ΚΟΣΜΟΣ

Αρνητικός σε ταξιδιωτικούς περιορισμούς λόγω Εμπολα ο Ομπάμα

arnitikos-se-taxidiotikoys-periorismoys-logo-empola-o-ompama-2050253

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Μπαράκ Ομπάμα κάλεσε σήμερα τους Αμερικανούς να αποφύγουν το να καταληφθούν από υστερία όσον αφορά την επιδημία του ιού Έμπολα, ενώ τάχθηκε εναντίον της ιδέας να επιβληθούν ταξιδιωτικές απαγορεύσεις στις χώρες της δυτικής Αφρικής οι οποίες έχουν πληγεί περισσότερο από αυτή, εξηγώντας πως οι περιορισμοί αυτού του είδους θα επιδείνωναν την κατάσταση.

Μέλη του Κογκρέσου των ΗΠΑ κάλεσαν αυτή την εβδομάδα τον Ομπάμα να απαγορεύσει την είσοδο στη χώρα ταξιδιωτών προερχόμενων από τη Λιβερία, τη Σιέρα Λεόνε και τη Γουινέα. Ο Ομπάμα στο εβδομαδιαίο μήνυμά του προς τους πολίτες της χώρας του απάντησε ότι δεν είναι κάθετα αντίθετος στην επιβολή ταξιδιωτικών απαγορεύσεων γενικά, αλλά σε αυτή την περίπτωση δεν κλίνει προς μια τέτοια απόφαση.

«Δεν μπορούμε απλώς να αποκοπούμε από τη δυτική Αφρική», δήλωσε ο Ομπάμα και εξήγησε ότι σε περίπτωση επιβολής απαγορεύσεων θα γινόταν αφενός πολύ πιο δύσκολο να μεταφέρονται γιατροί, νοσηλευτές και προμήθειες στην περιοχή, ενώ από την άλλη θα δινόταν κίνητρο στους κατοίκους των χωρών αυτών να φύγουν και να αποφύγουν να εξεταστούν, καθιστώντας ακόμη πιο δύσκολο τον εντοπισμό κρουσμάτων.

«Το να προσπαθήσουμε να σφραγίσουμε μια ολόκληρη περιοχή του κόσμου —ακόμη κι αν ήταν δυνατόν κάτι τέτοιο— στην πραγματικότητα θα έκανε την κατάσταση χειρότερη», επισήμανε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Ακόμη ο Ομπάμα τόνισε πως θα χρειαστεί χρόνος για να αντιμετωπιστεί η επιδημία και προειδοποίησε πως «πριν όλο αυτό τελειώσει, μπορεί να δούμε κι άλλα μεμονωμένα κρούσματα εδώ στην Αμερική».

Ωστόσο ο Αμερικανός πρόεδρος εμφανίστηκε παράλληλα καθησυχαστικός, υπενθυμίζοντας στους πολίτες της χώρας ότι μόλις τρία κρούσματα έχουν διαγνωσθεί στις ΗΠΑ και ότι δεν είναι εύκολο να προσβληθεί κάποιος.

«Αυτό που βλέπουμε τώρα δεν συνιστά ένα ‘ξέσπασμα’ ούτε μια ‘επιδημία’ του Έμπολα στην Αμερική», είπε. «Πρόκειται για μια σοβαρή ασθένεια αλλά δεν μπορούμε να καταληφθούμε από υστερία ή φόβο», πρόσθεσε.

Ο Εμπολα ενώνει Κούβα και ΗΠΑ 

Ο ιστορικός ηγέτης της Κούβας Φιντέλ Κάστρο πρότεινε σήμερα στις Ηνωμένες Πολιτείες συνεργασία για την αντιμετώπιση του ιού Εμπολα για να αποφευχθεί μία επιδημία στην αμερικανική ήπειρο, σε άρθρο του που δημοσιεύεται στα κουβανικά μέσα ενημέρωσης. "Θα συνεργασθούμε ευχαρίστως με το αμερικανικό προσωπικό στην αποστολή αυτή", γράφει ο Φιντέλ Κάστρο στον άθρο του υπό τον τίτλο "Η ώρα του χρέους".

"Κατανοούμε όλοι ότι επιτελώντας αυτό το έργο στο υψηλότερο επίπεδο της προετοιμασίας και της αποτελεσματικότητας, θα μάς επιτρέψει να προστατεύσουμε τον λαό μας και τους αδελφούς λαούς της Καραϊβικής και της Λατινικής Αμερικής, να αποφύγουμε την επιδημία που εισήχθη δυστυχώς στις ΗΠΑ και μπορεί να εξαπλωθεί".

Παρά τις οικονομικές δυσκολίες και την πενία των μέσων που διαθέτει, η Κούβα βρίσκεται στην πρωτοπορία της εκστρατείας κατά του ιού Εμπολα, έχοντας στείλει την 1η Οκτωβρίου 165 ειδικούς του τομέα υγείας στην Αφρικής, οι οποίοι θα ενισχυθούν τις επόμενες ημέρες.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι απηύθυνε χθες σπάνιο για την Ουάσινγκτον ευχαριστήριο μήνυμα προς την Κούβα για τη συμβολή της στη διεθνή εκστρατεία για την αντιμετώπιση του ιού Εμπολα, καθώς είναι εξαιρετικά σπάνιο η αμερικανική κυβέρνηση να εκφράζεται με θετικό τρόπο για την Κούβα.

"Η Κούβα, μία χώρα μόλις 11 εκατομμυρίων κατοίκων, έστειλε 165 ειδικούς του τομέα της υγείας και ετοιμάζεται να στείλει ακόμη 300", δήλωσε ο Τζον Κέρι.