Διαδηλώσεις από σήμερα στο Σεντ Λούις του Μιζούρι

Διαδηλώσεις από σήμερα στο Σεντ Λούις του Μιζούρι

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΕΝΤ ΛΟΥΙΣ. Σαββατοκύριακο διαδηλώσεων κατά της αστυνομικής βίας και των φυλετικών διακρίσεων ξεκινάει σήμερα στο Σεντ Λούις του Μιζούρι – προγραμματισμένες κινητοποιήσεις που διεξάγονται υπό το κράτος ενός ακόμη θανάτου νεαρού μαύρου από σφαίρα αστυνομικού την Τετάρτη. Από τη δολοφονία του εφήβου Μάικλ Μπράουν στις 9 Αυγούστου, που συγκλόνισε τη χώρα, έως σήμερα, τρεις ακόμη νέοι μαύροι έχουν πέσει νεκροί από αστυνομικές σφαίρες στην περιοχή του Σεντ Λούις.

«Αυτό που έγινε την Τετάρτη είναι μια θανατηφόρα εκδοχή της χρήσης φυλετικών προφίλ στην αστυνόμευση», δήλωσε ο γερουσιαστής των Δημοκρατικών Τζαμίλα Νασίντ. Ο 18χρονος Βόντεριτ Μάιερς έπεσε νεκρός ύστερα από καταδίωξη την Τετάρτη. Ο αρχηγός της αστυνομίας του Σεντ Λούις, Σαμ Ντότσον, είπε ότι ο 32χρονος αστυνομικός, του οποίου το όνομα δεν ανακοινώνεται, είδε τρεις νεαρούς να περπατούν, καθώς περιπολούσε στις 19.30 το βράδυ κοντά στον βοτανικό κήπο της πόλης. Ο αστυνομικός δεν ήταν εν υπηρεσία αλλά εργαζόταν σε δεύτερη δουλειά, ως σεκιούριτι, και φορούσε την αστυνομική στολή.

Σύμφωνα με τον Ντότσον, ένας από τους τρεις νεαρούς άρχισε να τρέχει και ο αστυνομικός τον θεώρησε ύποπτο και τον κυνήγησε, πρώτα με το αυτοκίνητο και εν συνεχεία με τα πόδια. Ο αρχηγός της αστυνομίας είπε ότι ο Μάιερς πυροβόλησε τρεις φορές χωρίς να πετύχει τον αστυνομικό, με όπλο το οποίο βρίσκεται στα χέρια της αστυνομίας και είχε κλαπεί στις 26 Σεπτεμβρίου. Ο αστυνομικός, που εργάζεται στο τμήμα της πόλης έξι χρόνια και προηγουμένως είχε υπηρετήσει ως πεζοναύτης στο Ιράκ, πυροβόλησε 17 φορές σκοτώνοντας ακαριαία τον 18χρονο. Η οικογένεια του Μάιερς, καθώς και αρκετοί μάρτυρες του περιστατικού, ισχυρίζονται ότι ο νεαρός ήταν άοπλος και μπήκε στο στόχαστρο λόγω της φυλής του. Στον αστυνομικό δόθηκε άδεια μετ’ αποδοχών μέχρις ότου διεξαχθεί έρευνα για το συμβάν.

«Αυτή είναι η δημοκρατία» φώναζαν εκατοντάδες συγκεντρωμένοι το βράδυ της Πέμπτης. Η αστυνομία διέλυσε το πλήθος κάνοντας χρήση χημικών.

«Εδώ είναι φυλετική πυριτιδαποθήκη και αυτό (ο θάνατος του Μάιερς) κάνει τα πράγματα χειρότερα», είπε ο μαύρος δικηγόρος Τζέριλ Κρίστμας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή