Νέα προθεσμία για τα πυρηνικά της Τεχεράνης

Νέα προθεσμία για τα πυρηνικά της Τεχεράνης

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για δεύτερη φορά μέσα σ’ αυτόν τον χρόνο, ένας Μαραθώνιος διαπραγματεύσεων για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα απέτυχε να καταλήξει σε μια ιστορική συμφωνία ικανή να αλλάξει ολόκληρο το γεωπολιτικό τοπίο στην ευρύτερη Μέση Ανατολή. Λίγες ώρες προτού εκπνεύσει η προσωρινή συμφωνία μεταξύ της Τεχεράνης και της ομάδας των «5+1» (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία), οι πυρετώδεις διαπραγματεύσεις που διεξάγονταν εδώ και μία εβδομάδα στη Βιέννη έληξαν χωρίς απτά αποτελέσματα.

«Υποχρεωθήκαμε να συμπεράνουμε ότι δεν ήταν δυνατή η επίτευξη συμφωνίας προτού εκπνεύσει η προθεσμία και αποφασίσαμε να παρατείνουμε την ισχύ της προσωρινής συμφωνίας μέχρι την 30ή Ιουνίου του 2015», δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Φίλιπ Χάμοντ.

Τόσο ο Χάμοντ όσο και οι υπουργοί Εξωτερικών Ρωσίας και Γερμανίας, Σεργκέι Λαβρόφ και Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ αντίστοιχα, τόνισαν ότι, παρότι δεν επετεύχθη συμφωνία, σημειώθηκε «ουσιώδης πρόοδος» στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων. Απέφυγαν ωστόσο να διευκρινίσουν σε τι ακριβώς συνίσταται η θρυλούμενη πρόοδος. Η παράταση της προσωρινής συμφωνίας δίνει τη δυνατότητα στο Ιράν να έχει πρόσβαση σε κονδύλια της τάξης των 700 εκατ. δολαρίων τον μήνα, από πόρους που έχουν «παγώσει» εξαιτίας των κυρώσεων που του έχουν επιβληθεί για το αμφιλεγόμενο πυρηνικό του πρόγραμμα. Οι διαπραγματεύσεις αναμένεται να επανεκκινήσουν τον Δεκέμβριο με στόχο την κατάληξη σε πολιτική συμφωνία-πλαίσιο μέχρι την 1η Μαρτίου και στην τελική συμφωνία, η οποία θα καλύπτει όλες τις τεχνικές πλευρές του προβλήματος, μέχρι την 1η Ιουλίου.

Αλλοι διπλωματικοί κύκλοι της Δύσης, ωστόσο, εξέφραζαν απαισιοδοξία για την τελική έκβαση των διαπραγματεύσεων, θεωρώντας ότι η μεν ιρανική ηγεσία δεν «αντέχει» πολιτικά μια συμφωνία με τη Δύση, ο δε Λευκός Οίκος ενδέχεται να βρεθεί με δεμένα χέρια ύστερα από την έναρξη της νέας νομοθετικής περιόδου, με το Κογκρέσο να ελέγχεται πλέον από τους Ρεπουμπλικανούς.

Τα βασικά σημεία διαφωνίας αφορούσαν την έκταση του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος, ιδιαίτερα αναφορικά με τον εμπλουτισμό ουρανίου και τους ρυθμούς άρσης των κυρώσεων σε βάρος του Ιράν. Την ικανοποίησή του για το αδιέξοδο των διαπραγματεύσεων της Βιέννης εξέφρασε ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή