Επιστολή Πούτιν σε Μπαρόζο για Ουκρανία

Επιστολή Πούτιν σε Μπαρόζο για Ουκρανία

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε πείσμα της εύθραυστης εκεχειρίας στην Ουκρανία και της αναστολής της συμφωνίας τελωνειακής ένωσης με την Ε.Ε. μέχρι το 2016, η ένταση μεταξύ των Ευρωπαίων εταίρων και της Ρωσίας διατηρείται σε υψηλά επίπεδα.

Οπως αποκάλυψε η βρετανική εφημερίδα Financial Times, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ζήτησε, με επιστολή του στον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ-Μανουέλ Μπαρόζο, «θεμελιώδεις αλλαγές» στην επίμαχη συμφωνία Ε.Ε. – Ουκρανίας, υποστηρίζοντας ότι βλάπτει νόμιμα και ζωτικής σημασίας ρωσικά συμφέροντα. Μη αρκούμενος στην προσωρινή αναστολή εφαρμογής της συμφωνίας, ο Ρώσος ηγέτης απειλεί, στην εν λόγω επιστολή του, με αντίποινα, εάν δεν υπάρξει εκ βάθρων αναθεώρηση.

Η εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν, Πία Αχρενκίλντε Χάνσεν, επιβεβαίωσε ότι ο Μπαρόζο έλαβε την εν λόγω επιστολή του Πούτιν, τονίζοντας ωστόσο ότι οι όποιες αλλαγές, εάν υπάρξουν, πρέπει να συμφωνηθούν μεταξύ Ε.Ε. και Ουκρανίας. «Εμείς δεν επιδιώκουμε αλλαγές στη συμφωνία. Η Ουκρανία είναι ελεύθερη να κάνει τις επιλογές της, ανάλογα με τα συμφέροντά της», προσέθεσε.

Στη Μόσχα, ο σύμβουλος του Πούτιν για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Γιούρι Ουσάκοφ, δήλωσε ότι ενδέχεται να πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση του Ρώσου προέδρου με τον Ουκρανό ομόλογό του Πέτρο Ποροσένκο, ενδεχομένως και με τη συμμετοχή της Μέρκελ και του Ολάντ. Ο εκπρόσωπος Τύπου της Γερμανίδας καγκελαρίου, Στέφεν Ζάιμπερτ, δήλωσε ότι δεν έχει σχεδιαστεί επί του παρόντος κάτι τέτοιο, αλλά και ότι «τίποτα δεν εμποδίζει την πραγματοποίηση μιας τέτοιας συνάντησης, εφ’ όσον συμβάλει στη βελτίωση της κατάστασης στην Ουκρανία».

Εξάλλου, η εκπρόσωπος του γερμανικού υπ. Εξωτερικών, Σαβσάν Τσεμπλί, αποδοκίμασε την απόφαση των φιλορώσων αυτονομιστών της Ανατ. Ουκρανίας να προχωρήσουν σε εκλογές για την ανάδειξη τοπικής Βουλής στις 2 Νοεμβρίου, σημειώνοντας ότι η μονομερής αυτή ενέργεια θα είναι επιζήμια για τις προοπτικές της ειρήνευσης. Η κ. Τσεμπλί προσέθεσε ότι δεν υφίσταται προς το παρόν λόγος να αναθεωρηθούν οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία, μια και δεν τηρείται απολύτως η συμφωνία του Μινσκ για κατάπαυση του πυρός.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή