Συγκρατημένη ανησυχία στις ΗΠΑ

Συγκρατημένη ανησυχία στις ΗΠΑ

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μια προσπάθεια να εξηγήσει γιατί οι μετριοπαθείς αγωνίζονται να επιβιώσουν στο εσωτερικό του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, ο αρθρογράφος της Washington Post Ρίτσαρντ Κοέν έγραψε τον περασμένο χρόνο: «Τα άτομα με συμβατικές απόψεις αναγκάζονται να καταπιέσουν μία αντανακλαστική αντίδραση αναγούλας, σκεπτόμενα τον εκλεγέντα δήμαρχο της Νέας Υόρκης –έναν λευκό άνδρα, παντρεμένο με μια έγχρωμη γυναίκα–, αφήστε που η σύζυγος του Μπιλ ντε Μπλάζιο υπήρξε ομοφυλόφιλη».

Εάν η σύνθεση της πρώτης οικογένειας της Νέας Υόρκης δημιουργεί αναγούλα στους περισσότερους Ρεπουμπλικανούς, φανταστείτε πόσο τους αηδιάζει η σκέψη του ιού Εμπολα. Η «άφιξή» του στις ΗΠΑ συνδέεται με ένα εύρος συντηρητικών ανησυχιών: με τη μετανάστευση, τη φυλή, την τρομοκρατία, την επιστήμη, τον Μπαράκ Ομπάμα και ό,τι άλλο μπορεί κανείς να φανταστεί.

Ο Εμπολα δεν είναι απλώς μια ασθένεια, είναι μια ταιριαστή μεταφορά για μερικά από τα ζητήματα που δεν κατανοούν και για πολλά πράγματα που απεχθάνονται. Η συντηρητική μεγαλειότητα της Φίλις Σλάφλαϊ θεωρεί ότι ο Ομπάμα επιτρέπει επίτηδες την είσοδο του ιού στη χώρα. «Ο Ομπάμα δεν θέλει να πιστεύει η Αμερική ότι είναι ξεχωριστή», είπε η ίδια. «Θέλει να είμαστε όπως όλοι οι άλλοι και εάν η Αφρική υποφέρει από τον Εμπολα, πρέπει να υποφέρουμε και εμείς», κατέληξε.

Ο Εμπολα «προσγειώθηκε» σε «εύφορο έδαφος». Πρώτον, ο ιός προήλθε από το εξωτερικό. Οι Ρεπουμπλικανοί συνήθως αντιτίθενται στη μετανάστευση, υπερασπίζονται τον βομβαρδισμό του ISIS, πιστεύουν ότι η παγκόσμια δύναμη της Αμερικής μειώνεται και φοβούνται την παγκοσμιοποίηση. Η εισβολή του Εμπολα από την άλλη άκρη της υφηλίου απλώς ενισχύει τη λογική πολιορκίας που προωθούν. Ο Τζο Γουίλσον, μέλος του Κογκρέσου για τη Νότια Καρολίνα, προειδοποίησε πως η Χαμάς μπορεί να στείλει φορείς του Εμπολα στις ΗΠΑ παρανόμως μέσω του Μεξικού. Εχουν υπάρξει τρία επιβεβαιωμένα κρούσματα του ιού στην Αμερική και κανένα στο Μεξικό – εάν κάποιοι θα έπρεπε να κλείσουν τα σύνορά τους θα ήταν οι Μεξικανοί.

Δεύτερον, ο Εμπολα προέρχεται από την Αφρική, μια ήπειρο για την οποία οι συντηρητικοί γνωρίζουν ελάχιστα: κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του 2008, καθώς ενημερωνόταν για τα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής, η υποψήφια αντιπρόεδρος Σάρα Πέιλιν ρώτησε εάν η «Νότια Αφρική είναι τμήμα της χώρας (της Αφρικής)». Τρίτον, ο ιός αφορά την κυβέρνηση, ένα θεσμό τον οποίο οι Ρεπουμπλικανοί δεν αγαπούν. Για να πολεμήσει κανείς μία επιδημία σαν αυτή του Εμπολα χρειάζονται ένας καλά εξοπλισμένος δημόσιος τομέας, καλά εκπαιδευμένοι δημόσιοι υπάλληλοι, κεντρικός προγραμματισμός, συντονισμός και σεβασμός στην επιστήμη, αν και δεν έχουμε δει πολλά από τα κέντρα για τον έλεγχο της ασθένειας και την κυβέρνηση Ομπάμα, λένε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή