Την απαγόρευση του δημοψηφίσματος στην Καταλονία ζητά ο Ραχόι

Την απαγόρευση του δημοψηφίσματος στην Καταλονία ζητά ο Ραχόι

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ισπανική κυβέρνηση ζήτησε σήμερα επισήμως από το Συνταγματικό Δικαστήριο να κηρύξει παράνομο το δημοψήφισμα που σχεδιάζει η Καταλονία για την ανεξαρτησία της από την Ισπανία, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι.

Ο επικεφαλής αυτής της εύπορης βορειοανατολικής περιφέρειας υπέγραψε το Σάββατο διάταγμα με το οποίο προκηρύσσει το δημοψήφισμα για τις 9 Νοεμβρίου και θέτει την τοπική κυβέρνησή του σε πορεία σύγκρουσης με τη Μαδρίτη.

"Ούτε ο στόχος ούτε η διαδικασία της ψηφοφορίας είναι συμβατοί με το ισπανικό σύνταγμα", δήλωσε ο πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι ανακοινώνοντας από την τηλεόραση τη δικαστική προσφυγή.

Ενώ το Συνταγματικό Δικαστήριο μπορεί να χρειασθεί χρόνια για να αποφανθεί για το θέμα, το δημοψήφισμα θα ανασταλεί αυτομάτως από τη στιγμή που οι δικαστές αποφασίσουν ότι δέχονται να εξετάσουν την υπόθεση.

Το δικαστήριο ανακοίνωσε πως θα πραγματοποιήσει σήμερα μια έκτακτη συνεδρίαση και η εκδίκαση αναμένεται ότι θα αρχίσει αμέσως.

Η Καταλονία, η οποία αντιστοιχεί στο ένα πέμπτο της οικονομίας της Ισπανίας, έχει τη δική της γλώσσα και χωριστή κουλτούρα και αγωνίζεται από καιρό για μεγαλύτερη αυτονομία.

Ο Ραχόι εξέφρασε σήμερα τη λύπη του για την απόφαση του περιφερειακού προέδρου της Καταλονίας Αρτούρ Μας να συγκαλέσει το δημοψήφισμα.

"Λυπάμαι διότι είναι ενάντια στο νόμο, είναι πέραν του δημοκρατικού νόμου, διχάζει τους Καταλανούς, τους αποστασιοποιεί από την Ευρώπη και από την υπόλοιπη Ισπανία και βλάπτει σοβαρά την ευημερία τους", δήλωσε ο Ραχόι.

"Για να μην αναφέρω τη ματαίωση που προκαλεί σε μεγάλο μέρος του καταλανικού λαού που ενθαρρύνεται να συμμετάσχει σε μια πρωτοβουλία η οποία, επειδή είναι παράνομη, δεν θα δει το φως της ημέρας", πρόσθεσε.

Πολιτικοί αναλυτές αναμένουν ότι ο καταλανός ηγέτης θα συγκαλέσει πρόωρες τοπικές εκλογές αν μπλοκαριστεί η διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, ελπίζοντας ότι μια εκλογική νίκη θα δώσει νέα ώθηση στην υπόθεση της ανεξαρτησίας.

Χωρίς να περιμένει την προσφυγή της Μαδρίτης, η καταλανική κυβέρνηση έδωσε από χθες Κυριακή το σήμα για να αρχίσουν οι επιμελητειακές προετοιμασίες για το δημοψήφισμα, καθώς η επίσημη εκστρατεία δεν πρόκειται να αρχίσει παρά στις 2 Νοεμβρίου. Περίπου 5,4 εκατ. ψηφοφόροι άνω των 16 ετών που κατοικούν στην Καταλωνία θα κληθούν στις κάλπες, στους οποίους προστίθενται και περίπου 2.500 Καταλανοί που κατοικούν στο εξωτερικό.

Η διοργάνωση του δημοψηφίσματος θα κοστίσει 8,9 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της περιφερειακής κυβέρνησης, η οποία πρόκειται να πληρώσει η ίδια για την κατασκευή 10.800 καλπών από χαρτόνι, αφού η Μαδρίτη δεν θα της δανείσει αυτές που χρησιμοποιούνται συνήθως.

δήμοι έχουν πάντως ανακοινώσει πως δεν θα βοηθήσουν στη διοργάνωση του δημοψηφίσματος, όπως αυτός των κατοίκων της Μπανταλόνα, τρίτης πόλης της περιοχής που κυβερνάται από το Λαϊκό Κόμμα (PP) που βρίσκεται στην εξουσία στη Μαδρίτη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή