Διάτρητη η θωράκιση της Δύσης στον Εμπολα

Διάτρητη η θωράκιση της Δύσης στον Εμπολα

2' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επί ποδός σε έναν ακήρυχτο πόλεμο εναντίον του ιού Εμπολα βρίσκονται τόσο η Ευρώπη όσο και οι ΗΠΑ, όπου τις τελευταίες ημέρες εντοπίστηκαν τα πρώτα κρούσματα αιμορραγικού πυρετού εκτός Αφρικής. Η εμφάνισή τους καταδεικνύει τεράστια κενά στη θωράκιση της Δύσης έναντι του λοιμώδους νοσήματος και μάλιστα σε μια περίοδο που η μετάδοση του φονικού ιού και στη Γηραιά Ηπειρο δεν θεωρείται πλέον πιθανή αλλά βέβαια.

Ιδιαίτερα ζοφερή η κατάσταση στην Ισπανία, όπου καταγράφηκε η πρώτη περίπτωση μετάδοσης του αιμορραγικού πυρετού εκτός Αφρικής. Το πρώτο κρούσμα της νόσου αφορά την Τερέζα Ρομέρο, μια νοσηλεύτρια, η οποία προσβλήθηκε από τον ιό ενώ φρόντιζε έναν ιεραπόστολο ασθενή με Εμπολα, ο οποίος είχε διακομιστεί στη Μαδρίτη για θεραπεία. Η περίπτωση της Ισπανίδας νοσοκόμας, η οποία μάλιστα ανήκε σε ειδικά εκπαιδευμένη ομάδα για την αντιμετώπιση των νοσούντων από Εμπολα, υποδεικνύει ένα σημαντικό κενό στο πρωτόκολλο που ακολουθήθηκε σε αυτή την περίπτωση. Παρά την πάροδο αρκετών ωρών από την ανακοίνωση του κρούσματος παρέμενε άγνωστο με ποιο τρόπο προσβλήθηκε η 40χρονη γυναίκα από την ασθένεια, αν και η ίδια υποστηρίζει ότι πρέπει να συνέβη κατά την αφαίρεση της προστατευτικής στολής.

Οι ισπανικές αρχές και το υπουργείο Υγείας της χώρας αντέκρουσαν τις κατηγορίες για ολιγωρία, αλλά και για μεγάλη καθυστέρηση στην αντιμετώπιση του κρούσματος, ανακοινώνοντας ότι άμεσα οι υγειονομικές αρχές ήρθαν σε επαφή με τουλάχιστον 20 άτομα που είχαν συναναστραφεί την άρρωστη, ενώ κάποια από αυτά τέθηκαν σε καραντίνα. Πάντως η περίπτωση της Ρομέρο δείχνει ότι το νοσηλευτικό προσωπικό βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο από τη νόσο και αυτό όχι μόνο στους υγειονομικούς σταθμούς της Δυτικής Αφρικής, αλλά και στα προηγμένα νοσηλευτικά ιδρύματα της Ευρώπης.

Ωστόσο, τουλάχιστον ολιγωρία έδειξαν και τα νοσοκομεία στις ΗΠΑ, όπου ένας ασθενής της νόσου, ο Τόμας Ερικ Ντάνκαν, εμφανίστηκε με συμπτώματα της ασθένειας στο νοσοκομείο του Ντάλας και παρότι πληροφόρησε τους γιατρούς ότι είχε ταξιδέψει σε μία εκ των μαστιζομένων από το λοιμώδες νόσημα χωρών της Δυτικής Αφρικής, του δόθηκε θεραπεία με αντιβιοτικά και του ζητήθηκε να επιστρέψει σπίτι του. Λίγες ώρες αργότερα, ο άνδρας διακομίστηκε εκ νέου στο νοσοκομείο σε κρίσιμη κατάσταση και διαγνώστηκε ότι πάσχει από Εμπολα, ενώ οι υγειονομικές αρχές ξεκίνησαν έναν υπεράνθρωπο αγώνα προκειμένου να εντοπίσουν τα 80 και πλέον άτομα που είχαν επαφή μαζί του προκειμένου να ληφθούν οι απαραίτητες προφυλάξεις. Ο ασθενής κατέληξε παρά την πειραματική θεραπεία που του είχε χορηγηθεί.

Το δίδαγμα των ημερών τελικά είναι ότι ο Εμπολα αποτελεί μια αδιαμφισβήτητη πραγματικότητα πλέον και για τη Δύση. Πρόκειται για μια «παγκοσμιοποιημένη επιδημία» φονικότερη μεν, αλλά με πολλές αναλογίες με αυτές άλλων υγειονομικών κρίσεων όπως είναι η επιδημία SARS το 2003. Αξίζει να σημειωθεί ότι τότε το μεγάλο βάρος της πρόληψης και της ανακοπής της επιδημίας είχαν επωμισθεί οι αερομεταφορείς. Αυτή τη φορά, αν και πολλές αεροπορικές εταιρείες περιόρισαν τις πτήσεις τους προς τη Δυτική Αφρική, δεν επαναλήφθηκε το ίδιο «λάθος» σύμφωνα τουλάχιστον με την κρίση των αρμόδιων φορέων, όπως της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας. Μπορεί να έχουν τοποθετηθεί θερμικοί ανιχνευτές σε κάποια αεροδρόμια προκειμένου να εντοπίζονται οι επιβάτες που πάσχουν από υψηλό πυρετό, «πρόβλημα» το οποίο μπορεί να υπερκεραστεί –όπως ανέφεραν δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών– με τη λήψη παρακεταμόλης πριν από την επιβίβαση.

Τέλος, η περιφερειακή επικεφαλής της ΠΟΥ για την Ευρώπη, Σουζάνα Ζακάμπ, τόνισε πως η έλευση του Εμπολα στην Ευρώπη είναι αναπόφευκτη, γεγονός που καθιστά την ενημέρωση για τους τρόπους προστασίας από τη νόσο απαραίτητη. Ετσι κάθε ενδιαφερόμενος πρέπει να γνωρίζει ότι ο ιός του αιμορραγικού πυρετού δεν μεταδίδεται με τον αέρα αλλά με την επαφή με τα σωματικά υγρά κάποιου ήδη ασθενούς, ενώ τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πυρετό, πονόλαιμο, διάρροια, ναυτία και εμετούς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή