Ιαπωνία: Φόβοι για τουλάχιστον 36 νεκρούς από την έκρηξη του Οντάκε

Ιαπωνία: Φόβοι για τουλάχιστον 36 νεκρούς από την έκρηξη του Οντάκε

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τουλάχιστον 36 άνθρωποι εκφράζονται φόβοι πως έχουν χάσει τη ζωή τους μετά την έκρηξη σε ένα ηφαίστειο στην Ιαπωνία χωρίς καμιά προειδοποίηση, με αποτέλεσμα ηφαιστειακή τέφρα και πετρώματα να εκτοξευθούν και να πέσουν πάνω σε ορειβάτες και πεζοπόρους, ντόπιους αλλά και τουρίστες. Οι προσπάθειες εντοπισμού των θυμάτων ανεστάλησαν σήμερα, λόγω των φόβων για τα τοξικά αέρια στην περιοχή.

Τα σωστικά συνεργεία στο Όρος Οντάκε -το οποίο έχει μετατραπεί σε σεληνιακό τοπίο, καθώς έχει καλυφθεί από ένα παχύ στρώμα ηφαιστειακής τέφρας-ανακάλυψαν σήμερα άλλα πέντε θύματα μετά την έκρηξη που σημειώθηκε το Σάββατο στο δεύτερο ψηλότερο ενεργό ηφαίστειο της Ιαπωνίας. Οι αρχές δεν τους συμπεριέλαβαν αμέσως στους νεκρούς.

Η έκρηξη στην κορυφή ύψους 3.067 μέτρων που βρίσκεται σε απόσταση 200 χλμ. δυτικά του Τόκιο σημειώθηκε καθώς το όρος αυτό ήταν γεμάτο ορειβάτες και πεζοπόρους, ανάμεσά τους και παιδιά, που είχαν πάει να θαυμάσουν τα φθινοπωρινά φυλλώματα των δένδρων κάτω από τον λαμπερό γαλάζιο ουρανό.

Τουλάχιστον 12 άνθρωποι έχει επιβεβαιωθεί πως έχασαν τη ζωή τους στην πρώτη ηφαιστειακή έκρηξη και 63 έχουν τραυματιστεί, ανάμεσά τους αρκετοί με κατάγματα. Οκτώ πρόσωπα αγνοούνται και οι αρχές εκφράζουν φόβους ότι ορισμένοι εξ αυτών ενδέχεται να έχουν χάσει τη ζωή τους.

Ένας γκριζομάλλης άνδρας είπε σε ιαπωνικό σταθμό ότι έχει χάσει την επαφή με τον 26χρονο γιο του και την φίλη του μαζί με τους οποίους είχαν πάει στο όρος. «Είμαστε εξαντλημένοι», πρόσθεσε.

Πάνω από 1.160 εργαζόμενοι σε υπηρεσίες διάσωσης χτενίζουν την περιοχή, ψάχνοντας μέσα στην τέφρα που τους φθάνει ως τα γόνατα και περνώντας από ορεινά καταφύγια με τρύπες στις οροφές τους από τα πετρώματα που εκτοξεύθηκαν από το ηφαίστειο.

Ελικόπτερα σήκωναν νωρίτερα φορεία με τραυματίες ένα-ένα από το όρος, πριν οι πτήσεις ανασταλούν. Χθες η οσμή του θειαφιού ήταν έντονη στο όρος, ενώ τα τοξικά νέφη ανάγκασαν τα μέλη των σωστικών συνεργείων να εγκαταλείψουν την περιοχή.

Η Ιαπωνία βρίσκεται στο «δαχτυλίδι της φωτιάς», μια από τις πιο σεισμογενείς περιοχές του κόσμου, όπου υπάρχουν δεκάδες ενεργά ηφαίστεια. Το 1991 τουλάχιστον 43 άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους όταν εκτοξεύθηκαν υπερθερμασμένα αέρια και πετρώματα από το Όρος Ουνζέν, στο νοτιοδυτικό τμήμα της χώρας.

Στο Οντάκε είχε καταγραφεί μόνο μια μικρή έκρηξη πριν από επτά χρόνια. Η προηγούμενη μεγάλη έκρηξη —η πρώτη στα χρονικά— είχε σημειωθεί το 1979.

Οι ορειβάτες και οι πεζοπόροι είπαν ότι δεν υπήρξε καμιά προειδοποίηση ότι το ηφαίστειο επρόκειτο να εκραγεί λίγο πριν από το μεσημέρι και ότι εκατοντάδες άνθρωποι παγιδεύτηκαν για ώρες πριν η κατάβαση να είναι ασφαλής.

Είναι προφανές ότι η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία της Ιαπωνίας, η οποία παρακολουθεί επίσης την ηφαιστειακή δραστηριότητα, θα επανεξετάσει το σύστημα παρακολούθησης των ηφαιστείων, δήλωσε ο υπουργός παρά τω πρωθυπουργώ αρμόδιος για το συντονισμό του κυβερνητικού έργου και κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιοσιχίντε Σούγκα.

Σύμφωνα με τον Σούγκα, η έκρηξη αυτή δεν θα έχει καμιά επίπτωση στη διαδικασία επανέναρξης της λειτουργίας του πυρηνικού ηλεκτροπαραγωγικού σταθμού στο Σεντάι, στη νοτιοδυτική Ιαπωνία, όπου βρίσκονται ενεργά ηφαίστεια. Το εργοστάσιο έλαβε έγκριση να αρχίσει ξανά τη λειτουργία του στις αρχές του Σεπτεμβρίου.

Ένας Ιάπωνας ηφαιστειολόγος, ο Τοσιτσούγκου Φούτζιι, δήλωσε ότι η έκρηξη αυτή ήταν ιδιαίτερα δύσκολο να προβλεφθεί καθώς δεν υπήρξε κανένα προειδοποιητικό σήμα πέρα από ορισμένες σεισμικές δονήσεις.

Οι εκρήξεις όπως αυτή «συχνά σημειώνονται εντελώς έξαφνα και δεν υπάρχει καμιά εγγύηση ότι οι σεισμοί που σημειώθηκαν νωρίτερα αυτόν τον μήνα συνδέονται» με τη συγκεκριμένη έκρηξη, είπε. «Δεν υπάρχει καμιά εγγύηση πως είσαι εντελώς ασφαλής όταν βρίσκεσαι αντιμέτωπος με τη φύση», πρόσθεσε ο ίδιος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή