Σχεδίαζαν τον φόνο του Ισραηλινού ΥΠΕΞ Αβιγκντορ Λίμπερμαν

Σχεδίαζαν τον φόνο του Ισραηλινού ΥΠΕΞ Αβιγκντορ Λίμπερμαν

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ισραηλινή κυβέρνηση απέρριψε χθες διάβημα των πέντε ισχυρότερων κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τις κατεδαφίσεις κατοικιών Παλαιστινίων οι οποίοι εμπλέκονται σε επιθέσεις εναντίον Ισραηλινών.

Την Πέμπτη, οι πρεσβευτές της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Βρετανίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας στο Ισραήλ κάλεσαν την κυβέρνηση του Νετανιάχου να σταματήσει τις κατεδαφίσεις κατοικιών, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για αντιπαραγωγικό μέτρο, το οποίο θα κλιμακώσει ακόμη περισσότερο τις εντάσεις στην Ιερουσαλήμ. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε η τοποθέτηση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών. Ωστόσο ο εκπρόσωπος του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών, Εμανουέλ Ναχσόν, απέρριψε το διάβημα των Ευρωπαίων, σημειώνοντας ότι το μέτρο των κατεδαφίσεων «δεν αποσκοπεί στην τιμωρία, αλλά στην πρόληψη, με την έννοια ότι αποθαρρύνει ανάλογες τρομοκρατικές επιθέσεις στο μέλλον».

Ανήσυχοι για την κλιμάκωση των συγκρούσεων στην Ιερουσαλήμ και για την αδιαλλαξία της κυβέρνησης Νετανιάχου στο κομβικό ζήτημα των εποικισμών, οι Ευρωπαίοι ενισχύουν το τελευταίο διάστημα τις διπλωματικές και οικονομικές πιέσεις τους. Πρόσφατα, η σουηδική κυβέρνηση αναγνώρισε την Παλαιστίνη ως ανεξάρτητο κράτος, ενώ ανάλογες -μη δεσμευτικές- αποφάσεις πήραν τα Κοινοβούλια της Βρετανίας, της Ιρλανδίας και της Ισπανίας. Ωστόσο, η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ εξέφρασε χθες την αντίθεσή της στις μονομερείς αναγνωρίσεις, υποστηρίζοντας ότι «δεν συνιστούν τον ορθό δρόμο» για τη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους.

Συλλήψεις 4 Παλαιστινίων

Στο μεταξύ, οι διωκτικές αρχές του Ισραήλ συνέλαβαν τέσσερις Παλαιστινίους με την κατηγορία ότι σχεδίαζαν να δολοφονήσουν τον Ισραηλινό υπουργό Εξωτερικών, Αβιγκντορ Λίμπερμαν. Εκπρόσωπος των πιο σκληρών εθνικιστικών τάσεων στην κυβέρνηση Νετανιάχου, ο Λίμπερμαν κατοικεί στον ισραηλινό εποικισμό Νοκντίμ, σε κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, στο νότιο τμήμα της Δυτικής Οχθης. Σύμφωνα με τη μυστική υπηρεσία του Ισραήλ, Σιν Μπέιτ, οι τέσσερις συλληφθέντες, οι οποίοι φέρονται να πρόσκεινται στη Χαμάς, σχεδίαζαν να πλήξουν την αυτοκινητοπομπή του Λίμπερμαν με χρήση φορητών εκτοξευτών αντιαρματικών ρουκετών το περασμένο καλοκαίρι, στη διάρκεια του πολέμου που είχε εξαπολύσει το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας. Κάποιες ελπίδες για την αποκλιμάκωση των εντάσεων δημιούργησε η σχετική ηρεμία κατά την προσευχή της Παρασκευής στο ιερό τέμενος Αλ Ακσά, επίκεντρο των συγκρούσεων στην Αν. Ιερουσαλήμ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή