Μακελειό σε συναγωγή στην Ιερουσαλήμ

Μακελειό σε συναγωγή στην Ιερουσαλήμ

2' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ. Δύο Παλαιστίνιοι οπλισμένοι με μπαλτά και πιστόλι σκότωσαν τέσσερις ραββίνους σε συναγωγή υπερορθόδοξης συνοικίας της Ιερουσαλήμ χθες, πριν πέσουν νεκροί από τις σφαίρες της αστυνομίας. Ηταν η πλέον αιματηρή επίθεση στην Ιερουσαλήμ από το 2008, όταν Παλαιστίνιος ένοπλος είχε σκοτώσει οκτώ ανθρώπους σε εβραϊκή θρησκευτική σχολή.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου δεσμεύθηκε ότι θα δοθεί «δυναμική απάντηση», και χαρακτήρισε την επίθεση «άμεση συνέπεια της υποκίνησης», «δείχνοντας» όχι μόνο τη Χαμάς αλλά και τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς. «Η προεδρία καταδικάζει την επίθεση εναντίον Εβραίων που προσεύχονταν στη Δυτική Ιερουσαλήμ και τη δολοφονία αμάχων όποιος και αν ευθύνεται», ανακοίνωσε ο Αμπάς.

Στη Γάζα αντιθέτως, όπου πολυάριθμα τζαμιά βομβαρδίστηκαν και 2.100 άτομα έχασαν τη ζωή τους στην ισραηλινή πολεμική εκστρατεία του καλοκαιριού, η επίθεση έγινε δεκτή με πανηγυρισμούς από τη Χαμάς. Τα μεγάφωνα στα τζαμιά έδιναν συγχαρητήρια στους «μάρτυρες», ενώ στους δρόμους νέοι κερνούσαν γλυκά.

«Βλέποντας Εβραίους να φορούν τεφιλίν και ταλίτ (ενδύματα προσευχής) βουτηγμένους σε λίμνες αίματος, αναρωτήθηκα αν ζω σκηνές από το Ολοκαύτωμα», είπε στους «Τάιμς της Νέας Υόρκης» ο επικεφαλής της θρησκευτικής ομάδας διάσωσης Γιούντα Μέσι Ζαχάβ. «Ηταν μια σφαγή Εβραίων που προσεύχονταν».

Η επίθεση εκδηλώθηκε στις 7 το πρωί στη συναγωγή Κεχιλάτ Μπνέι Τορά, στη συνοικία Χαρ Νοφ, η οποία κατοικείται από υπερορθόδοξους Εβραίους που μετανάστευσαν στο Ισραήλ από τις ΗΠΑ και τη Δυτική Ευρώπη. Από τα θύματα της χθεσινής επίθεσης, οι τρεις είχαν διπλή αμερικανοϊσραηλινή υπηκοότητα και ο ένας διπλή βρετανοϊσραηλινή υπηκοότητα. Στο Χαρ Νοφ έχει τις ρίζες του το θρησκευτικό κόμμα Σας, που μετείχε σε σειρά ισραηλινών κυβερνήσεων.

Ο Ελί Γισάι, βουλευτής του Σας, είπε ότι η επίθεση επηρέασε βαθιά όχι μόνο το Χαρ Νοφ αλλά ολόκληρη την Ιερουσαλήμ. «Η αίσθηση ασφάλειας καταστράφηκε», είπε ο Γισάι. «Αυτό το βιώνουν οι άνθρωποι με πολύ προσωπικό τρόπο. Ζητούν από την κυβέρνηση να κάνει κάτι γι’ αυτούς και να το κάνει άμεσα».

Ο υπουργός Εσωτερικών του Ισραήλ ανακοίνωσε ότι τα σπίτια των δύο επιτιθέμενων θα κατεδαφιστούν και ότι η πρόσβαση στις συνοικίες της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, από τις οποίες κατάγονταν οι δράστες όλων των παλαιστινιακών επιθέσεων των τελευταίων ημερών, θα περιοριστεί. Σε αντίθεση με τους Παλαιστινίους κατοίκους της Δυτικής Οχθης, οι Παλαιστίνιοι της Ανατολικής Ιερουσαλήμ έχουν ισραηλινά έγγραφα και κινούνται ελεύθερα σε όλη την πόλη.

«Για να αποτρέψεις τέτοιες επιθέσεις το μόνο πράγμα που μπορείς να κάνεις είναι να αποκλείσεις τις συνοικίες της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, αλλά αυτό είναι δίκοπο μαχαίρι», είπε ο αναλυτής για θέματα ασφαλείας Ντανιέλ Νισμάν. «Υπάρχει κίνδυνος να αυξηθούν οι εντάσεις στις σχέσεις με τον τοπικό πληθυσμό, η πλειοψηφία του οποίου δεν θέλει την κλιμάκωση».

Ο Κόμπι Μίχαελ, αναλυτής του Ινστιτούτου Σπουδών Εθνικής Ασφαλείας του Ισραήλ, είπε ότι «τα νεύρα όλων βρίσκονται στα όριά τους. Αυτό το περιστατικό μπορεί να εξελιχθεί σε σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι».

Τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Ρωσία καταδίκασαν απερίφραστα την επίθεση στη συναγωγή, αλλά έκαναν έκκληση για ψυχραιμία. «Σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία στην Ιερουσαλήμ, είναι ακόμη πιο σημαντική η συνεργασία ανάμεσα στις ηγεσίες και στους πολίτες του Ισραήλ και της Παλαιστίνης, προκειμένου να αποκλιμακωθούν οι εντάσεις, να απορριφθεί η βία και να αναζητηθεί ο δρόμος προς την ειρήνη», δήλωσε ο Μπαράκ Ομπάμα. Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών αξίωσε από τις δύο πλευρές «να λάβουν επειγόντως μέτρα για να χαλιναγωγηθούν οι εξτρεμιστές, οι πράξεις των οποίων απειλούν να οδηγήσουν την κατάσταση σε έκρηξη».

Εν μέσω κλιμακούμενης βίας, οι προσπάθειες να κρατηθεί ζωντανή η λύση των δύο κρατών συνεχίστηκαν χθες με τη συζήτηση στην ισπανική Βουλή ψηφίσματος για την αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους. Επειτα από παρέμβαση του κυβερνώντος λαϊκού κόμματος, η διατύπωση του ψηφίσματος αμβλύνθηκε, αναφέροντας ότι η αναγνώριση «πρέπει να έρθει ως συνέπεια μιας διαπραγμάτευσης ανάμεσα στα δύο μέρη».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή