Η Οττάβα θρηνεί και προειδοποιεί

Η Οττάβα θρηνεί και προειδοποιεί

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΤΤΑΒΑ. Στους κανονικούς της ράθυμους ρυθμούς επανήλθε χθες η ομοσπονδιακή πρωτεύουσα του Καναδά, Οττάβα, μία ημέρα μετά την επίθεση στο μνημείο των πεσόντων από νεαρό εξτρεμιστή ισλαμιστή, που στοίχισε τη ζωή στον σκοπό του μνημείου, δεκανέα του συντάγματος των Χαϊλάντερ, Νέιθαν Τσιρίλο. Ηρωας της ημέρας αναδείχθηκε, όμως, ο 58χρονος απόστρατος αστυνομικός και οπλονόμος της καναδικής Βουλής, Κέβιν Βίκερς, ο οποίος εξουδετέρωσε τον ένοπλο, αφού αυτός είχε εισβάλει στο κτίριο του Κοινοβουλίου.

Δράστης της επίθεσης ήταν ο 32χρονος Μάικλ Ζεχάφ Μπιντό, που είχε καταδικασθεί για κλοπές στο Βανκούβερ και για αδικήματα που αφορούσαν ναρκωτικά στο Μόντρεαλ. Σε χθεσινό της ηλεκτρονικό μήνυμα προς τα ειδησεογραφικά πρακτορεία, η μητέρα του δράστη αναφέρει: «Δεν μπορούμε να προσφέρουμε καμία ερμηνεία για αυτό που έγινε. Νιώθω οργισμένη με τον γιο μας, δεν καταλαβαίνω γιατί το έκανε και ένα κομμάτι μου θέλει να τον μισήσει». Ο δράστης μεγάλωσε σε μεσοαστική οικογένεια, με τον αλγερινής καταγωγής πατέρα του να εργάζεται ως υπάλληλος της υπηρεσίας τελωνείων.

Η ατμόσφαιρα παρέμενε τεταμένη χθες στην καναδική πρωτεύουσα, με την ασφάλεια του πρωθυπουργού Χάρπερ να προβαίνει στη σύλληψη ανθρώπου ο οποίος παράκουσε διαταγή της να μη διασχίσει αστυνομικές κορδέλες στο μνημείο πεσόντων την ώρα που ο πρωθυπουργός κατέθετε στεφάνι στη μνήμη του δεκανέα Τσιρίλο. Τέτοιες σκηνές είναι πρωτοφανείς στην Οττάβα, που απολάμβανε μέχρι πρότινος φήμη πληκτικής πρωτεύουσας και όπου η είσοδος επισκεπτών στο κτίριο του Κοινοβουλίου γινόταν χωρίς τον παραμικρό έλεγχο ασφάλειας.

Ενοπλοι αστυνομικοί με πολεμικό εξοπλισμό στέκονταν χθες φρουροί στις εισόδους του Κοινοβουλίου, ενώ η σημαία της Βουλής κυμάτιζε μεσίστια. Η σύγχυση το πρωί της Τετάρτης ήταν τέτοια, που αυτόπτες μάρτυρες έκαναν λόγο για δύο δράστες. Η προσεκτική εξέταση των βίντεο ασφαλείας και οι καταθέσεις μαρτύρων έπεισαν τις Αρχές ότι ο Ζεχάφ-Μπιντό έδρασε μόνος.

Η επίθεση στην Οττάβα, αλλά και αυτή της Δευτέρας στο Κεμπέκ, έδωσε την αφορμή στον πρωθυπουργό Χάρπερ να εκδηλώσει την αποφασιστικότητά του: «Ας μην υπάρξει καμία παρεξήγηση. Δεν θα υποκύψουμε σε εκφοβισμό. Ο Καναδάς ουδέποτε θα πέσει θύμα εκφοβισμού. Τέτοιες ενέργειες ατσαλώνουν τη θέλησή μας και μας κάνουν να πολλαπλασιάζουμε τις προσπάθειες, μαζί με τις διωκτικές μας υπηρεσίες, για τον εντοπισμό και την αντιμετώπιση απειλών». Και οι δύο επιθέσεις ακολούθησαν την ανακοίνωση στις αρχές του μήνα από την καναδική κυβέρνηση για την αποστολή έξι μαχητικών αεροσκαφών, για την πραγματοποίηση βομβαρδισμών εναντίον θέσεων του σουνιτικού εξτρεμιστικού μετώπου ISIS σε Ιράκ και Συρία.

Τα τρομοκρατικά περιστατικά μπορεί να οδηγήσουν την καναδική κυβέρνηση σε αναθεώρηση της σχεδιαζόμενης μεταρρύθμισης του νόμου εθνικής ασφάλειας. Η προταθείσα μεταρρύθμιση, που αποσκοπεί σε περιορισμό των δαπανών για τις μυστικές υπηρεσίες, θεωρείται πλέον άστοχη, με τον πρωθυπουργό Χάρπερ να κάνει ήδη λόγο για ενίσχυση των διωκτικών υπηρεσιών και των υποδομών παρακολούθησης. Σε χθεσινές του δηλώσεις, ο υπουργός Αμυνας της χώρας, Ρομπ Νίκολσον, δεσμεύθηκε ότι η ανάπτυξη καναδικών στρατιωτικών δυνάμεων στα πεδία πολέμου του Ιράκ θα προχωρήσει κανονικά.

Τέλος, εύσημα για το θάρρος και την ψυχραιμία του έλαβε χθες από κάθε πλευρά ο οπλονόμος της Βουλής, Κέβιν Βίκερς.

Ο κ. Βίκερς, που υπήρξε μέλος της επίλεκτης έφιππης αστυνομίας RCMP, διαδραμάτισε κρίσιμο ρόλο στην εξόντωση του Ζεχάφ-Μπιμπό. Ο Βίκερς παραδέχθηκε χθες ότι, στην 29χρονη καριέρα του στην επίλεκτη μονάδα προστασίας προσωπικοτήτων της RCMP, ουδέποτε χρησιμοποίησε το υπηρεσιακό του όπλο, που βγήκε την Τετάρτη για πρώτη φορά από τη θήκη του.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή