωκτικών υπηρεσιών ,«ότι θέλουν να κάνουν πράγματα ως αντίποινα για τις ενέργειες των ΗΠΑ ή των συμμάχων μας». Από τις 8 Αυγούστου, οι ΗΠΑ έχουν εξαπολύσει περίπου 200 πλήγματα εναντίον στόχων του «Ισλαμικού Κράτους» στο Ιράκ, ενώ τη Δευτέρα ξεκίνησαν οι επιδρομές εναντίον στόχων της οργάνωσης στη Συρία.

«Η λογική είναι ότι αν κάποιος θέλει να γίνει ο ηγέτης της παγκόσμιας τζιχάντ δεν μπορεί να το καταφέρει χωρίς να χτυπήσει τις ΗΠΑ».

Ο εσωτερικός πόλεμος στους κόλπους του ουαχαβιτικού Ισλάμ, ανάμεσα στους οπαδούς του «Ισλαμικού Κράτους» και στους οπαδούς της οργάνωσης Αλ Νούσρα, που πρόσκειται στην Αλ Κάιντα, αντί να τις αποδυναμώνει κινδυνεύει να τις στρέψει και τις δύο σε πλειοδοσία απειλών κατά της Δύσης. «Η άνοδος του Ισλαμικού Κράτους μπορεί να ωθήσει την Αλ Κάιντα να κάνει κάτι για να δείξει ότι είναι ακόμη σημαντική», επισήμανε ο Ντε Κερχόβε.

Χθες το υπουργείο Εσωτερικών της Μαδρίτης ανακοίνωσε ότι συντονισμένη επιχείρηση της ισπανικής και της μαροκινής αστυνομίας οδήγησε στη σύλληψη εννέα ατόμων που θεωρούνταν ύποπτα για σχέσεις με το «Ισλαμικό Κράτος».

Εν τω μεταξύ, χθες έγινε γνωστό ότι ο 24χρονος Σύρος που κρατείται στο Βέλγιο ως ύποπτος για σχέσεις με μη προσδιορισμένη τρομοκρατική οργάνωση μετέβη στο αεροδρόμιο Σαρλερουά με απευθείας πτήση από το αεροδρόμιο της Ζακύνθου. Μετά την άφιξή του στο Βέλγιο το απόγευμα της Δευτέρας, τα ίχνη του χάθηκαν, ενώ εμφανίστηκε την επόμενη ημέρα στο check-in για Οσλο. Εκεί, σύμφωνα με τις Αρχές, εντοπίστηκε το πλαστό διαβατήριό του και βρέθηκαν στις αποσκευές του φωτογραφίες και έγγραφα που υποδεικνύουν ανάμειξη με τζιχαντιστική οργάνωση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή