Η «Επιχείρηση Τρίτων» επικρίνεται από τον ΟΗΕ

Η «Επιχείρηση Τρίτων» επικρίνεται από τον ΟΗΕ

1' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΡΩΜΗ. Σκληρή κριτική για τη νέα μεταναστευτική πολιτική της Ε.Ε. υπό την επωνυμία «Επιχείρηση Τρίτων» ασκούν αξιωματούχοι του ΟΗΕ, προειδοποιώντας ότι το έργο της διάσωσης μεταναστών ανατίθεται στα εμπορικά πλοία, τα οποία είναι πιθανό να αποφύγουν να ανταποκριθούν σε εκκλήσεις για βοήθεια. Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, Βενσάν Κοστέλ, χαρακτήρισε εξωφρενικό το γεγονός πως ορισμένα κράτη προτίμησαν να μη συμμετάσχουν στην επιχείρηση, που είναι ούτως ή άλλως σαφώς πιο περιορισμένη από την ιταλική αποστολή Mare Nostrum, την οποία καλείται να αντικαταστήσει.

Σε αντίθεση με την προηγούμενη, η «Επιχείρηση Τρίτων» θα περιπολεί μόνο εντός 30 ναυτικών μιλίων από τις ιταλικές ακτές. Η Mare Nostrum ολοκληρώθηκε επισήμως την 1η Νοεμβρίου, αν και το ιταλικό ναυτικό συνεχίζει περιορισμένες περιπολίες για σχεδόν δύο μήνες. Φέτος αυξήθηκε δραματικά ο αριθμός εκείνων που διακινδύνευσαν τη ζωή τους για να προσεγγίσουν την Ιταλία. Περίπου 150.000 πρόσφυγες, στην πλειονότητά τους από το Κέρας της Αφρικής και τη Μέση Ανατολή, σώθηκαν από ιταλικά πλοία τους τελευταίους 12 μήνες. «Το μεγάλο ερώτημα είναι ποια θα είναι η ευθύνη των ιδιωτών πλοιοκτητών να σώζουν ανθρώπους σε ταραγμένες θάλασσες», δήλωσε ο Κοστέλ στο BBC. Το ιταλικό ναυτικό ανέλαβε την πρωτοκαθεδρία στη διάσωση ζωών, είπε ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ. «Τώρα που η ευθύνη μετατίθεται στους ιδιώτες, θα ανοίγουν ή θα κλείνουν τους διαύλους επικοινωνίας όταν λαμβάνουν μηνύματα από το κέντρο διάσωσης στη Ρώμη;», αναρωτήθηκε χαρακτηριστικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή