«Οχι» και στο άτυπο δημοψήφισμα της Καταλωνίας

«Οχι» και στο άτυπο δημοψήφισμα της Καταλωνίας

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΑΔΡΙΤΗ. Τη διεξαγωγή της συμβολικής ψηφοφορίας με θέμα την ανεξαρτησία της Καταλωνίας, που είχε προγραμματιστεί στην ισπανική περιοχή για τις 9 Νοεμβρίου, απαγόρευσε χθες το συνταγματικό δικαστήριο της Ισπανίας, όπως επιθυμούσε η κυβέρνηση της Μαδρίτης.

Η απόφαση, όμως, δεν αποτελεί παρά προσωρινό εμπόδιο για τους Καταλανούς εθνικιστές. Η ισπανική Δικαιοσύνη πρόκειται έτσι να αποφανθεί εντός των επόμενων πέντε μηνών για τη νομιμότητα -ή μη- του συμβουλευτικού δημοψηφίσματος. Η Δικαιοσύνη ανέστειλε ήδη μία φορά τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, που επρόκειτο να γίνει στις 29 Σεπτεμβρίου.

Ασκηση έφεσης

Παρά την απόφαση του συνταγματικού δικαστηρίου όμως, η Βαρκελώνη ανακοίνωσε χθες ότι δεν θα αναστείλει το δημοψήφισμα. Ο εκπρόσωπος της καταλανικής κυβέρνησης, Φρανσέσκ Χομς, ανήγγειλε επίσης την άσκηση έφεσης στην απόφαση του συνταγματικού δικαστηρίου, καταφεύγοντας για τον σκοπό αυτό στο ανώτατο δικαστήριο της χώρας. «Η απόφαση της κυβέρνησης της Μαδρίτης αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του δικαιώματος στην ελεύθερη έκφραση και του δικαιώματος στη συμμετοχή στα κοινά», είπε ο κ. Χομς.

Ο πρωθυπουργός της Καταλωνίας, ο συντηρητικός εθνικιστής Αρτούρ Μας, οργάνωσε το μη δεσμευτικό, συμβουλευτικό δημοψήφισμα, σε μια προσπάθεια να εμφανίσει την περιοχή έτοιμη να διεκδικήσει επισήμως την ανεξαρτησία της, αλλά δίχως να επιμένει στην τήρηση των κανόνων μιας εκλογικής διαδικασίας. Το δημοψήφισμα θα επέβλεπαν εθελοντές, χωρίς πρόσβαση στους εκλογικούς καταλόγους και χωρίς κεντρική εκλογική επιτροπή.

Η κυβέρνηση της Ισπανίας στη Μαδρίτη κατέθεσε την Παρασκευή αίτημα στο συνταγματικό δικαστήριο, ώστε αυτό να χαρακτηρίσει αντισυνταγματικό το άτυπο δημοψήφισμα. Η Μαδρίτη καταγγέλλει την κυβέρνηση Μας ότι φιλοδοξεί να πραγματοποιήσει δημοψήφισμα, διαδικασία την οποία μόνο η ισπανική κυβέρνηση δικαιούται να προκηρύξει.

Τον Σεπτέμβριο, το συνταγματικό δικαστήριο της Ισπανίας κήρυξε αντισυνταγματικό το δημοψήφισμα που επεδίωκε να πραγματοποιήσει η τοπική κυβέρνηση της Καταλωνίας με θέμα την ανεξαρτησία της.

Τα ικανοποιητικά ποσοστά που εξασφάλισε το «ναι» στην ανεξαρτησία στο πρόσφατο δημοψήφισμα της Σκωτίας αναζωπύρωσαν τις φιλοδοξίες των Καταλανών εθνικιστών. Σε αντίθεση με την κυβέρνηση του Λονδίνου όμως, η Μαδρίτη αρνήθηκε επίμονα να διοργανώσει δημοψήφισμα, υπογραμμίζοντας ότι το Σύνταγμα του 1978 της Ισπανίας προστατεύει την ενότητα της χώρας.

Τα σχέδια του Μας

Ο πρωθυπουργός της τοπικής κυβέρνησης της Καταλωνίας, Αρτούρ Μας, έχει προειδοποιήσει ότι οι τοπικές εκλογές του Νοεμβρίου 2016 στην Καταλωνία μπορεί να διεξαχθούν πρόωρα, για να μετατραπούν σε άτυπο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της εύπορης περιοχής της ΒΑ Ισπανίας. Για να γίνει, ωστόσο, κάτι τέτοιο, ο Μας θα πρέπει να έχει προηγουμένως εξασφαλίσει τη σύμφωνη γνώμη όλων των καταλανικών κομμάτων, που επιδιώκουν την ανεξαρτησία. Η πολυδιάσπαση του εθνικιστικού χώρου στην Καταλωνία, όμως, κάνει το σχέδιο αυτό να φαντάζει ακατόρθωτο.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή