Διαδηλώσεις στην Ιταλία κατά των αλλαγών στα εργασιακά

Διαδηλώσεις στην Ιταλία κατά των αλλαγών στα εργασιακά

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη Νάπολη οι διαδηλωτές έκλεισαν την κυκλοφορία, στην Πάδοβα, στην Πίζα και στο Μιλάνο συγκρούστηκαν με την αστυνομία, ενώ στη Ρώμη πέταξαν αυγά εναντίον κυβερνητικών κτιρίων και ξεδίπλωσαν πανό με συνθήματα, από την κορυφή του Κολοσσαίου.

Οι Ιταλοί έχουν κατεβεί στους δρόμους κατά δεκάδες χιλιάδες τις τελευταίες εβδομάδες, διαμαρτυρόμενοι, ανάμεσα σε πολλά άλλα, για την αλλαγή στην εργασιακή νομοθεσία, η οποία θα διευκολύνει τις απολύσεις.

Δεν έχει σημασία ότι ο νόμος, γνωστός ως Jobs Act, δεν έχει ακόμη συνταχθεί με λεπτομέρεια ή ότι πολλοί οικονομολόγοι θεωρούν ότι δεν θα λύσει τα προβλήματα της ιταλικής οικονομίας, που παραμένει βυθισμένη στην ύφεση. Υστερα από εβδομάδες διαμαρτυριών, την Τρίτη οι βουλευτές εξέταζαν προτάσεις για την αποδυνάμωση του νόμου.

«Ο νόμος παγιώνει τη συνεχιζόμενη εργασιακή επισφάλεια που βιώνουμε στην Ιταλία», είπε ο 37χρονος Κριστιάν Σίκα, ο οποίος εργάζεται κατ’ αποκοπήν σε κάποιο υπουργείο. Καθισμένος στο οδόστρωμα μπροστά στη Βουλή, μαζί με άλλους διαδηλωτές, ο Σίκα είπε ότι τα εργασιακά δικαιώματα πρέπει να ενισχυθούν, όχι να αποδιαρθρωθούν. «Είμαστε η γενιά της επισφάλειας, στη δουλειά και πάνω απ’ όλα στη ζωή».

Ο 39χρονος πρωθυπουργός της Ιταλίας, Ματέο Ρέντσι, ανέλαβε την εξουσία τον Φεβρουάριο υποσχόμενος να απαλλάξει την Ιταλία από τις ανελαστικότητες και από την ομηρία σε κατεστημένα συμφέροντα, στα οποία περιλαμβάνει και το Δημοκρατικό Κόμμα, στο οποίο ανήκει, καθώς και τα συνδικάτα που το υποστηρίζουν.

Ομως, σε μια χώρα που περιγράφεται στο πρώτο άρθρο του Συντάγματος ως «δημοκρατία βασισμένη στην εργασία», δεν είναι απλό πράγμα η κατεδάφιση των εργασιακών δικαιωμάτων. Είναι ενδεικτικό πως πολλοί από όσους αντιτίθενται στα σχέδια Ρέντσι είναι νέοι.

«Το μόνο που κάνει είναι να καταστρέφει τα δικαιώματα όσων εργάζονται με πλήρη απασχόληση, χωρίς να προσφέρει περισσότερα σε ανθρώπους με επισφαλείς θέσεις εργασίας», είπε ο 36χρονος Φραντσέσκο Ραπαρέλι, που την προηγούμενη Παρασκευή συντόνισε πανεθνική απεργία χιλιάδων επισφαλώς εργαζομένων.

Ο πρωθυπουργός υποστηρίζει ότι οι αλλαγές θα ωφελήσουν ειδικά τους νέους, καθώς θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας και θα συμβάλουν στην επανεκκίνηση της οικονομίας.

Η ανεργία στις ηλικίες 15 έως 24 προσεγγίζει το 43%. Ο Ρέντσι πιέζει για μεγαλύτερη ευελιξία στην αγορά εργασίας, ώστε να νιώσουν οι επιχειρηματίες πιο ασφαλείς κατά την πρόσληψη εργαζομένων πλήρους απασχόλησης.

Η καθηγήτρια Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Σάσαρι Ελιζαμπέτα Αντις υποστήριξε πως η διαμάχη «είναι περισσότερο πολιτική παρά οικονομική». «Η συζήτηση δεν θα έχει καμία απολύτως επίδραση στην αγορά εργασίας», δήλωσε. «Δεν γίνονται προσλήψεις όχι επειδή πρέπει να αλλάξει η εργασιακή νομοθεσία, αλλά επειδή δεν υπάρχει ζήτηση από το εσωτερικό ή το εξωτερικό». «Οι εταιρείες δεν κάνουν τζίρο και αν αυτό δεν αλλάξει, η οικονομία θα δυσκολευτεί να ανακάμψει».

Η τελική μορφή της νομοθεσίας δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί. «Ας δούμε πώς θα είναι ο νόμος πριν εκτιμήσουμε πώς θα επιδράσει στην αγορά εργασίας», επισήμανε ο διευθυντής του τμήματος εργασίας και κοινωνικών υποθέσεων του ΟΟΣΑ Στέφανο Σκαρπέτα.

Εως τότε, οι κινητοποιήσεις αναμένεται να συνεχιστούν. Η Γενική Συνομοσπονδία Εργασίας, μαχητικό συνδικάτο που κατέβασε περίπου 1 εκατομμύριο διαδηλωτές στους δρόμους της Ρώμης στα τέλη Οκτωβρίου, εξήγγειλε γενική απεργία για τις 5 Δεκεμβρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή