Αυστρία: Επιχείρηση κατά τζιχαντιστών

Αυστρία: Επιχείρηση κατά τζιχαντιστών

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΙΕΝNΗ. Μεγάλη αστυνομική επιχείρηση πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στην Αυστρία για τον εντοπισμό προσώπων που θεωρούνται ύποπτα για στρατολόγηση υποψήφιων τζιχαντιστών στη Συρία. Την πληροφορία μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων APA επικαλούμενο αστυνομικές πηγές. Τουλάχιστον 13 άνθρωποι συνελήφθησαν, ενώ στις επιδρομές σε σπίτια και τζαμιά συμμετείχαν συνολικά 900 άνδρες.

Η αστυνομία κατάσχεσε «τρομοκρατική προπαγάνδα», αρχεία και χρήματα σε πολλά σπίτια, δήλωσαν εισαγγελείς του Γκρατς, οι οποίοι συντόνισαν την επιχείρηση. Η εφημερίδα Kronen αποκάλυψε ότι οι ύποπτοι πέρα από τη στρατολόγηση τζιχαντιστών κατηγορούνται για χρηματοδότηση του «Ισλαμικού Κράτους». Η επιχείρηση άρχισε τις πρώτες πρωινές ώρες χθες σε κατοικίες, τζαμιά και άλλους τόπους προσευχής στη Βιέννη αλλά και στο Γκρατς, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, στον Νότο, καθώς και στο Λιντς στον Βορρά. Ενας «κήρυκας του μίσους» από τη Βοσνία φέρεται πως ήταν ο βασικός ύποπτος σε αυτή την επιχείρηση και συγκαταλέγεται μεταξύ των συλληφθέντων. Σύμφωνα με το αυστριακό υπουργείο Εσωτερικών, περί τους 150 τζιχαντιστές έχουν προσπαθήσει να φύγουν από την Αυστρία για να πολεμήσουν στη Συρία και το Ιράκ.

Τσετσενική καταγωγή

Οι μισοί από αυτούς κατάγονται από την Τσετσενία. Σχεδόν 60 από αυτούς επέστρεψαν στην Αυστρία και περί τους 30 σκοτώθηκαν στις μάχες. Ερευνες διεξάγονται εις βάρος 100 προσώπων για συμμετοχή σε τρομοκρατική επιχείρηση. Εκατοντάδες Ευρωπαίοι μουσουλμάνοι είναι γνωστό ότι έχουν ταξιδέψει στη Συρία για να ενταχθούν σε οργανώσεις τζιχαντιστών, όπως το «Ισλαμικό Κράτος», και να πολεμήσουν στον εμφύλιο της χώρας. Οι χώρες-μέλη της Ε.Ε. προσπαθούν να εμποδίσουν τη ριζοσπαστικοποίησή τους και λαμβάνουν μέτρα για να αντιμετωπίσουν την απειλή όσων επαναπατρίζονται από τη Συρία. Νέες σκληρές νομοθεσίες επεκτείνουν τη δυνατότητα των Αρχών να καταδιώξουν τους υπόπτους για εξτρεμιστική δράση ή -στην περίπτωση της Βρετανίας- να εμποδίσουν όσους υπηκόους της επιθυμούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους έπειτα από δύο χρόνια, σύμφωνα με τους New York Times. Ηδη οι Αρχές στη Βρετανία, τη Γερμανία και το Βέλγιο μπορούν να συλλαμβάνουν άτομα που θεωρούνται ύποπτα για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση στο εξωτερικό. Η Γαλλία θέσπισε παρόμοια νομοθεσία τον Σεπτέμβριο και η Αυστρία επέτρεψε την προσαγωγή όποιου θεωρείται ύποπτος για υποστήριξη του «Ισλαμικού Κράτους» και άλλων οργανώσεων στη Συρία.

Τα μέτρα πυροδότησε η αυξανόμενη ανησυχία ότι οι παλιννοστούντες μαχητές θα μπορούσαν να προκαλέσουν χάος στα πάτρια εδάφη, ανέφεραν οι New York Times. Ανησυχίες, οι οποίες επιβεβαιώνονται από μια καθημερινή σειρά ειδήσεων για επιθέσεις που απετράπησαν, νέες συλλήψεις και ακραία προπαγάνδα. Οπως έγραψε η έγκυρη αμερικανική εφημερίδα, το τελευταίο παράδειγμα ήταν ένα βίντεο από το «Ισλαμικό Κράτος» που ανακοίνωνε τον αποκεφαλισμό του Πίτερ Κάσιγκ, Αμερικανού εργαζομένου σε ανθρωπιστική οργάνωση, και στο οποίο εμφανίζονταν αρκετοί Ευρωπαίοι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή