Απόπειρα δολοφονίας στελέχους του κουρδικού HDP

Απόπειρα δολοφονίας στελέχους του κουρδικού HDP

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΓΚΥΡΑ. Στη ρητορική του μίσους από την τουρκική κυβέρνηση προς τους Κούρδους απέδωσε το κουρδικό κόμμα HDP την επίθεση με μαχαίρι στον λαιμό που δέχθηκε χθες στέλεχός του μέσα στα κεντρικά γραφεία του κόμματος, στην Αγκυρα. Ο Αχμέτ Καρατάς νοσηλευόταν χθες σε κρίσιμη κατάσταση.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου καταδίκασε την επίθεση εναντίον του Καρατάς, αρνούμενος ότι κάποια κυβερνητική ενέργεια τον μετέτρεψε σε στόχο.

Ο Καρατάς δέχθηκε συνολικά επτά μαχαιριές στο πόδι και στον λαιμό. «Δεν θεωρούμε ότι επρόκειτο για προσωπική επίθεση. Σε αυτή τη φάση θεωρούμε ότι επρόκειτο για επίθεση κατά του κόμματός μας», δήλωσε κομματικός αξιωματούχος. Ο δράστης, που μαχαίρωσε τον Καρατάς μόλις αυτός άνοιξε την πόρτα των κομματικών γραφείων, συνελήφθη και ανακρίνεται.

«Προειδοποιούμε την κυβέρνηση για ακόμη μία φορά, έπειτα από αυτό το επικίνδυνο περιστατικό, να εγκαταλείψει τη συστηματική εκστρατεία λιντσαρίσματος σε βάρος μας», ανακοίνωσε το ΗDP, ενώ η τουρκική ομοσπονδία συνδικάτων ΚΕSK υποστήριξε ότι οι δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών στοχοποιούν γενικά τις αντιπολιτευόμενες ομάδες.

Το περιστατικό της επίθεσης στα γραφεία του HDP έρχεται να ενισχύσει τα αμυντικά αντανακλαστικά των Κούρδων, τη στιγμή που η ειρηνευτική διαδικασία με το τουρκικό κράτος έχει μπει στον «πάγο» μετά τις εντάσεις που προκάλεσε η πολιορκία της πόλης Κομπάνι. Οι Κούρδοι κατηγορούν την κυβέρνηση της Αγκυρας ότι δεν βοηθάει τους πολιορκημένους Κούρδους στο Κομπάνι της Συρίας, προτιμώντας να ενισχύει εμμέσως τους τζιχαντιστές του ISIS.

Αρνείται να βοηθήσει

Υστερα από έντονες πιέσεις, η Αγκυρα άνοιξε τα σύνορά της μία φορά προκειμένου να μεταβούν στο Κομπάνι Κούρδοι Πεσμεργκά από το ιρακινό Κουρδιστάν. Μέχρι στιγμής αντιστέκεται σε νέο άνοιγμα των συνόρων που θα ενίσχυε τους Κούρδους πολιορκημένους με νέα φουρνιά μαχητών.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Νταβούτογλου τόνισε ότι υπεύθυνοι για το δηλητηριώδες κλίμα είναι οι ίδιοι οι Κούρδοι. «Στα γεγονότα που σχετίζονταν με το Κομπάνι, το HDP με τις δηλώσεις του στοχοποίησε όχι μόνο την κυβέρνηση αλλά και όλους τους πολίτες μας στην Ανατολική Τουρκία και σε όλη τη χώρα», δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός. «Εμείς δεν στοχοποιήσαμε ποτέ κανένα». 

Η κυβέρνηση και το HDP αλληλοκατηγορούνται για τις πρόσφατες ταραχές, στη διάρκεια των οποίων έχασαν τη ζωή τους 40 άτομα. Οπως αναφέρει η εφημερίδα «Τζουμχουριέτ», ο υπουργός Εσωτερικών Εφκάν Αλά δήλωσε το Σαββατοκύριακο σε συνάντηση στελεχών του κόμματος ότι, στη διάρκεια των διαδηλώσεων αυτών, υπήρξαν στιγμές που η κυβέρνηση έχασε τον έλεγχο πόλεων της Νοτιοανατολικής Τουρκίας. «Οι τρομοκρατικές δραστηριότητες στις αγροτικές περιοχές εντάθηκαν και το PKK ξεκίνησε να έρχεται στις πόλεις και να τους επιτίθεται. Αυτό δεν θα το επιτρέψουμε», δήλωσε ο Αλά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή