H Καταλωνία αψηφά την ισπανική απόφαση

H Καταλωνία αψηφά την ισπανική απόφαση

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αψηφώντας την πρόσφατη απόφαση του ισπανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου για «πάγωμα» του δημοψηφίσματος που είχαν αναγγείλει οι τοπικές αρχές της Καταλωνίας με το ερώτημα της ανεξαρτησίας, ο κυβερνήτης της αυτόνομης περιοχής, Αρτούρ Μας, υπέγραψε διάταγμα για τη συγκρότηση επταμελούς εκλογικής επιτροπής, η οποία θα οργανώσει την επίμαχη διαδικασία.

Το σχετικό διάταγμα δημοσιεύθηκε χθες στην εφημερίδα της τοπικής κυβέρνησης της Καταλωνίας και θέτει το ισπανικό βασίλειο σε τροχιά ανοιχτής, συνταγματικής κρίσης. Η κεντρική κυβέρνηση της Μαδρίτης είχε προσφύγει στο Συνταγματικό Δικαστήριο ζητώντας την ακύρωση του δημοψηφίσματος, υποστηρίζοντας ότι, βάσει του ισχύοντος συντάγματος του 1978, αποφάσεις που αφορούν την ταυτότητα και τη συγκρότηση του ισπανικού βασιλείου επιβάλλεται να ληφθούν από το σύνολο των Ισπανών πολιτών και όχι με μονομερείς πρωτοβουλίες ενός υποσυνόλου τους. Το Συνταγματικό Δικαστήριο, το οποίο συνεδρίασε με διαδικασίες – εξπρές, διέταξε, με ομόφωνη απόφασή του την περασμένη Δευτέρα, να ανασταλεί προσωρινά η διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, εν αναμονή της επί της ουσίας ετυμηγορίας του επί του θέματος, το πολύ εντός πέντε μηνών.

Το κυβερνών Λαϊκό Κόμμα του κεντροδεξιού πρωθυπουργού της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι θα προσφύγει εναντίον του διορισμού επιτροπής διοργάνωσης του δημοψηφίσματος. «Ο Μας έχει χάσει την αίσθηση της ευθύνης, την αίσθηση του κράτους και την κοινή λογική», δήλωσε σχετικά η Αλίθια Σάντσες – Καμάτσο, επικεφαλής του Λαϊκού Κόμματος στην Καταλωνία. Η συγκρότηση της επιτροπής αποφασίστηκε την Τετάρτη, ύστερα από θυελλώδη συνεδρίαση του καταλανικού Κοινοβουλίου, με 86 ψήφους υπέρ και 48 αποχές.

Στο μεταξύ, ο Αρτούρ Μας προήδρευσε χθες σύσκεψης των τεσσάρων κομμάτων που τάσσονται υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος, σε πείσμα της σφοδρής αντίθεσης της κεντρικής κυβέρνησης. Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της τοπικής κυβέρνησης, στη Βαρκελώνη, με βασικό αντικείμενο το επίμαχο δημοψήφισμα. Μετά την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, ο Μας είχε παγώσει προσωρινά τις διαδικασίες για το δημοψήφισμα, γεγονός που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στην Καταλωνία, ιδίως από το αριστερό, αυτονομιστικό κόμμα ERC και μαζικές διαδηλώσεις διαμαρτυρίας στη Βαρκελώνη και άλλες καταλανικές πόλεις.

Το 71% θέλει να γίνει

Σύμφωνα με δημοσκόπηση που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, το 71% των Καταλανών επιθυμεί να πραγματοποιηθεί το δημοψήφισμα στις 9 Νοεμβρίου και μόνο το 23% είναι αντίθετο στη διεξαγωγή του. Η ίδια δημοσκόπηση καταγράφει θεαματική άνοδο του ERC, που έρχεται πρώτο στην πρόθεση ψήφου με ποσοστό 20%, έναντι 13% του κεντροδεξιού κόμματος CiU στο οποίο ανήκει ο Αρτούρ Μας. Τα δύο μεγάλα ισπανικά κόμματα, το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα και οι Σοσιαλιστές, κατακρημνίζονται στο 2,1% και 5,8% της πρόθεσης ψήφου αντίστοιχα, ενώ το ποσοστό των αναποφάσιστων ανέρχεται σε 23%. Ενδεχόμενη απόφαση της Βαρκελώνης να στήσει τις κάλπες σε πείσμα της απόφασης του Συνταγματικού Δικαστηρίου είναι πιθανό να προκαλέσει δυναμική αντίδραση της κεντρικής κυβέρνησης για τη ματαίωση της «ανταρσίας» – ίσως και με αναστολή του καθεστώτος αυτονομίας της Καταλωνίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή