Την πρώτη θέση στο ρεπορτάζ ανακτά η «Washington Post»

Την πρώτη θέση στο ρεπορτάζ ανακτά η «Washington Post»

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρά τις επικρίσεις εναντίον της Washington Post, ότι δεν κατάφερε να επαναλάβει δημοσιογραφική επιτυχία, όπως εκείνη του Ουότεργκεϊτ πριν από 40 χρόνια, η ερευνητική ομάδα της εφημερίδας έχει πρόσφατα αναδείξει το ρεπορτάζ της «Post» στο καλύτερο των ΗΠΑ.

Στις προσπάθειες της συντακτικής της ομάδας οφείλεται, άλλωστε, η αποκάλυψη σκανδάλου διαφθοράς, που οδήγησε στη φυλάκιση πρώην κυβερνήτη της Βιρτζίνιας, αλλά και η παραίτηση την περασμένη εβδομάδα της επικεφαλής της Μυστικής Υπηρεσίας, αρμόδιας για τη φύλαξη του Λευκού Οίκου.

Πίσω από τις επιτυχίες αυτές κρύβεται η συνειδητή στρατηγική, από μέρους του νέου ιδιοκτήτη της «Post», του δημιουργού της Amazon, Τζεφ Μπέζος. Αντί, όμως, να εφαρμόσει ρηξικέλευθες μεθόδους, δίνοντας προτεραιότητα στην υψηλή τεχνολογία, όπως θα περίμεναν πολλοί από τον Μπέζος, ο Ελληνοαμερικανός επιχειρηματίας επέλεξε τη δοκιμασμένη οδό: περισσότερες από 100 προσλήψεις συντακτών το 2014. Η πρωτοβουλία αυτή, που αντιβαίνει στην επικρατούσα τάση περικοπών μισθολογικών δαπανών, προσέφερε στους δημοσιογράφους αίσθηση εργασιακής ασφάλειας, επιτρέποντάς τους να εργασθούν απερίσπαστοι.

Μέρος της πρόσφατης επιτυχίας της «Post» αποτυπώνεται στο Διαδίκτυο. Τον Ιούλιο που μας πέρασε, η εταιρεία στατιστικής του Ιντερνετ, comScore, κατέγραψε 39,5 εκατομμύρια μοναδικούς επισκέπτες στην ιστοσελίδα της εφημερίδας, αριθμός αυξημένος κατά 63% σε σχέση με το 2013. Πίσω από τις ενθαρρυντικές στατιστικές, όμως, κρύβεται η αξιόπιστη, αποκαλυπτική δημοσιογραφία.

Το «σερί» αποκαλυπτικών ρεπορτάζ χρονολογείται στον Ιούνιο του 2013, όταν ο τότε διευθυντής της «Post», Μπάρτον Γκέλμαν, μεσολάβησε για να αποκτήσει η εφημερίδα σειρά απόρρητων εγγράφων «υψηλού κινδύνου», που προήλθαν από τις διαρροές πρώην πράκτορα της NSA, ονόματι Εντουαρντ Σνόουντεν. Η «Post», από κοινού με τη βρετανική «Guardian», τιμήθηκε με το βραβείο Πούλιτζερ για τις αποκαλύψεις αυτές.

Πρόγραμμα εξυγίανσης

Η γενναιοδωρία του Μπέζος δεν πρέπει, όμως, να συγχέεται με σπάταλη διάθεση. Τον περασμένο μήνα, η «Post» ανακοίνωσε πρόγραμμα δρακόντειων περικοπών στα συνταξιοδοτικά της προγράμματα, που προβλέπουν μεταξύ άλλων, τη διακοπή της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης για συνταξιούχους εργαζόμενους της εφημερίδας. Τέλος, ο Μπέζος ανακοίνωσε το πάγωμα προγράμματος συνταξιοδοτικού μπόνους στελεχών, που θα επιβληθεί στο άμεσο μέλλον και στο κατώτερο προσωπικό.

Αν και το φιλόδοξο πρόγραμμα εξυγίανσης του Μπέζος αντιμετωπίζει ενστάσεις από τα συνδικάτα, η ελευθερία κινήσεων, η επαγγελματική ασφάλεια και τα μεγάλα τεχνικά μέσα, που προσέφερε στους δημοσιογράφους έχουν εδραιώσει τις αναγκαίες συνθήκες για την επάνοδο της «Post» στην κορυφή της έντυπης και ηλεκτρονικής δημοσιογραφίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή