Κύπρος: Ικανοποίηση Ομήρου από τις επαφές του στις Βρυξέλλες

Κύπρος: Ικανοποίηση Ομήρου από τις επαφές του στις Βρυξέλλες

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ικανοποιημένος από την ανταπόκριση που βρήκε στις συναντήσεις που είχε σήμερα στις Βρυξέλλες με τον Πρόεδρο και αξιωματούχους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με τις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, έμεινε ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Γιαννάκης Ομήρου.

Η συνάντηση του με τον Πρόεδρο της Ευρωβουλής, Μάρτιν Σουλτς, πραγματοποιήθηκε το πρωί και στο επίκεντρο της βρέθηκαν οι πρόσφατες και εν εξελίξει ευρισκόμενες επιθετικές ενέργειες της Τουρκίας στην Αποκλειστική Οικονομική μας Ζώνη καταπατόντας τη συνθήκη για το Δίκαιο της Θάλασσας το οποίο αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του ευρωπαϊκού κεκτημένου.

«Ηγειρα στον κ. Σουλτς το θέμα, που απειλεί στην πραγματικότητα την ασφάλεια, τη σταθερότητα, ειρήνη και τη συνεργασία στην περιοχή σε μια περίοδο που υπάρχουν δραματικά γεγονότα στην Συρία και στο Ιράκ με τις επιθέσεις  εναντίον του ισλαμικού κράτους», γεγονός που καθιστά ακόμη πιο επείγουσα την ανάγκη παρέμβασης των ευρωπαϊκών συλλογικών θεσμικών οργάνων στην πλευρά της Τουρκίας, στέλνοντας το μήνυμα πως δεν είναι δυνατόν μια υποψήφια χώρα να παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα χώρας μέλους και στην πραγματικότητα να παραβιάζει ρητούς κανόνες του δικαίου της ΕΕ».

Συνεχίζοντας ο κ. Ομήρου τόνισε πως η ΕΕ δεν μπορεί να παραγνωρίσει την πρόκληση αυτή της Τουρκίας που απειλεί την ασφάλεια, τη σταθερότητα, την ειρήνη και τη συνεργασία, υπονομεύοντας την διαπραγματευτική διαδικασία που βρισκόταν σε εξέλιξη, αναγκάζοντας την αναστολή της συμμετοχής της ε/κ πλευράς.

Καταλήγοντας, ο κ. Ομήρου εξέφρασε την ικανοποίηση του για τις αντιδράσεις των πολιτικών ομάδων, του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και το διάβημα της Ιταλίας, πρόσθετοντας πως βρισκόμαστε σε μια φάση κλιμακούμενων αντιδράσεων ως προς την επιθετική επιδρομική δραστηριότητα της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κύπρου.

Της συνάντησης με τον κ. Σουλτς, είχε προηγηθεί πρόγευμα εργασίας με Κύπριους και Έλληνες ευρωβουλευτές, ενώ ο κ. Ομήρου συναντήθηκε και με τον Συμπρόεδρο της πολιτικής ομάδας Ευρώπη, Ελευθερία και Αμέση Δημοκρατία David Borrelli.

Το απόγευμα θα συναντηθεί διαδοχικά με την Αντιπρόεδρου του ΕΛΚ αρμόδια για τα ευρωμεσογειακά Mariya Gabriel, την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς Gabriele Zimmer, τον Πρόεδρο των Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών Charles Tannock, ενώ αύριο θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών Gianni Pittella.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή